mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Notiuni de anatomia cordului
Index » Chirurgia toracica » Notiuni de anatomia cordului
» Pericardul

Pericardul


Share

Pericardul contine cordul si originea marilor vase ale acestuia. El este alcatuit din doua componente. La exterior se afla pericardul fibros, in fapt o den-sificare a tesutului conjunctiv de vecinatate, care se continua cu fascia pretraheala in sus si adera la diafragm inferior (1). De asemenea, superior acesta se continua cu adventicea marilor vase. Catre anterior este atasat la stern prin ligamentele stemo-pericardice.

Pericardul seros se afla la interiorul celui fibros. Cordul se invagineaza la nivelul sau, determinand cele doua foite, scerala si parietala. Foita scerala a pericardului seros se mai numeste si epi-card. Marile vase ies din sau intra in cord la nivelul a doua tuburi, formate prin inflexiunea pericardului de pe peretele cordului pe peretele intern al pericardului fibros. Unul din acestea este periarte-rial (in jurul aortei si trunchiului pulmonar) iar celalalt peri-venos. Acesta din urma are o forma mai complexa, asemanatoare unui "J\", iar fundul de sac creat intre cele doua perechi de vene pulmonare (drepte si stangi) reprezinta sinusul oblic al pericardului, ce se deschide anterior si inferior, inapoia cordului. Locul de trecere ramas intre cele doua tuburi vasculare este numit sinusul transvers.
Anterior de pericard se afla pleurele cu plamanii, iar pe o portiune mica, median, pericardul ne in raport cu sternul. La tineri, in portiunea sa superioara ne in raport cu timusul. Posterior se afla bronhiile principale, esofagul, aorta descendenta toracica si partile posterioare ale fetelor mediastinale ale celor doi plamani. Lateral se afla pleura si plamanii. Un raport foarte important este cel cu neri frenici, care, dupa ce trec anterior de hilurile pulmonare, coboara intre pericardul fibros si pleura de fiecare parte. Inferior se afla diafragmul.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Chirurgia toracica:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai