mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diareea si constipatia
Index » Boli » Diareea si constipatia
» Tratament constipatie

Tratament constipatie





Tratamentul constipatiei trebuie individualizat, luand in considerare durata si gravitatea constipatiei, factorii favorizand potentiali, rsta pacientului si asteptarile acestuia. Terapia simptomatica este destul de empirica, in masura in care exista adesea putine semne obiective pentru a sustine o anumita strategie. Terapia initiala este de regula dieta, cu accent pe cresterea ingestiei de fibre din dieta. Desi exista putine do ca persoanele constipate consuma mai putine fibre in dieta decat cele neconstipate, multe persoane constipate raspund la cresteri ale fibrelor in dieta de 20-30 g/zi. Suplimentarea cu fibre poate creste greutatea scaunului si frecventa defecatiei si poate scadea timpul de tranzit gastrointestinal. Suplimentarea cu fibre nu este adecta la pacientii cu leziuni obstructive de tract gastrointestinal sau la cei cu megacolon sau megarect.
Exceptand purgativele de volum, utilizarea de rutina a laxativelor pe perioade lungi de timp trebuie descurajata datorita riscului de efecte secundare, cum sunt pneumonia lipidica datorata uleiului mineral sau leziunile de plex mienteric provocand "colonul purgat\", datorat laxativelor stimulente antrachinonice cum este senna. Purgativele de volum sunt alcatuite din polizaharide naturale (psyllium), sau sintetice, sau deriti de celuloza ce actioneaza intr-un mod asemanator fibrelor. Ingestia de lichide trebuie marita cand se utilizeaza aceste preparate. Laxativele emoliente cuprind ulei mineral, care, administrat oral sau prin clisma, patrunde si inmoaie scaunul, si saruri docusate, care sunt surfactanti anionici care scad tensiunea superficiala a scaunului pentru a permite amestecul substantelor apoase si grase si astfel inmoaie scaunul. Agentii hiperosmolari cuprind solutii electrolitice amestecate continand polietilenglicol si zaharuri neabsorbabile cum sunt lactuloza si sorbitolul care actioneaza ca agenti osmotici si sunt utilizati in curatarea intestinului inaintea colonoscopiei. Lactuloza poate fi prescrisa uneori pentru utilizare pe termen lung. Laxativele saline contin cationi si anioni care exercita un efect osmotic pentru a creste continutul de apa intraluminala; la pacientii rstnici, ele pot determina retentie de lichide. Laxativele stimulante cuprind uleiul de castor, antrachinone ca senna si difenilmetani, ca fenolftaleina si bisacodilul. Uleiul de castor este transformat in acid ricinoleic, care stimuleaza secretia intestinala si creste motilitatea intestinala. Antrachinonele cresc acumularea de lichide si electroliti in ileonul distal si colon. Fenolftaleina si bisacodilul stimuleaza activitatea motorie colonica si inhiba absorbtia de sodiu si glucoza. Recent, s-a demonstrat faptul ca cisapridul, un agent prokinetic, creste tranzitul intestinal prin colonul proximal, dar rolul sau in tratamentul constipatiei este incert. A fost presupus un rol al opioidelor endogene excesive in constipatia corelata cu tulburari de motilitate si beneficiul antagonistilor de receptori opioizi in tratamentul constipatiei a fost remarcat, dar necesita studii in continuare. Tehnici de biofeedback s-au aratat promitatoare in tratamentul constipatiei rezultate din contractia inadecta a musculaturii seului pelvin si sfincterului anal extern.

Tratamentul chirurgical pentru constipatia cronica gra este in general controversat, exceptand boala Hirschsprung in care rezectia chirurgicala a segmentului aganglionic este tratamentul de electie. in inertia colonica, colectomia subtotala cu anastomoza ileorectala poate fi indicata la pacienti selectionati cu atentie la care motilitatea gastrointestinala superioara e normala si tulburarile de motilitate anorectala au fost excluse. Interventia chirurgicala pentru reducerea sau rezectia unui rectocel, inginare sau prolaps trebuie intreprinsa cu atentie, deoarece deseori simptomele nu se amelioreaza.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor