mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancer si manifestarile cancerului - cancerul
Index » Boli » Cancer si manifestarile cancerului - cancerul
» Importanta problemei - cancerul

Importanta problemei - cancerul





Cancerul este o cauza majora de morbiditate in Statele Unite, in 1996, American Cancer Society a estimat ca 1.359.150 de persoane au fost diagnosticate cu neoplasm tumori benigne si maligne - tratament" class="alin2">malign si 554.740 au decedat datorita unei forme a acestei boli. Cancerul este responsabil pentru 23,9% din totalul deceselor ce au loc in America si este depasit numai de bolile cardiace in ierarhia cauzelor de mortalitate (33% din decese). Din nefericire, mortalitatea datorata cancerului este in crestere, in timp ce mortalitatea prin boli cardiace este in declin si se preconizeaza ca la inceputul secolului urmator cancerul deveni principala cauza de deces in aceasta tara, asa cum se intampla deja in Japonia.

Toate formele de cancer au o caracteristica comuna-tulburarea controlului normal asupra diviziunii, cresterii si diferentierii celulare. Manifestarile clinice initiale sunt extrem de heterogene, totusi, sunt recunoscute peste 70 de tipuri de cancer, ce apar practic in orice organ sau tesut al organismului. Ele pot fi total asimptomatice pana tarziu in evolutia bolii. in general, simptomele legate de cresterea celulara neoplazica fac parte din una din urmatoarele trei categorii: (1) local - durere sau o formatiune tumorala ce poate fi dureroasa sau nedureroasa, intr-o zona de expansiune celulara, (2) regional - disfunctia organului de origine sau a organelor adiacente ori situate la distanta, legata de cresterea locala sau metastazarea tumorii si (3) sistemic - efecte la distanta determinate de productia de hormoni sau citokine de catre tumora sau de reactia gazdei la tumora ( tabelul 63-l). in plus fata de problemele legate de tumora insasi, exista si manifestari psiho-sociale induse prin diagnosticarea cancerului. Pot aparea tulburari psihologice, anxietate si depresie, ihtr-o masura ce nu este legata de prognostic, ca raspuns la diagnosticul de cancer.

Efectele locale includ durerea, fara existenta unei formatiuni tumorale, sau prezenta acesteia, asociata sau nu cu durere. Efectele regionale sunt edemul sau infiltratia datorate obstructiei cailor de drenaj limfatic; disfunctia de organ (de ex., anomalii functionale hepatice sau anemie mieloftizica); obstructia cailor aeriene, sanguine, urinare, cerebrospinale, biliare, de ecuare a materiilor fecale si limfatice; disfunctia neurologica prin compresia traiectelor nervoase (de ex., ragusealaprin compresia nervului laringean) si alterarea integritatii structurale (de ex., fractura osoasa, ruperea selor sanguine sau perforatia viscerala). -> Manifestarile paraneoplazice ale cancerului sunt numeroase si sunt discutate detaliat in modulele 102 si 103.
Aproape orice manifestare patologica majora prezentata in aceasta sectiune poate fi asociata cancerului. Totusi, unele manifestari pot fi intalnite mai ales in cele mai comune boli neoplazice. De aceea, acest modul prezinta simptomele si semnele de prezentare cel mai des intalnite, care duc la diagnosticarea unui neoplasm malign la pacientii care prezinta una din cele 10 tumori solide ce apar cel mai frecvent la indivizii de ambele sexe, care sunt de departe cauzele majore ale deceselor prin cancer. -> O discutie similara asupra problemelor diagnostice in eluarea pacientilor cu neoplasm hematopoietic (leucemii si limfoame) este realizata in modulele 61 si 62.
elul 63-2 arata ca exista o larga suprapunere a tipurilor specifice de tumori solide care sunt diagnosticate cel mai frecvent la barbati si femei. Sase din aceste forme de cancer - cele de plaman, colon si rect, ca urinara, rinichi, pancreas si melanomul cutanat - sunt printre cele 10 tumori intalnite cel mai frecvent la ambele sexe. Patru dintre cancerele frecvente sunt specifice unuia dintre sexe - cancerul de endometru, or si cervix la femei si cel de prostata la barbati - cel de-al cincilea, neoplasmul de san, aparand la femei in proportie de 99%. Cele trei forme ramase, cancerele laringeale/orofarin-geale, de stomac si cerebrale sunt printre cele 10 cancere mai frecvente la barbati, dar nu sunt rare nici la femei. Este de notat faptul ca numarul de cazuri de cancer nou diagnosticate in cadrul categoriei de 10 tumori solide intalnite cel mai des la fiecare sex totalizeaza 1.090.100 indivizi, 80,2% din toti pacientii neoplazici diagnosticati in 1996. Astfel, cunoasterea simptomelor si semnelor frecvente cu care se prezinta persoanele ce sufera de unul din cele 10 forme de cancer, femei sau barbati, putea fi aplicata la majoritatea pacientilor neoplazici.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor