mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diareea si constipatia
Index » Boli » Diareea si constipatia
» Diareea infectioasa

Diareea infectioasa







In lume, diareea acuta infectioasa este responsabila pentru mai mult de 5-8 milioane de decese in fiecare an la copii sub 5 ani, in special in tarile in curs de dezltare unde diareea acuta infectioasa este o cauza majora de malnutritie protein-calorica si deshidratare. Factorii farizanti cuprind canalizarea si aprovizionarea cu apa defectuoase, lipsa refrigerarii, suprapopularea si lipsa igienei personale, saracia, lipsa de acces la serviciile de sanatate si lipsa de educatie. Chiar si in S.U.A., pierderi economice semnificative provin din diareea acuta infectioasa care este raspunzatoare pentru 250.000 de spitalizari si aprope 8 milioane de consultatii medicale ambulatorii in fiecare an.
Cele mai multe diarei infectioase sunt dobandite prin transmiterea fecal-orala prin intermediul apei sau alimentelor contaminate cu deseuri umane ca urmare a unor sisteme de canalizare inadecvate sau prin fecale de animale salbatice sau domestice in apa inadecvat filtrata. Carnea de vita, porc sau pasare poate fi sursa de infectie (in special cu Escherichia coli 0157:H7) cand este preparata inadecvat. Suprafetele pe care se prepara hrana pot fi contaminate de microorganisme ce sunt transmise hranei nepreparate. Transmiterea de la persoana la persoana poate de asemenea avea loc prin aerosolizare (agent Norwalk, rotavirusuri), contaminarea mainilor (Clos-tridium difficile) sau a suprafetelor, sau activitatea sexuala.


In S.U.A., grupurile cu risc deosebit de crescut de diaree acuta infectioasa cuprind turistii care merg sau sunt recent veniti din tarile in curs de dezltare, persoanele care ingera crustacee, homosexualii barbati (sindromul intestinului homosexualului), prostituatele si utilizatorii de droguri intra-venoase. Persoanele cu SIDA in special prezinta risc pentru o multitudine de infectii enterice grave (elul 42-2). Printre copin care frecventeaza centre de ingrijire pe timpul zilei, diareea acuta infectioasa rezulta de obicei din transmiterea de la persoana la persoana. Cei mai frecventi agenti patogeni implicati in epidemiile de diaree in centrele de ingrijire diurna sunt Shigella, Giardia lamblia si Cryptosporidium. Rata de epidemie secundara intre 10-20% reprezinta o sursa importanta de infectii pentru parinti si frati. Alte institutii cu risc mare pentru izbucnirea diareei infectioase acute cuprind institutele de ingrijire pentru cei cu handicap psihic si de dezltare, sanatoriile si spitalele.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor