mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Osteomielita hematogena
Index » Neurochirurgie » Osteomielita hematogena
» Tratament

Tratament







Tratamentul modern al osteomielitei acute este complex si se bazeaza pe urmatoarele principii:


- combaterea infectiei;

- marirea reactivitatii organismului;


- imobilizarea segmentului afectat;

- interntie chirurgicala in focar. Mijloacele terapeutice sunt medicale si chirurgicale.
Tratament medicalInca de la internare, bolnavului i se instituie un tratament de urgenta administrat pe cale endo-
noasa in cadrul caruia pe prim se situeaza asocierea a doua sau, in cazuri gra, trei antibiotice cu spectru larg, si in special, antistafilococic.
Pentru ca tratamentul cu antibiotice sa fie eficace trebuie respectate o serie de criterii (15):
- antibioterapia sa fie precoce;


- dozele zilnice sa fie suficient de ridicate;

- tratamentul sa fie de lunga durata, conform antibiogramei pana la normalizarea VSH.In clinica de Ortopedie a Spitalului "Grigore Alexan-drescu\" se utilizeaza Oxacilina (100-200 mg/kg corp) si Gentamicina (5 mg/kg corp), asociate cu Penicilina G, in cazuri in care se intalneste stare generala alterata si sindrom functional respirator marcat (sta-filococie pulmonara sau focare multiple de osteomielita) (12).


Dupa cateva zile antibioticul folosit se poate schimba cu cel indicat de antibiograma recoltata din puroiul evacuat din focar.
Dupa aproximativ 10-l5 zile, odata cu ameliorarea starii generale, atenuarea simptomatologiei locale, scaderea VSH si a leucocitozei, se poate schimba calea de administrare a antibioticelor, folosind pe cale orala antibiotice antistafilococice ca: Eritromicina, Rifampicina, Oxacilina.


Terapia medicala complementara comporta:

- folosirea vitaminelor, considerate ca un tratament adjuvant in toate starile infectioase (vitamina C, complex B);
- transfuzii de sange integral in formele gra de anemii sere, pentru aportul lor hormonal, proteic si cu anticorpi nespecifici;
- Leucotrofin;


- gama-globulina, gamanin, in starile foarte gra.


Tratament ortopedic

Se face prin imobilizare in aparat ghipsat si este parte integranta si indispesabila a complexului terapeutic al osteomielitei.
Se imobilizeaza in mod obligatoriu articulatia su-pra si subiacenta focarului osteomielitic.
Repausul segmentului scheletic afectat si cel al articulatiei cine are urmatoarele efecte: reduce activitatea musculara, diminueaza pericolul diseminarii, creeaza conditii favorabile actiunii antibioticelor administrate, diminueaza procesul inflamator local, suprima durerea si evita unele complicatii (fracturi, luxatii patologice).
Imobilizarea se face precoce, din momentul diagnosticului si este prelungita pe tot parcursul fazei acute a bolii.
Tratament chirurgical
Are ca scop evacuarea si drenarea colectiei purulente. Cand abcesul osteomielitic prezinta fluctu-enta la palpare, se practica o incizie larga, sub anestezie generala si se evacueaza puroiul si sfa-celele. Se face lavaj abundent cu apa oxigenata sau cu o solutie antiseptica, se poate introduce de la caz la caz antibiotic si se pun cateva fire rare de sutura la tegument. Urmeaza imobilizarea in aparat ghipsat si pansament zilnic prin fereastra in zona inciziei (10).


Tratamentul osteomielitei cronice
Daca din cauza depistarii tardi a bolii sau a unei forme cu virulenta deosebita, osteomielita se cronicizeaza, tratamentul de electie va fi cel chirurgical, tratament ce vizeaza indepartarea sechestre-lor osoase ce intretin infectia (3).
Incizia se face la nilul aratat de radiografie sau in locul unde exista fistule ce dreneaza puroi din profunzime si se indeparteaza sechestrul osos care uneori poate fi de marime apreciabila chiure-tandu-se cavitatea restanta.


Evolutie si prognostic

Evolutia osteomielitei acute, imediat si bine tratata, este in general favorabila; febra scade rapid, durerea dispare, VSH si formula leucocitara se normalizeaza.
Uneori evolutia imediata este mai putin favorabila, mai ales daca un diagnostic ezitant a intarziat aplicarea tratamentului.
Odata puroiul drenat spontan sau chirurgical, osteomielita se poate vindeca, dar cel mai des trece la cronicizare, dand asa-numita forma de osteomielita prelungita.
Dupa o perioada de acalmie, apar puseuri evoluti repetate la intervale variabile de timp, care se manifesta clinic prin durere, febra, tumefactie si roseata locala.
Formele cronice de osteomielita pot dura uneori toata viata, evoluand in puseuri acute, intercalate de perioade de acalmie diferite, persistand chiar ani de zile.Inainte de descoperirea si introducerea in terapeutica a antibioticelor, mortalitatea prin osteomielita acuta era cuprinsa intre 13-34%. desi procentul letalitatii s-a redus astazi foarte mult, din punct de dere functional, formele gra, incomplet tratate, dau inca invaliditati prelungite si gra.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor