mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Disfunctii ale miscarii
Index » Boli » Disfunctii ale miscarii
» Afectiunile motoneuronilor

Afectiunile motoneuronilor





Termenul folosit de pacienti pentru a descrie o contractie musculara dureroasa si involuntara a unui singur muschi sau a unui grup muscular este crampa. Crampele musculare se produc prin depolarizarea spontana a grupurilor de celule din coarnele medulare anterioare, urmata de contractia mai multor unitati motorii. inregistrarile EMG evidentiaza faptul ca fibrele unitatii motorii genereaza contractii cu o frecnta de pana la 300/secunda, mult mai mare decat in cazul contractiilor voluntare. Crampele se produc frecnt la picioare in cazul varstnicilor si, atunci cand sunt sere, sunt urmate de sensibilitate reziduala si necroza a fibrelor musculare, inclusiv cu cresterea creatinkinazei serice. Crampele
musculaturii gambei sunt atat de des intalnite incat sunt considerate fiziologice, dar atunci cand sunt generalizate pot semnala afectiuni cronice ale motoneuronilor, de exemplu scleroza amiotrofica laterala. Crampele pot reprezenta o manifestare neplacuta in sarcina, in cazul pacientilor cu tulburari electrolitice (hiponatriemie) si la pacientii hemodializati. Atunci cand sunt recurente si localizate la nilul unui singur grup muscular, sugereaza afectarea radacinilor nervoase. Totusi, in multe situatii, este imposibil de determinat cauza crampelor. Crampele benigne survin de obicei noaptea si pot dispare la administrarea sulfatului de chinina. Alte cauze ale contractiilor avand originea la nilul motoneuronului sunt tetanosul (modulul 146) si sindromul " omului-rigid\".
In ambele afectiuni o pierdere a aferentelor neuronale inhibitorii la nilul coarnelor medulare anterioare, poate produce stimularea repetata a motoneuronilor, cu aparitia unor contractii musculare sere, dureroase. Anticorpii fata de decarboxilaza acidului glutamic sunt adeseori prezenti in sindromul omului rigid, aceasta afectiune fiind posibil sa raspunda la plasmafereza. Un lou clinic similar se poate intalni in intoxicatia acuta cu stricnina. Diazepamul amelioreaza aceste spasme dar, in dozele necesare pentru inlaturarea contractiilor, produce depresie respiratorie.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor