mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diareea si constipatia
Index » Boli » Diareea si constipatia
» Diareea osmotica

Diareea osmoticaDiareea osmotica apare cand o substanta dizolta ingerata oral nu este absorbita complet in intestinul subtire si de aceea exercita o forta osmotica care antreneaza lichidul in lumenul intestinal. Volumul crescut al lichidului luminai depaseste capacitatea de reabsorbtie a colonului. Solvitul neabsorbit poate fi o substanta nutriti sau un medicament maldigerat sau malabsorbit. Simptomele clinice sunt de obicei recunoscute datorita malabsorbtiei lipidelor (steatoree) sau carbohidratilor. Malabsorbtiaprofef«e/or sau aminoacizilor (azotoree) nu este in general recunoscuta clinic decat daca este destul de severa pentru a provoca malnutritie sau consecintele unui deficit specific al unui aminoacid. Variatele tulburari asociate cu malabsorbtia si maldigestia sunt discutate mai detaliat in alte module, respectiv tulburarile mucoase cu malabsorbtie in modulul 285 si deficitul pancreatic exocrin si tulburarile inrudite in modulul 304.


Maldigestia intraluminala poate rezulta din insuficienta pancreatica exocrina, care apare cand cel putin 90% din capacitatea secretorie a pancreasului este pierduta, la pacienti cu pancreatita cronica sau uneori cu obstructie ductala pancreatica. Maldigestia si pierderea ponderala apar in ciuda apetitului pastrat. La copii, fibroza chistica sau sindromul Schwachman pot provoca insuficienta pancreatica cronica. Somatostatinomul este o tumora rara a insulelor pancreatice care duce la litiaza biliara, diabet si steatoree, despre care se crede ca ar fi provocata de inhibarea secretiei pancreatice. Maldigestia intraluminala poate de asemenea rezulta din obstructia canalelor biliare ca urmare a cancerului de cap de pancreas sau din boli hepatice grave cu colestaza. Deficitul de saruri biliare intraluminale de obicei provoaca doar o malabsorbtie usoara a grasimilor. Hiperproliferarea bacteriana intr-o ansa oarba de intestin sau un segment de staza (de ex., datorita unei fistule enterocolonice, diverticuloze jejunale,
dismotilitati intestinale datorate sclerodermei, diabetului sau pseudoobstructiei intestinale cronice) poate provoca steatoree datorita deconjugarii sarurilor biliare si afectarii formarii de micelii; factorii aditionali care duc la diaree sunt distrugerea enzimelor marginii in perie, inflamatia mucoasei, hidroxilarea lipidelor provocand diaree cu acizi grasi.
Diareea osmotica poate rezulta din ingestia cronica a anumitor fructe sau bomboane, guma, alimente dietetice si medicamente indulcite cu glucide neabsorbite ca sorbitolul sau fructoza. Absenta congenitala a hidrolazelor pentru glucide si proteinelor de transport din marginea in perie pot duce de asemenea la diaree cronica; cel mai frecvent dintre acestea este deficitul de lactaza provocand intoleranta la lactoza.


Exemplul clasic de malabsorbtie mucoasa este sprue celiac sau enteropatia gluten-sensibila ( modulul 285). Pe langa simptome si semne tipice de malabsorbtie, pacientul cu sprue celiac poate prezenta aspecte atipice, incluzand incapacitatea de dezvoltare, "topire\" musculara, distensie abdominala si iriilitate la copii mici si anemie feripri, retardare in crestere si anorexie la adolescenti sau adulti tineri. Mai tarziu in cursul vietii, pacientii se pot prezenta cu deficite nutritionale insidioase, sterilitate si boli neuromusculare. Ca si sprue celiac, sprue tropical este caracterizat de malabsorbtie si modificari histologice in intestinul subtire: atrofie viloasa, hiperplazie a criptelor, epiteliu de suprafata lezat si un infiltrat mononuclear in lamina propria. O boala afectand locuitorii anumitor regiuni tropicale ale lumii, sprue tropical poate sa apara chiar la vizitatori ce au petrecut numai 1 -3 luni intr-o arie endemica. Debutul poate fi acut, sugerand o etiologie infectioasa.
Malabsorbtia intestinala este tipica pentru boala Whipple datorata Tropheryma whippelii, care afecteaza de obicei barbatii de rsta mijlocie, dar poate fi intalnita la orice rsta si la pacienti de ambele sexe. Manifestarile aditionale cuprind artralgii, febra si frisoane, hipotensiune, adenopatie si afectarea sistemului nervos central ( modulul 285). Abetalipo-proteinemia este provocata de absenta Apo B ducand la o formare defectuoasa a chilomicronilor. Copin cu aceasta tulburare prezinta steatoree, eritrocite acantocitice, ataxie si retinita pigmentara ( modulul 285). Steatoreea poate fi si rezultatul infectiei cu Giardia lamblia, Isospora, Strongyloides si complex Mycobacterium avium. Ingestia anumitor medicamente poate provoca steatoree datorita lezarii enterocitelor; exemple sunt colchicina, neomicina si acidul para-aminosalicilic.
Limfangiectazia intestinala (modulul 285) provoaca enteropatia cu pierdere proteica si steatoree, dar cu absorbtia glucidelor pastrata si este astfel un exemplu de obstructie postmucoasa a canalelor limfatice. Boala poate fi congenitala sau dobandita ca urmare a traumatismelor, carcinoamelor sau bolii Whipple.In final, rezectia intestinala extensi poate provoca sindromul de intestin scurt, in care steatoreea rezulta dintr-o suprafata neadecta de absorbtie, timp scazut de tranzit si cantitate scazuta de saruri biliare. Alti factori care pot contribui la diaree in sindromul de intestin scurt cuprind efectul osmotic al substantelor dizolte neabsorbite, hipersecretia gastrica si, in unele cazuri, proliferarea bacteriana.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai