mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Infectia perinatala

Infectia perinatalaHepatita B (Ag Hbs pozitiva). Desi in Marea Britanie starea de purtator cronic de Ag Hbs a fost initial mai putin obisnuita, odata cu cresterea dependentei de droguri si datorita unei populatii numeroase de emigranti, aceasta a denit mai frecnta si unii specialisti recomanda realizarea screening-ului specific la toate mamele. Daca mamele dezvolta infectia acuta in trimestrul al doilea sau al treilea, exista un risc crescut de infectie perinatala. Majoritatea infectiilor, totusi sunt contractate la nastere iar nou-nascutii din mame purtatoare cunoscute trebuie sa li se administreze imunoglobulina antihepatica 0,5ml IM in primele 12h de la nastere, si vaccin antihepatita B 0,5ml in primele 7 zile de la nastere si apoi la 1 si respectiv 6 luni.


Pentru listerioza perinatala si infectia streptococica, p.304-
Herpes hominis (HS VII). Este datorat in 80% din cazuri infectiei cu virusul Herpes simplex tip II. 50% dintre nou-nascuti vor fi infectati in timpul nasterii daca mama are leziuni cervicale acti. Recolteaza saptamanal (de la 36 de saptamani) probe de secretie cervicale pentru culturi virale la toate femeile cu antecedente de Herpes. Daca virusul este prezent, orienteaza-te catre operatia cezariana de electie. Chiar daca membranele s-au rupt spontan insista si fa operatia cezariana in primele 4 h de la ruperea acestora. Infectia neonatala de obicei apare la 5 - 21 zile cu leziuni pustulo -culare, frecnt localizate la zona de prezentatie sau la locurile unor traumatisme minore (exemplu electrod pentru scalp). Pot aparea si leziuni particulare si conjunctivale. Odata cu encefalita sis-temica herpetica (crize epileptice focale sau semne de focalizare neurologice) pot aparea iceterul, hepatosplenomegalia, colapsul si CID-ul. Nou-nascutii infectati trebuie izolati si tratati cu acidovir (p.298). Solicita ajutorul specialistului.
Chlamidia trachomatis Aproximativ 1/3 din mamele infectate nasc copii infectati. Conjunctivita apare la 5-l4 zile dupa nastere si se poate manifesta ca o inflamatie minima sau secretie purulenta. Corneea nu este de obicei afectata. Complicatii: Pneumonie cu Chlamidia, faringita sau otita medie.


Teste: imunofluorescenta sau cultura. Frotiu Giemsa: multe incluzii.
Tratament: Unguent oftalmic sau colir cu tetraciclina 1% la fiecare 6 ore, 3 saptamani, asociata cu eritromicina 10 mg/kg/6h PO timp de 2-3 saptamani pentru a elimina microorganismele din plamani. Administreaza parintilor (sau altor parteneri) tetraciclina sau eritromicina.
Conjunctivita gonococica. Infectia se manifesta de obicei in primele patru zile de la nastere. Secretiile purulente pot fi acompaniate de tumefierea pleoapelor. Apare opacifierea corneei si exista riscul de ruptura corneeana si panoftalmita Tratament: nou-nascutilor din mame cu gonoree cunoscuta trebuie sa li se administreze benzii penicilina 30 mg/kg IM stat si colir cu cloramfenicol 0, 5 % in prima ora de la nastere. Pentru infectia gonococica activa administreaza benzilpenicilina 15 mg/ kg/12h IM si colir cu cloramfenicol 0,5% de 3 ori pe ora timp de 7 zile. Izoleaza nou-nascutul.
Oftalmia neonatorum. Reprezinta secretia purulenta la nilul ochilor unui nou-nascut


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor