mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Sarcina multipla

Sarcina multiplaIncidenta - Sarcina gemelara - 1:105 sarcini (33% monozigotice); tripleti 1:10.000.
Factori predispozanti Sarcini gemelare anterioare; antecedente familiale de sarcini gemelare (numai heterozigote); rsta materna ansata (25 ani 16,8 : 1000); ovulatie indusa; origine rasiala (incidenta 1:150 de sarcini la japoneze, 1:50 la femeile de culoare).
Diagnostic La inceputul sarcinii uterul poate fi mai mare in atie cu rsta gestationala si poate exista hyperemesis. in sarcina ansata poate aparea polihidramniosul. Semnele sunt: posibilitatea de pal-pare a > 2 poli fetali; exista o multitudine de segmente (parti) fetale palpabile; pot fi ascultate 2 frecvente de cord fetal (semn sigur daca frecventele cardiace difera una de alta cu 10 batai/min). Diagnosticul poate fi confirmat prin ecografie.


Complicatii in cursul sarcinii Polihidramniosul (p.134); pre-eclampsia este mai frecventa (30% din sarcinile cu fat mic); anemia este mai frecventa (datorita cresterii necesitatilor de fier si folat). Exista o incidenta crescuta a HAP (6% sarcini gemelare, 4,7% sarcini cu fat mic) datorita atat dezlipirii placentare precoce cit si placentei praevia (placenta mare).
Complicatii fetale Mortalitatea perinatala pentru gemeni este de 55.9 /1000 (9,7/1000 daca este fat mic). Problema principala o reprezinta prematuritatea. Durata medie a sarcinii este de 37 saptamani pentru gemeni, si 33 de saptamani pentru tripleti. Copin dismaturi (p.114) apar frecvent (rata de crestere este aceeasi ca si pentru fatul mic dupa 24 de saptamani dar poate fi mai incetinita ulterior). Frecventa malformatiilor este crescuta de 2-4 ori. La gemenii monozigoti, interferarea reciproca a fluxului sanguin poate determina discrepanta intre dimensiunile gemenilor, unul fiind nascut pletoric (si de aceea icteric ulterior), celalalt fiind anemic. Daca unul din fetusi moare in utero, poate deveni fetus papyraceous, care poate fi avortat ulterior sau nascut prematur.
Complicatii ale traliului HPP este mai frecventa (4-6 % sarcini cu fat mic, 10% gemeni). Prezentatia patologica este frecventa (cefa-lica/cefalica 40%, cefalica/pelvina 40%, pelvina/transversa (Tv) 4%, Tv/Tv 1%). Ruptura selor praevia, frecvente crescute ale prolapsului de cordon ombilical, rasucirea cordonului ombilical (in special la monozigoti) pot determina aparitia de probleme in cursul traliului. in ciuda tehnologiei moderne unele sarcini gemelare scapa diagnosticului, echipa de asistenta la nastere este luata pe nepregatite, sintometrina poate fi utilizata neadect, intarziind astfel nasterea celui de-al doilea geaman. Anestezia epidurala este utila pentru versiuni.


Conduita
» Asigura repausul adect (nu este necesara internarea in mod obligatoriu1).
» Utilizeaza ecografia pentru diagnostic si control lunar al cresterii fetale.
» Administreaza suplimente de fier si folat la mama in cursul sarcinii.
» Mai multe vizite antenatale, de ex. saptamanal de la 30 de saptamani (risc crescut de eclampsie).
» Explica-i mamei cum sa identifice nasterea prematura si cum sa actioneze.
» Considera inductia traliului la 40 de saptamani. Instaleaza o perfuzie IV in traliu si asigura-te de ajutorul unui anestezist. Pediatrii (de preferat cate 1 pentru fiecare copil) trebuie sa fie prezenti la nastere pentru resuscitare in caz ca acesta ar putea fi necesara (al doilea geaman are un risc Crescut de asfixie).
Diferentierea gemenilor monozigoti de cei heterozigoti
Gemenii monozigoti au intotdeauna acelasi sex si membranele sunt formate din 2 saci amniotici si un corion (daca ai dubii trimite fragmente de placenta pentru examen histologic).Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor