mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipertensiunea intracraniana
Index » Neurochirurgie » Hipertensiunea intracraniana
» Forme clinice

Forme clinice







Formele clinice ale sindromului de HIC au fost diferit apreciate de diversi autori, insistandu-se asupra terenului, evolutiei (lent progresiva, brutala, oscilanta), intensitatii simptomelor etc. Cea mai uzitata grupare a formelor clinice de HIC este insa cea in functie de etiologie.
a) HIC din procesele expansive intracraniene. Asa cum s-a mai aratat, aparitia HIC este deosebit de frecventa in cursul dezvoltarii proceselor expansive intracraniene (tumori cerebrale, abcese, tuber-culoame, parazitoze cerebrale, hematoame). Din grupul acestor factori etiologici, ca de altfel din intregul grup etiologic al sindromului de HIC, pe primul loc se situeaza tumorile cerebrale.
HIC aparuta in cursul evolutiei tumorilor cerebrale are anumite particularitati. in general tumorile subtentoriale genereaza un sindrom de HIC mult mai precoce decat tumorile supratentoriale, mai ales la copii (15). in cadrul tumorilor subtentoriale
sindromul de HIC este mult mai intens in cele dezvoltate la nivelul emisferei cerebeloase (intotdeauna au edem papilar), fata de cele din vecinatatea ventriculului IV, regiune deosebit de sensibila, atragand atentia prin fenomenele neurologice.


b) HIC datorata unei alte afectiuni in afara dezvoltarii unui proces expansiv intracranian (HIC pseudotumorala). in trecut, sindromul de HIC era in mod absolut sinonim cu existenta unui proces expansiv intracranian - in speta cu tumorile cerebrale. Primul care a demonstrat posibilitatea existentei unei cresteri a tensiunii intracraniene in absenta unui proces inlocuitor de spatiu intracranian a fost Quincke (1897). in continuare, numerosi autori au descris diferite forme clinice de HIC aparute in afara unui proces expansiv intracranian folosind diversi termeni ca: pseudotumor cerebri (7, 26), forma benigna a HIC (6), HIC benigna (3, 25). Arseni si Constantinescu (1972) insista asupra termenului de HIC pseudotumorala, acesta reprezentand cel mai bine adevaratul lou clinic de suferinta cerebrala produs in absenta unui proces expansiv, excluzand totodata notiunea de benigni-tate, complet necorespunzatoare.
Sindromul de HIC pseudotumorala este caracterizat prin cresterea presiunii intracraniene in conditiile in care examenele paraclinice neurochirur-gicale, in special cele radiologice nu edentiaza un proces expansiv intracranian (10). In procesul pato-genic al HIC pseudotumorala se inlantuiesc in mod inegal, in functie de etiologie, trei factori: modificarile patului vascular cerebral, perturbarile aparute in circuitul LCR (formare, circulatie, resorbtie) si tulburarile meolice encefalice cu afectarea spatiului interstitial. Indiferent de caracterul predominant al unuia din cei trei factori (vascular, lichidian, parenchimatos) se ajunge la producerea de edem cerebral. Rolul edemului cerebral, fara o cauza expansiva intracraniana, este deosebit de edent in HIC pseudotumorala (6).In etiologia HIC pseudotumorala exista numeroase cauze posibile (5): cranio-cerebrale (meningoencefalite, traumatisme, tromboze etc), generale (infectii, intoxicatii, tulburari meolice etc.) sau ale diferitelor sisteme si organe (hemopatii, endocrino-patii, cardiopatii etc).





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor