mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Prezentatiile pelvine

Prezentatiile pelvinePrezentatia pelna este cea mai frecventa prezentatie patologica. Desi 40% din copii sunt in prezentatie pelna la 20 de saptamani, 25% vor fi la 32 saptamani si doar 3% la termen. Este normal in sarcina ca fesele sa fie situate la nivelul fundusul-ui uterin. Afectiuni care predis-pun la prezentatii pelne: pels contractat, uter bicorn, uter fibromatos, placenta praea, oligohidramnios, spina bifida si fat hidrocefal. Ecografia poate edentia cauza si influenta conduita.


Prezentatia pelna extinsa este cea mai frecventa. Acesti copii sunt asezati cu coapsele flectate si genunchii extinsi. Prezentatiile pelne flectate caz in care pozitia este cu coapsele si genunchii flec-tati astfel incat prezentatia contine fesele, organele genitale externe si picioarele. Prezentatia pelna in picioare este cea mai rara. Prezentatia este reprezentata de picioare, acest tip avand risc major (5-20%) pentru prolaps de cordon ombilical.
Diagnosticul prezentatiei pelne trebuie facut antenatal. Mama poate acuza dureri la nivelul rebordului costal. La palpare, pozitia este longitudinala, capul nu poate fi palpat in pels si in fundul uterin exista o masa rotunda neteda (capul) care poate fi balotat, producand o senzatie asemanatore celei de scufundare rapida a unui mar intr-un vas cu apa.
Versiunea cefalica externa (VCE) - transforma prezentatia pelna intr-una cefalica prin rotirea la 180A. Nu rota copilul daca nu ai ificat o nasterea la domiciliu" class="alin2">nastere vaginala. Este realizata traditional la 34 -36 de saptamani insa poate fi utilizata dupa 37 de saptamani prin folosirea tocolizei.1


Contraindicatiile versiunii: placenta praea, sarcina multipla, APM, copin dismaturi, mame cu cicatrice uterine, preeclampsie sau hipertensiune (risc crescut de dezlipire placentara precoce), mame cu antecedente obstetricale patologice. Administreaza 500 U globulina anti-D la pacientele Rh negativ.
Modalitati de nastere Operatia cezariana este sustinuta adesea pe criterii de siguranta nedovedite.2 Scopul tau este de a discuta toate optiunile cu mama. Considera nasterea naturala daca:2
Este disponibil un obstetrician experimentat


Greutatea fetala estimata ecografic este 2500 - 3500g

Nu exista do de incetinire a cresterii intrauterine


Raport peln forma/dimensiuni adecvat la pelmetria CT

Este etata accelerarea travaliului/inductia


Progresie adecvata a travaliului in stadiile 1 si 2

Prezentatii pelne extinse (sau in flexie stransa la multipare)


Inexistenta hiperextensiei gatului fetal

Volum de lichid amniotic normal


Absenta placentei praea

» Inexistenta preeclampsiei; absenta suferintei fetale Daca toate criteriile sunt intrunite decesul fetal poate fi


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor