mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Magnetoterapia

Magnetoterapia





in ce stadiu ne-am fi aflat noi azi, daca Maxwell n-ar fi-intuit legatura dintre electricitate si magnetism sau Hertz n-ar fi demonstrat existenta undelor electromagnetice? Am fi putut noi, oare, sa vorbim la telefonul cu sau fara fir, sa calatorim cu automobilul, cu trenul, cu porul, cu avionul sau cu nave cosmice? Am fi putut noi, oare, sa ascultam muzica la radio transmisa de la mii de kilometri distanta, sa mergem la cinematograf sau sa privim pe micul ecran cum omul se plimba pe luna? Desigur ca nu, toate aceste produse ale geniului uman n-ar fi fost posibile fara magneti. Ei se afla, sub o forma sau alta, in toate motoarele, radiourile, televizoarele, radarele si alte minuni" ale secolului nostru, care au schimbat complet fata lumii moderne.In fata unor astfel de argumente, se poate afirma, deci, ca secolul nostru nu este numai secolul energiei nucleare, dar si al celei magnetice, ambele aflandu-se deopotri si in slujba medicinii. Daca medicina nucleara este foarte tanara, ea implinind abia cate decenii de existenta, cea magnetica este milenara. Daca stam putin si ne gandim mai bine si medicina magnetica este tot tanara, intrucat ea este folosita metodic, pe baze stiintifice, abia din deceniul al patrulea al secolului nostru.

Si cea mai spectaculoasa realizare cu ajutorul energiei magnetice este aparatul de diagnostic R.M.N. de cea mai mare finete. El functioneaza pe principiul rezonantei magnetice nucleare, putand, in felul acesta, sa descopere tumori in creier de dimensiuni foarte mici, cu diametru pana la 1 mm.
Proprietatea magnetilor naturali1 de a atrage fierul a fascinat intr-atat pe om, incat li s-au atribuit, vreme indelungata, puteri divine, ceea ce a facut ca ei sa fie intrebuintati, mai intai de toate, la prevenirea si tamaduirea bolilor. In aceste scopuri oamenii purtau bucatele de magnetita, sub forma de talismane sau amulete, legate de gat sau de maini. Uneori ele erau aplicate pe locurile dureroase pentru atragerea si eliminarea raului din corp".
Daca legenda spune ca vechii greci au fost cei dintai care au folosit magnetii naturali in scopuri terapeutice , din alte izvoare aflam ca indienii, egiptenii, chinezii si caldeenii o facusera cu multa vreme inaintea . lor. Cu 2 000 de ani i.c.n. indienii obisnuiau sa poarte coliere confectionate din magnetita pentru prelungirea^/ietii si tamaduirea bolilor". Contemporanii Cleo-patrei erau convinsi ca frumusetea reginei lor se datora in buna parte magnetilor pe care ea ii purta in permanenta in coliere sau chiar lipiti" pe fata si frunte.

De-a lungul anilor, magnetii au fost intrebuintati, desigur, fara nici un fel de rezultat, pentru tot felul de suferinte, in special impotri durerilor, constipatiei, bolilor de splina, hemoragiilor etc.
Avicenna recomanda bolnavilor de splina sa bea vin sau argint viu (mercur) in care introducea bucati foarte mici de magnetita. El spunea ca fierul vinot de imbolnavirea splinei poate fi atras cu ajutorul magnetilor, apoi eliminat din corp prin urina si fecale". Paracelsus folosea si el o metoda foarte originala: aplica pe locul presupus bolnav fata sau dosul magnetului" (asa numea el polii magnetului pentru ca boala sa ramana localizata in acea regiune si sa nu se mai raspandeasca in restul corpului.
De-a lungul anilor, la magnetoterapie" au apelat numerosi medici, printre acestia aflandu-se si cate celebritati: Maggio-rani, Chafcot si Renard. Charcot aplica si magnetoterapia, pe langa alte metode, la tratamentul isteriei, boala la moda in secolul al XDC-lca.

Fara indoiala ca magnetoterapia secolelor tfecutc ramanea intotdeauna fara efecte dorite. Daca, totusi, se mai intampla ca vreun bojnav sa se simta mai bine, aceasta se datora in cea mai, mare parte a factorului sugestiv. Asa se explica unele succese pe care le obtinea medicul german Franz Mesmer, care, se stie, in timpul sedintelor de magnetoterapie, mai folosea muzico-terapie si uneori chiar hipnoza.
Rezultatele foarte slabe ale magnetoterapiei din trecut se datorau mai multor factori: lipsa unei baze stiintifice pentru aplicarea^ unei astfel de metode; slabele calitati ale magnetilor folositi. in plus, o astfel de metoda era costisitoare, intrucat bolnavii schimbau foarte des magnetii, deoarece se demagnetizau intr-un timp scurt. Si mai trebuie stiut ca multi bolnavi refuzau o astfel de metoda terapeutica, deoarece erau obligati sa poarte, zile intregi, magneti voluminosi si grei, atasati de corp.
Magnetoterapia moderna, foloseste, pentru aplicatii locale, magneti din generatia a treia"1, care in atie cu cei clasici,
sunt mult mai puternici, la un volum mult mai mic si se demagnetizeaza mult mai greu.
Metoda tot mai mult folosita azi in numeroase tari. se bazeaza pe studii de specialitate, care confirma actiunea campurilor magnetice asupra structurilor biologice. Iata cate dintre descoperirile oamenilor de stiinta in acest domeniu:

- L. Donnet: Campurile magnetice inhiba eliberarea neuro-mediatorilor chimici, sintetizati si stocati in celula nervoasa, care participa la transmiterea senzatiei dureroase la creier" (asa s-ar explica ameliorarea durerilor);
-J. B. Baron: Campurile magnetice actioneaza asupra terminatiilor nervoase spiralate din interiorul fibrelor musculare, care participa la mentinerea tonusului muscular; in felul acesta muschii se relaxeaza" (asa s-ar explica ameliorarea durerilor produse de contractura musculara);
- P. Orengo si colaboratorii: Campurile magnetice permanente modifica orientarea in spatiu a numeroase molecule de la nivelul membranelor biologice si diminueaza activitatea enzi-matica; influenteaza transportul de calciu la nivelul membrane-» lor biologice; diminueaza exciilitatea corpusculilor senzitivi si influenteaza procesele de oxidare la nivelul celulelor nervoase; campurile magnetice, fie slabe sau puternice, nu produc modificari morfologice la nivelul tesuturilor si organelor".
- J. B. Baron demonstreaza ca omul poseda captatori magnetici, sensibili la riatiile extrem de mici ale campului magnetic terestru;

-Institutul de Balneologie si Fizioterapie din Bucuresti: Campurile magnetice de joasa frecventa1 activeaza schimburile moleculare la nivelul membranei celulare; influenteaza transmiterea influxului nervos; normalizeaza circulatia sangelui etc".
Cu ocazia unui simpozion international tinui in Franta, in anul 1980, caneerologul francez L. Israel a comunicat rezultatele incurajatoare cu privire la folosirea undelor electromagnetice in tratamentul unor tumori canceroase profunde.
Foarte interesante obsertii a comunicat si medicul japonez Kyoichi Nakagawa, cu privire la actiunea campului magnetic
terestru asupra sanatatii oamenilor. Dupa un stadiu efectuat mai bine de 20 de ani, la recomandarea Ministerului Sanatatii din Japonia , el a ajuns la urmatoarea concluzie: unele suferinte ale omului modern (oboseala, indispozitia, insomnia, cefaleea etc.) se datoresc, in buna parte, scaderii campului magnetic terestru", la a carui intensitate omul s-a adaptat dc-a lungul milioanelor de ani, tinand seama de cei mai indepartati stramosi ai sai. in plus, organismul omului mai trebuie sa faca fata si unei scaderi artificiale a campului magngtic terestru, provocata de ecranul metalic care il inconjoara o buna parte din timp, el fiind reprezentat de fierul din betoanele cladirilor, al trenurilor, automobilelor, avioanelor etc.

Pentru* suferintele amintite, denumite de Nakagawa sindroame carentiale magnetice", el propune aplicarea de campuri magnetice.
In sprijinul teoriilor lui Nakagawa se inscriu obsertiile medicilor care lucreaza la centrele de zboruri spatiale. Ei pun pe seama scaderii campului magnetic terestru, mult mai accentuata la inaltime, unele suferinte ale cosmonautilor, carora nu li s-a gasit, pana acum, o alta explicatie, in afara de imponderabilitate.
Nu de mult, cati cercetatori din S.U.A. au reusit sa demonstreze prezenta in corpul omului a unor campuri magnetice, ce-i drept, de o foarte slaba intensitate. Cu ajutorul unor aparate ultrascnsibile ei au reusit, chiar, sa faca unele aprecieri cantitative ale campurilor magnetice existente in creier si alte organe. Folosindu-se de aceasta descoperire, medicii viitorului vor avea la dispozitie, pentru silirea unui diagnostic, metode mult mai precise decat cele clasice, ca de exemplu magnetoencefalo-grame si magnetocardiograme. Si tot ei, dand frau liber imaginatiei, s-ar putea ca intr-o buna zi sa trateze anumite boli, prin stimularea acestor zone biomagnetice din creier, cu diverse mijloace.
Pe seama campurilor magnetice existente in organismul omului este pusa facultatea anumitor persoane (extrem de putine la numar), de a putea descoperi un organ suferind prin simpla aplicare a mainilor pe corpul celui in cauza. In caz de suferinta, organul respectiv emite campuri biomagnetice de o anumita intensitate, percepute de mana examinatorului sub forma de vibratii, caldura, raceala, intepaturi etc.

Se presupune ca omul. intocmai ca multe alte animale1, ar avea in corpul sau, mai exact la baza creierului, cristale infime de magnetita. Dupa unii cercetatori, stramosii nostri cei mai indepartati s-ar fi orientat, vreme de sute de mii de ani, cu ajutorai glandei pineale, care, la-inceputul inceputurilor, ar fi avut in structura sa si celule sensibile la campul magnetic terestra. Cu vremea, insa, aceste celule s-au atrofiat, ceea ce a facut ca omul sa gaseasca alte.mijloace de orientare in timpul nesfarsitelor sale peregrinari de-a lungul si de-a latul Terrei.
Profesoral Yves Rocard (Franta) sustine ca omul ar poseda 6 perechi de receptori magnetici situati pe tample, gat, coate, genunchi, regiunea lombara si tendoanele lui Achile. La nivelul vertebrelor lombare, mai sustine Rocard, s-ar gasi depozite minuscule de magnetita, care contribuie la pastrarea echilibrului si la mentinerea anumitor posturi ale corpului.
La magnetoterapie fac apel azi numeroase discipline medicale: chirurgia (pentru cicatrizarea mai rapida a ranilor si formarea unui calus cat mai perfect in cazul fracturilor); reumatologia (pentru combaterea durerilor), boli interne (pentru tratamentul asnnului bronsic, hipertensiunii arteriale); psihiatria (pentru tratamentul nevrozei); stomatologia si obstetrica (pentru potentarea analgeziei);

medicina sporti (pentru tratamentul entorselor, tendinitelor, durerilor posttraumatice); oncologia (pentru tratamentul anumitor forme de cancer); balneo-fizioterapia (pentru tratamentul insomniei, durerilor reumatice) etc. Aparatele folosite in serviciile amintite sunt de mai multe feluri, ele riind in ceea ce priveste tipul campurilor magnetice aplicate, intensitatea si polaritatea depinzand de suferinta tratata. Iata cate dintre ele: Magnetodiaflux (aparat romanesc); Bio-Magnetic; Magno-Biopuls, Magnetronic etc. Medicul francez Paul Nogier, considerat parintele auriculotera-piei modeme, foloseste un aparat de conceptie proprie, ale carui campuri magnetice produse sunt proiectate pe pavilioanele urechilor cu ajutorul unor casti speciale. Ele actioneaza, ne spune Nogier, prin intermediul pavilioanelor urechilor asupra sistemului nervos vegetativ, in functie de polaritatea si intensitatea folosita. Nogier recomanda o astfel de metoda terapeutica, complementara .sau nu auriculoterapiei, pentru urmatoarele suferinte: astmul bronsic, spasmofilia, insomnia si dureri (mai ales in stomatologie, bolnavii respectivi and aplicate pe urechi castile aparatului in timpul tratamentului).
In timpul tratamentului cu aparatele amintite sau la cate ore dupa terminarea sa, bolnavii pot acuza ameteli, dureri de , cap, indispozitie sau bufeuri de caldura. Aceste mici suferinte dispar de la sine dupa 10-l2 ore sau ce mai mult.
Aplicarea campurilor magnetice cu astfel de aparate este interzisa in urmatoarele cazuri: purtare de proteze metalice sau stimulator cardiac, gravide, stari hemoragice, boli psihice grave, unele boli de piele etc.
O metoda tot mai mult folosita azi in unele tari industriale, ca de exemplu Japonia, S.U.A., Franta, Italia etc, este magne-toterapia locala. Ea consta din aplicarea, direct pe piele, a unor placute magnetice speciale, rotunde sau dreptunghiulare de marimi diferite, inductia lor magnetica fiind intre 600-l 300 G1. in compozitia lor intra, printre altele, samarium, cobalt si silicon, cel din urma element formand invelisul, a carui grosime este de 0,3 mm. Astfel de magneti, zisi din generatia a treia, mai au inca o proprietate; se demagnetizeaza foarte greu, ceea ce permite folosirea lor de mai multe ori, facand din magne-toterapia locala o metoda extrem de ieftina. Aceste placute nu se pun la intamplare, ci in functie de suferinta. Astfel, pentru durerile de origine inflamatorie, ele se aseaza pe piele cu polul sud, iar pentru durerile cauzate de contracturi musculare, cu polul nord.

Pentru tratamentul durerilor, principalele beneficiare ale magnetoterapiei locale, placutele se pun direct pe locul suferind, unde sunt fixate, pentru cate ore sau zile. cu ajutorul unor benzi adezive speciale.
Pentru lombalgiile cronice, bolnavii respectivi poarta centuri sau corsete speciale, prezute cu 6-l2 placute magnetice, fiecare de 600-l200 G. Folosirea acestor corsete poate fi periodica sau permanenta.
Magnetoterapia locala se practica si in tara noastra cu ajutorul unor placute magnetice fabricate in intreprinderea de Ferite din Urziceni (denumite Lucab, dupa numele celor doi inventatori), autorizate de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Bucuresti. Printre suferintele beneficiare a unui astfel de tratament, asa dupa cum reiese din prospectul anexa, se afla ulcerul gastro-duodenal, artritele acute, artrozele incipiente, nevralgiile etc.
O alta forma de magnetoterapie locala, folosita in ultima vreme in tarile industrializate de catre medicii acupunctori, este Taiki. Ea consta in aplicarea, pe punctele de acupunctura, a unor magneti extrem de mici, de forma unui bob de orez (5x2,5 mm), fiecare and 600 G. Ei raman fixati de piele pentru mai multe zile, cu ajutorul unei benzi adezive. in unele cazuri, ei sunt lasati pentru 10-20 de zile, fiind schimbati, la fiecare 4-5 zile, dupa spalarea pielii cu apa si sapun sau stergere cu alcool. Pentru anumite suferinte, bolnavii insisi isi pun magnetii pe punctele de acupunctura, la indicatiile medicului.

Placutele magnetice nu se aplica in regiunile sau in punctele de acupunctura situate in apropierea protezelor metalice sau a stimul atom lui cardiac.
La unele persoane asezarea direct pe piele poate provoca, in. locul respectiv, furnicaturi, senzatii de caldura sau aparitia unor mici cule insotite de prurit. Aceste fenomene, in marea majoritate a cazurilor, dispar de la sine, dupa cate ore, sau numai dupa aplicarea unor comprese cu apa rece.
Specialistii in medicina naturista folosesc la tratamentul obezitatii, litiazei renale1 sau biliare si in curele de dezintoxicare, apa magnetizata. Aceasta metoda terapeutica, contestata de unii oameni de stiinta, consta din ingerarea zilnica a 1-2 litri de apa magnetizata, timp de 3 saptamani. Apa magnetizata se poate obtine in doua feluri: sul (nemetalic) plin cu apa, se plaseaza intre polii unui magnet foarte mare, pentru mai multe ore, sau in el se introduce un inductor magnetic (tot pentru mai multe ore).





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai