mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Monitorizarea fetala

Monitorizarea fetalain sarcinile cu risc major cardiotocografia ante-partum si profilurile biofizice ecografice (p. 130), sunt utilizate pentru a monitoriza activitatea si reactivitatea fetala. Scopul acestei monitorizari este detectarea prenatala a hipoxiei intrauterine.
Diagrama miscarilor fetale: in ultimele 10 saptamani de sarcina mama poate numara zilnic miscarile fetale si inregistra interlul de timp in care copilul a facut 10 miscari. Desi sub 10 miscari in 12 ore este un parametru de prognostic fetal rezert, acesta poate reprezenta un semn de avertisment al complicatiilor potentiale, iar in aceste conditii mama trebuie sa se prezinte la clinica de obstetrica unde este inregistrata pentru cardiotocografie.


Cardiotocografia: Ecografia Doppler detecteaza bataile cordului fetal si un tocodinamometru plasat pe fundus-ul uterin inregistreaza orice contractie. Se obtine o inregistrare continua aprox. 30 min, cu mama in pozitie de semidecubit posterior sau in decubit lateral stang. O inregistrare normala are o frecventa de baza intre 110 si 160 batai/min, cu o riatie de 5-25 batai/min, si cel putin 2 accelerari (un raspuns obisnuit la miscare sau zgomot) cu o amplitudine de 10-l5 batai/min pe o perioada de 15-20 min. O frecventa cardiaca anormala este caracterizata prin tahicardie bazala marcata (> 180/min) sau bradicardie ( 5 batai/min evidentiaza raspunsul fata de tonusul gal, la stimulii simpatici si catecolamine al unui trunchi cerebral fetal bine oxigenat. Pierderea riabilitatii ritmului de baza poate reflecta un fat prematur care doarme, precum si efecte ale unor medicamente (de ex: diazepam, morfina, fenotiazina) sau hipoxie.
Tahicardia bazala Frecventa cardiaca de > 160 batai /min este asociata cu febra materna sau cu utilizarea de medicamente beta simpatomi-metice, corioamniotita (si pierderea riabilitatii), si hipoxia acuta sau subacuta. Frecvente cardiace persistente > 200 sunt asociate cu aritmia cardiaca fetala.


Bradicardia bazala Frecventa cardiaca sub 110 batai /min este uneori asociata cu hipoxia fetala (cu exceptia dezlipirii precoce de placenta). Poate reflecta cresterea tonusului gal, bloc cardiac fetal, sau daca este spasmodica compresiunea de cordon ombilical (circulara de cordon ombilical).
Decelerarile precoce coincid cu contractiile uterine si reflecta cresterea tonusului gal, deoarece presiunea fetala intracraniana creste in timpul contractiei uterine. Decelerarile tardive cand maximul decel-eratiei apare dupa aprox. 30 sec. dupa peak-ul contractiei uterine, reflecta hipoxia fetala, gradul si durata reflectandu-i severitatea. Decelerarile riabile atat in grad cat si in corelatie cu contractiile uterine, pot reprezenta compresiuni de cordon ombilical (circulare de cordon ombilical) in jurul membrelor sau a prezentatiei.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor