mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Forceps

ForcepsForcepsul are o concatate cefalica, care se muleaza pe capul fetal si o concatate pelca, ce se muleaza pe pels. Forcepsurile cu tija scurta (de ex. Wrigley) sunt utilizate pentru nasterile: \"lift out\" cand capul este in perineu; cu tija lunga (de ex: Nelle Barnes) pentru nasterile mai inalte, cand sutura sagitala este situata in diametrul AP. Forcepsul Kielland are o curba pelca redusa facandu-l potrit pentru rotatie (sa fie folosite numai de catre maini experimentate).
Conditiile de utilizare Capul trebuie angajat; membranele sunt rupte; pozitia capului cunoscuta si prezentatia preila la aplicarea de forceps, adica cefalica sau faciala (mentoanterioara); trebuie sa nu existe disproportie cap-bazin (suprapunerea oaselor craniului trebuie sa nu fie excesiva); colul uterin trebuie sa fie complet dilatat, uterul contractii, si analgezia adecvata (infiltratie perineala pentru epiziotomie; blocajul plexului pudental poate fi suficient pentru forcepsul cu catate medie si pentru nasterile prin d - extractor dar nu si pentru aplicare de forceps Kielland). Vezica urinara trebuie sa fie evacuata.


Indicatii de utilizare Forcepsul poate fi utilizat cand exista temporizarea stadiului al doilea al nasterii: acest lucru se datoreaza frecvent insuficientei efortului matern (inertie uterina sau doar oboseala), analgeziei epidurale, malpozitiilor capului fetal. Forcepsul poate fi utilizat in caz de suferinta fetala sau prolaps de cordon ombilical sau eclampsie, - toate producandu-se in stadiul al doilea al travaliului. Forcepsul este utilizat pentru a preveni efortul matern neindicat de ex. in afectiunile cardiace, respiratorii, preeclampsie. Forcepsul este utilizat pentru exteriorizarea capului fetal in nasterile pelne.
Tehnica Aceasta trebuie invatata din demonstratie. Urmatoarele constituie un aide-memoire pentru forcepsul nonrotational. Plaseaza mama in pozitie de litotomie cu bazinul exact pe marginea patului de nastere. Realizeaza toaleta locala, cateterizeaza-i ca urinara, controleaza pozitia capului fetal. Realizeaza blocajul plexului pudental si infiltreaza locul potentialei epiziotomii (nu este necesara daca grada are o anestezie epidurala). imbina lamele pentru a controla daca ele corespund curbei pelsului. Manerul din mana stanga este lama stanga si este inserata prima (spre partea stanga a mamei) si apoi se insera lama dreapta. Manerele trebuie blocate usor. Tractiunea nu trebuie sa fie excesiva (capatul patului nu este pentru tractiune suplimentara!). Sincronizeaza tractiunea cu contractiile uterine, ghidand capul initial in jos. Fa o epiziotomie larga cand capul este la nivelul vulvei. Daca copilul necesita resuscitare, transfera-l pediatrului. Administreaza tamina K (p.286).


Complicatii ale forcepsului Traumatisme materne; echimoze fetale faciale si paralizie de VII (de obicei se remite).
Ventuza sau vacuum-extractorul, este asociat cu traumatisme materne mai putin frecvente decat in cazul forcepsului1 si este preferat in lume dar nu si in UK2. Poate fi utilizat preferabil forcepsului rotational, pentru ca, pe masura ce tractiunea este aplicata, cu cupa peste fontanela pos-terioara, rotatia se produce in timpul nasterii. Poate fi aplicat si printr-un col uterin partial dilatat (primiparele trebuie sa aiba o dilatatie aproape completa, multiparele > 6 cm), dar nu trebuie sa fie utilizat daca capul fetal este situat deasupra spinelor ischiatice. O cupa este aplicata cu o forta de suctiune de 0,8Kg/cm2. Scalpul fetal este suctionat si formeaza un \"coc\" care se remite in doua zile. Exista o incidenta crescuta a cefal-hematoamelor fetale (p.160) si a icterului neonatal, de aceea administreaza tamina K (p.286).
Supravegherea adultilor supraetuitori nu demonstreaza nici o tendinta semnificativa spre afectare fizica sau cognitiva datorate nasterilor instrumentale printr-un pels ingust3.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor