mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diareea si constipatia
Index » Boli » Diareea si constipatia
» Diareea secretorie

Diareea secretorie







Diareea secretorie este caracterizata printr-un volum mare de materii fecale ecuate, produse de transportul anormal de lichide si electroliti ce nu este legat in mod necesar de ingestia alimentelor. De aceea, diareea persista de obicei prin post. Termenul de diaree apoasa (hidrica) este deseori utilizat sinonim cu diareea secretorie. Deoarece nu exista o substanta dizolta malabsorbita, osmolalitatea fecalelor in diareea secretorie poate fi datorata constituentilor ionici normali fara hiatus osmotic fecal ( mai jos).
Exemplele clasice de diaree secretorie sunt cele mediate de hormoni ( modulele 95 si 284). Pacientii cu tumori carcinoide metastatice ale tractului gastrointestinal pot avea diaree apoasa ca parte a sindromului carcinoid care cuprinde eritem tegumentar episodic (flushing), leziuni telangiectazice ale pielii, cianoza, leziuni cutanate pelagroide, bronhospasm si sufluri cardiace datorate leziunilor lvulare din cordul drept. Sindromul carcinoid rezulta din secretia a diverse substante soactive care sunt secretagoge intestinale puternice, incluzand serotonina, histamina, catecolaminele, prostaglandinele si kininele. Sindromul Zollinger-Ellison este caracterizat de ulcere peptice recidinte, refractare si cu localizari neobisnuite, datorate unui gastrinom; diareea apare la o treime din pacienti si poate fi simptomul de prezentare la 10% din cazuri. Diareea este datorata numai partial volumelor mari de acid clorhidric secretat, dar este de asemenea datorata mal digestiei grasimilor provocata de inactirea lipazei pancreatice si precipitarea acizilor biliari la pH scazut. Adenoamele celulelor pancreatice non-beta pot secreta diferite peptide, inclusiv polipeptidul intestinal soactiv (VIP), polipeptidul pancreatic, secretina, neurotensina, calcitonina, prostaglandinele si altele. Cele care secreta VIP pot fi asociate cu sindromul de diaree apoasa/ hipokaliemie-aclorhidrie (DAHA), caracterizat prin diaree secretorie deseori masi, aclorhidrie, hipopotasemie, hipoma-gnezemie, hipercalcemie fara hiperparatiroidism si in unele cazuri flushing, miopatie sau nefropatie. Nu toti pacientii cu sindrom DAHA au un vipom si in astfel de cazuri au fost postulati mediatori alternativi ai secretiei intestinale. Carci-nomul medular al tiroidei (modulul 331) poate fi sporadic sau o caracteristica a sindromului de neoplazie endocrina multipla de tip Ha cu feocromocitom si hiperparatiroidism. Diareea apoasa este considerata a fi mediata de calcitonina produsa de tumora, desi in unele cazuri pot fi gasiti alti mediatori. Aparitia diareei in carcinomul medular al tiroidei este de obicei asociata cu metastaze si prognostic rezert. Mastocitoza sistemica (modulul 285), care poate fi asociata cu leziuni cutanate de urticarie pigmentara, poate fi de asemenea asociata cu diaree care este secretorie, mediata de histamina, sau malabsorbti, datorata infiltratiei mucoasei intestinale de catre mastocite.


Diareea asociata cu adenomul vilos (modulul 292) al rectului sau rectosigmoidului se intalneste de obicei in cazul tumorilor masive, adesea depasind 3-4 cm in diametru. Hipokaliemia datorata pierderii potasiului este frecventa.
Colita microscopica sau limfocitara si colita colagenica (modulul 286) pot reprezenta riante ale aceleiasi boli. Semnele lor specifice sunt o leziune histologica specifica in ciuda unui aspect normal al mucoasei la colonoscopie si diareea care este de obicei secretorie. in ambele afectiuni, aspectul histologic este de infiltrare a laminei propria cu celule inflamatorii ca si cu limfocite intraepiteliale, dar numai in colita colagenica exista si o banda subepiteliala de colagen caracteristica.
Diareea secretorie poate rezulta din boli grave, rezectie sau bypass de ileon distal, cand mai putin de 100 cm de ileon este afectat (modulul 285). Se presupune ca diareea rezulta din stimularea secretiei colonului de catre sarurile biliare dihidroxilate care scapa absorbtiei in ileonul terminal (diareea holerica). impiedicand contractia culei biliare si eliberarea unor mari cantitati de bila in intestin, postul amelioreaza acest tip de diaree secretorie. Cand peste 100 cm de ileon terminal este lezat sau rezecat, sinteza hepatica nu mai poate mentine o rezer adecta de saruri biliare intra-luminale si apare de asemenea steatoreea. Diareea indusa de acizii biliari poate sa apara dupa colecistectomie, datorita pierderii capacitatii de depozitare a culei biliare. Rareori, malabsorbtia primara (idiopatica) a acizilor biliari de catre ileonul terminal poate fi cauza unei diarei secretorii, altfel inexplicabile. Tranzitul rapid in intestinul subtire antrenand un aport crescut de acizi biliari in colon poate de asemenea explica diareea postgotomie, care apare pana la 30% din pacientii supusi gotomiei tronculare cu un procedeu de drenaj pentru boala ulceroasa peptica; diareea este mult mai putin frecventa dupa gotomia gastrica proximala.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor