mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia tumorala a esofagului
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Patologia tumorala a esofagului
» Cancere rare

Cancere rare





Pe statistici mari din Japonia (97) si SUA (98), numai 0,9-2% dintre cancerele primitive au alta structura histologica decat cancerul scuamos (origine in epiteliul pavimentos nekeratinizat) sau adenocarcinom (provenit din glandele superficiale ale epiteliului columnar metaplazic). Neoplazia poate naste in orice structura din componenta peretelui; la unele varietati histologice cazurile se numara cu zecile sau peste suta, alteori sunt de ordinul unitatilor. Datorita raritatii cazurilor este dificil sa se acumuleze o experienta clinica, varietatile si bizareriile histologice determina o mare diversitate a opiniilor etiopatogenice; terapeutica este greu de codificat. in general, prezinta un comportament mai agresiv fata de cancerele uzuale, majoritatea sunt descoperite in faze avansate (invazie locoregio-nala, limfatica sau sistemica, in functie de tropismul fiecarei varietati); chiar sub tratament, supravietuirea este limitata. Disfagia este si aici simptomul dominant, dar intensitatea ei depinde de localizarea anatomica a tumorii (mai expresiva la tumorile inalte), situarea ei in raport cu straturile peretelui esofagian (uneori invazia muscularei si a adventicei preced disfagia prin obstructie mecanica) si aspectul cresterii tumorale: caracterul vegetant, mai frecvent decat cel infiltrativ (mai obisnuit la cancerele uzuale), determina prezentarea tardiva. Rareori tumorile mari, friabile, cu ulceratie mecanica a mucoasei, determina hemoragii cu intensitate variabila. Tipurile histologice dupa origine, incidenta in cadrul cancerelor esofagiene si raspunsul terapeutic prin atie cu cancerele uzuale sunt rezumate in elul V.
Tumorile sarcomatoase se particularizeaza prin-tr-un comportament biologic relativ farabil terapiei chirurgicale in stadiul locoregional. in practica chirurgicala, ele reprezinta 1-l,5% dintre cancere (99). Sarcoamele se prezinta ca masa tumorala poli-poida in submucoasa, cu crestere lenta; 50% ulce-reaza, se necrozeaza, sangereaza sau ocazional perforeaza. Pseudosarcomul apare ca tumora solida, adesea luminoasa, polipoida cu imtare larga, ce se proiecteaza in lumen. Aspectul si lumul tumorii atrag atentia asupra diagnosticului de tumora sarcomatoasa; diagnosticul . endobioptic poate fi incert, datorita necrobiozei la sarcoamele pure si caracterelor histologice mixte la carcinosar-coame. Sarcoamele sunt adevaratele cancere cu origine mezenchimala; majoritatea sunt leiomiosar-coame, fibro- sau rabdomiosarcoame, sunt rare, celelalte varietati sunt exceptionale. Carcinosarco-mul este o tumora rara, cu caractere histologice mixte; in fapt, termenul de pseudosarcom are practic aceeasi semnificatie, reprezinta un carcinom scuamos ce acopera metaplazia celulelor fuzifor-me, motiv pentru care mimeaza elutia cancerului scuamos. Originea reala a elementelor sarcomatoase la cancerele polipoase este inca controversata. Elutia in submucoasa, invazia mai tarzie a muscularei, tropismul limfatic mai putin accentuat, determina un raspuns mai farabil al tumorilor sarcomatoase cu elutie loco-regionala la rezectie chirurgicala decat la radioterapie (99).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai