mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Placenta

PlacentaPlacenta este organul respiratiei, nutritiei si excretiei pentru fetus. Produce hormoni ce asigura homeostazia materna si protejeaza fatul din punct de vedere imunologic, prin prevenirea rejetului si facilitarea pasajului placentar al anticorpilor materni de tip IgG.
Dezvoltare Dezvoltarea placentara este completa la aprox. 70 de zile dupa ovulatie. Placenta la termen cantareste 1/7 din greutatea nou-nascutului. Are flux sanguin de 600 ml/min. Aspectul placentei se modifica in cursul sarcinii pe masura ce calciul se depune in lozitati si fi-brina pe suprafata acestora. Depozitele excesive de fibrina determina scaderea aportului de nutrientii la fat; pot apare in diabet si in incompatibilitatea Rh.


Tipuri placentare: Insertia tip \"racheta de tenis\" apare atunci cand cordonul ombilical se insera in marginea placentei. Insertia velamentoasa (1%) apare atunci cand vasele ombilicale traverseaza membranele inainte de a se insera pe placenta. Daca aceste vase se rup (asa cum se intampla in vasa praea) apare hemoragie cu pierdere de sange fetal. Placenta succenturia: (5%). Exista un lob placentar separat (succenturiate) la distanta de placenta principala; aceasta poate sa nu se elimine complet si poate cauza PPH s-au infectie puerperala. Placenta membranaceea (1/3000) este o placenta subtire ce inconjura fatul deoarece o portiune a acesteia este situata in segmentul inferior; predispune la APH. in a 3 a etapa a travaliului se poate elimina incomplet. Placenta accreta: Exista o aderenta anormala fata de uter a intregii placente sau a unei portiuni din aceasta - este denumita placenta increta daca exista o infiltratie placentara a miometrului sau placenta per creta daca placenta penetreaza seroasa peritoneala. Aceste ultime trei tipuri predispun la PPH si pot necesita histerectomie.
Placenta praea Placenta inserata in segmentul inferior al uterului.
Asocieri: Placenta intinsa (de ex la sarcina gemelara); malformatii si fibroame uterine; leziuni uterine (de ex. multiparitate, interventii chirurgicale anterioare inclusiv operatia cezariana). Ecografia pelana la sarcinile mai mici de 24 de saptamani arata insertia joasa a placentei in 28% din cazuri, dar prin dezvoltarea ulterioara a segmentului inferior, procentul real al placentelor jos inserate la termen este de 3%.


Terminologie: Placenta praea major (clasicele grade 3 si 4) in care placenta acopera orificiul intern cercal, caz in care nastere si nasterea la domiciliu" class="alin2">nasterea necesita operatie cezariana. Placenta praea minor (clasicele grade 1 si 2) in care placenta se insera pe segmentul inferior fara a acoperi orificiul cercal intern: in acest caz incearca nasterea normala. Se poate manifesta ca APH (eliminarea placentei cauzeaza hemoragii deoarece segmentul inferior este elongat) sau ca imposibilitate de angajare a extremitatii cefalice fetale cu prezentatie cefalica inalta. Problemele care apar se datoreaza hemoragiei si modalitatii de nastere deoarece placenta obstructioneaza orificiul cercal intern si se poate rupe in timpul travaliului, sau poate fi de tip accreta (5%) in special secundara operatiilor cezariene anterioare (> 24%).1 Operatia cezariana trebuie realizata sau superzata de catre un medic specialist obstetrician.2
Testele functionalitatii placentare. Placenta produce progesteron, gonadotrofina corionica umana si hormon lactogen placentar. Gonadotro-fina corionica umana este utilizata pentru detectarea precoce a sarcinii. Testul hormonului lactogen placentar (anterior utilizat pentru a incerca monitorizarea functiei placentare) si cel al estrogenilor urinari (pentru monitorizarea unitatii feto-placentare) au cazut in disgratie datorita lipsei de sensibilitate, si sunt acum inlocuite de catre teste biofizice (p.131).


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor