mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Disfunctii ale miscarii
Index » Boli » Disfunctii ale miscarii
» Afectiuni musculare

Afectiuni musculare







Miotonia Depolarizarea repetitiva a celulelor musculare poate produce contractii musculare care duc la rigiditate musculara si afectarea relaxarii. Miotonia este de obicei nedureroasa, dar poate reprezenta un handicap prin interferarea miscarilor fine ale mainilor si incetinirea deplasarii. Distrofia miotonica este cea mai comuna afectiune asociata miotoniei, desi alte manifestari ale bolii cum sunt cataracta si slabiciunea musculara sunt, de obicei, mult mai simptomatice.

O afectiune similara, miopatia miotonica proxi-mala (MMP), se asociaza cu durere musculara ( modulul 383). Miotonia congenitala si paramiotonia congenitala sunt mult mai rare, dar mult mai handicapante din punct de vedere al severitatii fenomenelor miotonice. Miotonia se agraveaza deseori la frig si in mod caracteristic diminueaza in urma activitatii musculare repetate. Miotonia congenitala se intalneste atat in forma dominanta, cat si in cea recesiva. Miotonia se produce prin existenta unor defecte in functionarea canalelor pentru clor, dar poate fi, de asemenea, rezultatul unor defecte in functionarea canalului de sodiu. O astfel de tulburare este paramiotonia congenitala, care este caracterizata prin miotonia paradoxala: miotonia care se agraveaza prin activitate repetata. Acesti pacienti prezinta si slabiciune musculara episodica, indusa de frig ( modulul 383). Miotonia poate fi deseori inlaturata prin chinina, fenitoin sau mexiletin.



Contractura Contractura musculara reprezinta scurtarea dureroasa a muschiului, fara asociere cu depolarizarea membranei musculare. Se produce in afectiunile in care exista un defect meolic care limiteaza productia fosfatilor ce inmagazineaza energia crescuta, de exemplu in deficitul de miofosforilaza. Contracturile sunt precipitate de efort, de obicei sunt foarte dureroase si produc lezarea muschilor; contractura musculara generalizata poate produce mioglobinurie in cantitate suficient de mare pentru a precipita insuficienta renala. Folosirea termenului de contractura produce confuzii, deoarece acelasi cuvant se foloseste pentru a descrie limitarea miscarilor articulare consecutiv scurtarii tendoanelor musculare, care se produce in afectiunile reumatice, paraliziile cerebrale sau miopatiile cronice. Rigiditatea musculara din contracturile meolice se poate intalni in cadrul sindromului de hipertermie maligna, de obicei asociat cu anestezia generala. in sindromul neuroleptic malign, rigiditatea musculara este consecinta hiperactivitatii SNC si a activitatii electrice intense care exista in muschi.

Traumatismele musculare Activitatea sustinuta, chiar la sportivii de performanta, poate produce rupturi musculare sau tendinoase care genereaza temporar durere musculara acuta, inflamatii si sensibilitate. Ruptura tendoanelor muschilor, de exemplu, bicepsului sau gastrocnemianului, produce scurtare musculara evidenta. Multe din asemenea rupturi se rezolva fara aportul chirurgiei, dar conduc la un aspect anormal excavat al musculaturii.

Diferentierea senzatiilor aproape placute de durere si fatigabilitate musculara ulterioare unei activitati intense de durerea puternica, dar normala, care urmeaza unor activitati suprasolicitante, se face doar prin gradul de intensitate. Asemenea simptome se asociaza deseori cu evidentierea paraclinica a unei lezari musculare profunde, inclusiv a cresterii enzimelor serice (creatinkinazei), a edemului focal la RMN si a necrozei musculare extinse la biopsie. Se poate produce mioglobinurie. Anumite tipuri de exercitii predispun la aparitia durerii si necrozei musculare: perioade scurte de contractie a muschiului in timpul alungirii sale (contractii excentrice) si efortul prelungit, cum este cel al alergatorilor de maraton. Momentul in care asemenea simptome devin anormale nu este sigur. Multi pacienti prezinta fenomene dureroase la activitati moderate. Asemenea tip de durere musculara, care apare in timpul efortului, este de asemenea caracteristic bolilor musculare meolice, ca de exemplu deficitul de carnitin-palmitoil-transferaza; pacientii cu deficienta partiala de distrofina pot prezenta mialgii recurente induse de efort. Lipsa totala a acestei proteine produce distrofia musculara Duchenne (modulul 383). Deficientele enzimelor glicolizei sunt mult mai frecvent asociate cu contracturi ( modulul 383). Majoritatea pacientilor cu durere musculara in timpul si dupa efortul fizic nu au o anomalie identificabila.

Mialgiile difuze Durerea musculara in absenta slabiciunii musculare se poate produce in infectiile acute cu virusurile gripal si coxsackie. Fibrozitele, fibromialgiile si fibromiozitele sunt sinonimele pentru o afectiune asociata cu durere si sensibilitate musculara si a tesuturilor conjunctive adiacente. Punctele focale de declansare a sensibilitatii pot fi identificate si pot fi prezente frecvent simptome sistemice de tipul fatiga-bilitatii, insomniei si depresiei ( modulul 315). Desi pacientii identifica inflamatii dureroase, examinarea histologica nu evidentiaza anomalii musculare sau ale tesutului conjuncti Simptomele pot sa raspunda partial la amitriptilina sau la antiinflamatoarele nesteroidiene, dar boala tinde sa se croni-cizeze, fara remisiuni. Uneori este util un tratament psihologic de sustinere. Pacientii ale caror simptome persista luni sau ani sunt deseori suspectati de depresie, fara a se putea preciza daca depresia este cauza sau rezultatul simptomelor.



Polimialgia reumatica se produce la pacientii peste 50 de ani si se caracterizeaza prin rigiditate si durere la nivelul musculaturii umarului si soldului. in pofida simptomelor dureroase localizate muscular, exista do convingatoare in favoarea existentei unei artrite inflamatorii proximale; exista frecvent revarsate lichidiene la nivelul articulatiilor genunchiului sau altor articulatii periferice. Pacientii dezvolta in timp o atrofie profunda a musculaturii prin subsolicitare si acuza slabiciune musculara, ridicandu-se astfel problema unei posibile polimiozite. Totusi, nivelul seric al creatinkinazei este de obicei normal si biopsia musculara evidentiaza atrofie fara demonstrarea necrozei sau inflamatiei musculare. Viteza de sedimentare a hematiilor este crescuta la majoritatea pacientilor, iar arterita temporala poate fi prezenta ( modulul 319). Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene este indicat, cu exceptia pacientilor cu arterita temporala, care beneficiaza de corticoterapie cu prednison (40-60 mg/zi). Daca pacientii cu polimialgie reumatica nu raspund la tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene, poate fi necesara administrarea unor doze reduse de prednison (10-20 mg/zi). Mialgiile sunt frecvente si in alte afectiuni reumatice, inclusiv in artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, poliarteritanodoasa, sclerodermia si sindromul mixt al tesutului conjuncti Pacientii cu polimiozita sau dermatomiozita pot prezenta mialgii, desi in majoritatea cazurilor durerea musculara lipseste ( modulul 315).



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor