mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile nervilor cranieni
Index » Endocrinologie si metabolism » Afectiunile nervilor cranieni
» Nervul trigemen

Nervul trigemen







Nervul trigemen asigura sensibilitatea tegumentului fetei si a jumatatii anterioare a capului. Ramura sa motorie inerveaza muschii masticatori maseter si pterigoid.
DUREREA FACIALA PAROXISTICA - NEVRALGIA TRIGEMINALA, TICUL DUREROS (TD) Cea mai izbitoare afectare a functiei nervului trigemen este TD, o boala caracterizata prin paroxisme dureroase la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor sau al barbiei si, foarte rar, in teritoriul de distributie al ramurii oftalmice a nervului cinci. Afectiunea apare aproape exclusiv la varste mijlocii si la persoane varstnice. Durerea dureaza rareori mai mult de cateva secunde sau mai mult de un minut sau doua, dar poate fi atat de intensa incat pacientul se cutremura, de unde si termenul de tic. Paroxismele reapar frecvent, atat ziua cat si noaptea, timp de mai multe saptamani la un moment dat. Alta caracteristica este declansarea durerii prin stimuli aplicati pe anumite zone ale fetei, buzelor sau limbii (zone trigger) sau de miscari ale acestor zone. Pierderea sensibilitatii nu poate fi demonstrata. Stimulul necesar pentru precipitarea unui atac este mai degraba unul tactil si posibil unul care produce senzatia de gadilat, decat un stimul nociv sau termic. De obicei este necesara o insumare in timp si spatiu a impulsurilor pentru a declansa un atac, care este urmat de o perioada refractara de pana la 2 sau 3 min.


Diagnosticul acestei afectiuni se bazeaza pe aceste criterii strict clinice, iar boala trebuie diferentiata de alte forme de nevralgie faciala sau cefalica si de durerea care ia nastere din boli localizate la nivelul falcii, dintilor sau al sinusurilor ( modulul 15). in cazul TD nu se cunoaste factorul etiologic; ocazional, cand apare la adultii mai tineri, poate fi datorata unei placi demielinizate in zona de patrundere a radacinii nervului cinci. Foarte rar poate aparea in herpes zoster sau poate fi cauzat de o tumora. intr-un grad care ramane neclar, durerea sau TD pot fi produse de existenta unui vas de sange supraabundent sau unui vas sinuos in fosa posterioara, determinand lezarea iritativa a nervului sau a radacinii sale. Totusi, de obicei, leziuni cum ar fi anevrismele, neurofibroamele sau meningioamele care afecteaza nervul produc o pierdere a sensibilitatii (neuropatia trigeminala, mai jos).


TRATAMENT

Tratamentul initial al TD este farmacologic. Carbamazepina este medicamentul de electie si este eficient initial la 75% dintre pacienti. Carbamazepina trebuie sa fie administrata gradat, initial 100 mg in timpul mesei, ca doza unica, dupa care se creste pana la 200 mg de 4 ori pe zi. Dozele mai mari de 1200 mg zilnic nu ofera beneficii suplimentare. Din nefericire, nu toti pacientii pot tolera medicamentul in dozele necesare pentru a ameliora durerea, caz in care fenitoinul, 300 pana la 400 mg zilnic, poate fi un substituent. Baclofenul poate fi, de asemenea, administrat, fie singur, fie in asociatie cu carbamazepina sau fenitoinul. Doza initiala este de 5-l0 mg de 3 ori pe zi cu cresterea gradata, daca este necesar, pana la 20 mg de 4 ori pe zi.


Daca tratamentul medicamentos esueaza, trebuie incercat tratamentul chirurgical. Procedura cea mai larg aplicata este rizotomia retrogaseriana percutana, completata cu stimulare cu unde de radiofrecventa. Injectarea de glicerol in catatea Meckel este o metoda preferata de unii chirurgi. Ameliorarea este obtinuta prin oricare dintre aceste proceduri la peste 95% din pacienti. Durerea recidiveaza la 7 pana la 31% din pacienti. Complicatiile si morbiditatea sunt rare in cazul unor maini experimentate. Aceste proceduri au ca rezultat amorteala partiala a fetei si implica riscul de denervare corneana cu keratita secundara cand sunt utilizate in rarele cazuri de nevralgie a primei ramuri trigeminale.
A treia modalitate de tratament, decompresia microvasculara, necesita o craniectomie suboccipitala, o procedura majora necesitand multe zile de spitalizare. Are o rata a eficacitatii de 80%, dar durerea poate recidiva, iar intr-un mic numar de cazuri pot exista leziuni ale nerlor opt sau sapte.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai