mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Puerperalitatea

PuerperalitateaDureaza 6 saptamani post-partum. Uterul involueaza de la o greutate de 1 kg la termen, la lOOg. Uterul se palpeaza imediat post-partum la nilul ombilicului; la 10 zile acesta trebuie sa devina un organ pelvin. Durerile abdominale post-partum sunt resimtite (in special in timpul alaptarii) deoarece uterul se contracta. Colul uterin devine ferm dupa 3 zile. Orificiul cervical intern se inchide dupa 3 zile, iar cel extern dupa 3 saptamani. Lohiile (descuamarea endometriala, hematii si leucocite) sunt eliminate per vaginam. Au culoarea rosie (lochia rubra) in primele 3 zile, apoi devin galbene (lochia serosa) apoi vireaza spre alb in urmatoarele 10 zile (lochia alba) pana la 6 saptamani. Glandele mamare produc o secretie laptoasa si colostrum in cursul ultimului trimestru. Laptele matern inlocuieste colostrul la 3 zile de la nastere. Sanii devin tumefiati, eritematosi si sensibili la palpare datorita angorjarii fiziologice la 3-4 zile post-partum.In cursul primelor zile Daca mama este Rh negativ administreaza globulina anti-D (in primele 72 h, p.134). Controleaza TA, TA, sanii, membrele inferioare, labiile, inaltimea fundului uterin. invata lehuza exercitii pentru intarirea seului pelvin. Lohiile rosii persistente, involutia uterina insuficienta sau HPP secundara (p.170) sugereaza retentia intrauterina de placenta sau de produs de conceptie. Hipertensiunea arteriala sustinuta poate necesita tratamentul (MMC p.254). a-sControleaza imunitatea pentru rubeola. Administreaza Almevaxi 0,5ml SC daca imunitatea este absenta, dar temporizeaza injectarea pana la examinarea post-natala daca anterior s-au administrat imunoglobuline anti-D. Controleaza Hb in ziua 1 post-partum sau A ziua a 7 a (post-partum, hemodilutia fiziologica apare de la 2-6 zile).


Febra (pirexia) puerperala este definita ca temperatura > 38A C aparuta in primele 14 zile dupa nastere sau avort spontan. Examineaza complet lehuza, in aceste conditii (torace, sani, membre inferioare, lohii si examen vaginal bimanual). Trimite MSU (UJM), tampoanele vaginale profunde, sange si sputa la laborator pentru culturi microbiene. 90% din infectii vor fi urinare sau ale tractului genital. Infectiile perineale superficiale se produc in jurul celei de-a 2 a zi post-partum. Endometrita determina durere in etajul abdominal inferior, lohii cu miros neplacut, uter sensibil la palpare (la examenul vaginal bimanual). Endometrita necesita antibiotice IV ( mai jos) si chiuretaj uterin. Pentru mastita administreaza flucloxacilina 250 mg/6h PO, precoce, pentru a preni formarea abcesului. Suptul sau exprimarea manuala a secretiei lactate trebuie sa continue pentru a preni stagnarea laptelui in canalele galactofore. Chiar si cand cauza pirexiei este inaparenta este inteleapta administrarea amo-xicilinei 500 mg/8h/PO sau IV si metronidazol 400 mg/8h/PO.


Tromboflebita superficiala. Afecteaza 1% din femei, manifestan-du-se prin cordon nos. de obicei varicos, dureros spontan si la palpare.
Administreaza antibiotice inflamatorii, de ex. indometacin 25 mg/8h PO pe. Aplica un bandaj si ridica membrul afectat. Vindecarea se produce de obicei in primele 4 zile. Tromboflebita profunda: p.167.
Psihoza puerperala (1:500 de nasteri): Este diferentiata de depresia usoara care adesea urmeaza nasterii prin accentuarea tendintei la sinucidere, depresie sera; (p.391), manie, si mai rar simptome de schizofrenie (p.418) cu false impresii ca nou-nascutul este malformat. Daca este prezenta o reactie acuta (p.410), suspecteaza infectia puerperala. Tratament: solicita ajutorul specialistului. Internarea intr-o clinica de specialitate (cu copilul daca este posibil) este obligatorie in cazul necesitatii tratamentului antidepresiv sau aniipsihotic sau ECT (electroterapie) (p.402).
Examinarea postnatala la 6 saptamani furnizeaza prilejul de a dea cum se impaca mama cu copilul (care sunt relatiile dintre mama si copil). Mamei trebuie sa i se controleze TA, si sa i se recolteze Hb daca este anemica postnatal. Examinarea vaginala pentru a dea vindecarea locala post-partum nu este necesara; recolteaza un frotiu cervical daca acest lucru nu a fost facut antenatal. Metoda contraceptiva aleasa (p.72) trebuie instituita de acum inainte (administrarea pilulelor contracepti se face cel mai bine de la 4 saptamani postnatal). Cuplul a reluat raporturile sexuale?Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor