mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia tumorala a esofagului
Index » Patologia chirurgicala a esofagului » Patologia tumorala a esofagului
» Adenocarcinomul eso-gastric

Adenocarcinomul eso-gastric







Adenocarcinomul cu localizare eso-gastrica prezinta o extensie neoplazica diferita de cancerul scuamos. El apartine de drept patologiei gastrice (92, 93), reprezentand cel mai adesea extensia la nivelul esofagului distal a unui cancer cardial, dar in faze avansate local nu se poate exclude provenienta din epiteliu Barrett sau glandele submu-coase esofagiene. Indiferent de origine (epiteliala sau glandulara; gastrica sau esofagiana), invazia esofagului distal si modalitatea diseminarii limfatice fac ca el sa ocupe o pozitie aparte, de granita, intre cancerul esofagian si cel gastric, atragand o atitudine chirurgicala particulara.
Prima diferenta fata de cancerul scuamos consta in modalitatea invaziei esofagiene transmurale. Invazia esofagului distal, cu sursa adenocarcinomul cardial sau jonctional, este prezenta la 53% din cazuri (94). Ea se realizeaza prin toate straturile, in special submucoasa (95%) si musculara mucoasei (95). La majoritatea cazurilor se impune esofagec-tomia distala; limita proximala a acesteia este greu de apreciat. Chiar daca se evalueaza invazia trans-murala prin ecografie endoscopica, este mai prudenta explorarea intraoperatorie prin esofagotomie longitudinala pentru a avea certitudinea sectiunii in tesut sanatos si verificarea histologica extempo-ranee a lipsei invaziei (94). Organele din jur (dia-fragm, splina, pancreas, bursa omentala) se opun invaziei locale, in schimb absenta unei bariere limfatice intre stomac si esofag face ca invazia sa se realizeze pe mica curbura gastrica. Cancerele cardiale avansate, cu invazie seroasa, frecvent invadeaza corpul gastric, impunand gastrectomia totala (. 13).


Adenocarcinomul jonctiunii difera fata de carci-nomul scuamos cu aceeasi localizare si prin directia raspandirii limfatice. El necesita limfodisectie sistematica pe grupurile ganglionare mediastinale inferioare (unde se pot detecta metastaze microscopice, chiar in absenta invaziei parietale esofagiene), perigastrice superioare, celiace, ale arterei hepatice comune, ale arterei splenice si din hilul splinei (96); cancerul scuamos rareori invadeaza grupurile situate pe coada pancreasului si practic niciodata pe cele din hilul splinei.
Exceptand formele limitate la mucoasa si sub-mucoasa, celelalte adenocarcinoame necesita spleno-pancreatectomie caudala sau cel putin disectie prin scheletizarea arterei splenice si splenectomie; invazia corpului gastric impune limfadenectomie in ligamentul hepatoduodenal, ca pentru cancerele gastrice distale.


Doar cancerele precoce sunt curabile prin re-zectie limitata (cardiectomie fara limfodisectie, fara splenopancreatectomie), cele cu extensie locala sau multiple necesita esogastrectomie totala radicala cu reconstructie pe ansa exclusa (Roux). Toracotomia stanga cu incizie diafragmatica (Pheminster, 1943) este insuficienta, abordul preferat este calea toraco-abdominala stanga (96). Extinderea rezectiei gastrice, limfadenectomia toraco-abdominala cu splenopancreatectomie, ca si depistarea precoce prin screening si utilizarea terapiei adjuvante, au imbunatatit prognosticul in Japonia. Akiyama raporteaza supravietuirea medie de 56,1% la 5 ani (de la 89,3% in stadiul I la 13,4% in stadiul I (94).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a esofagului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai