DEFINITIE Sarcoidoza este o boala cronica, multisis-temica de cauza necunoscuta caracterizata, in organele afectate, printr-o acumulare a limfocitelor T si fagocitelor mononucleare, granuloame epitelioide necazeoase si deranjamente ale arhitecturii tesutului normal. Desi exista de obicei anergie cutanata si procese de imunitate celulara deprimate in sange, sarcoidoza se caracterizeaza, la nivelul situsurilor bolii, prin procese exagerate ale imunitatii limfocitate T helper. Toate partile corpului pot fi afectate, dar organul cel mai frecvent afectat este plamanul. Afectarea pielii, ochiului si ganglionilor este de asemenea comuna. Boala este adesea acuta sau subacuta si autolimitata, dar la multi indivizi ea este cronica, consumpti, pe o perioada de multi ani.
ETIOLOGIE Cauza sarcoidozei este necunoscuta. O rietate de agenti infectiosi si neinfectiosi au fost implicati, dar nu exista doda ca vreun agent specific este responsabil. Totusi, toata doda disponibila este potrivita cu conceptul ca boala rezulta dintr-un raspuns imun celular exagerat (dobandit, innascut sau ambele) la o clasa limitata de antigene persistente sau auto-antigene.
INCIDENTA SI PREVALENTA Sarcoidoza este o boala relativ comuna, afectand indivizii de ambele sexe si aproape toate rstele, rasele si localizarile geografice. Femeile apar sa fie usor mai susceptibile decat barbatii. Cazuri de sarcoidoza au fost descrise la toate rasele majore si boala este gasita in toata lumea. S-a sugerat ca sarcoidul este mai comun in anumite arii geografice, cum este partea de sud-est a Statelor Unite, dar cand studiile caz-control au fost utilizate aceste diferente geografice sunt mai putin convingatoare. Exista o diversitate remarcabila a prelentei sarcoidozei printre anumite grupari etnice si rasiale cu o riatie de la
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor