mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ulcerul peptic si afectiuni conexe
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Ulcerul peptic si afectiuni conexe
» Boala menetrier

Boala menetrier







Boala Menetrier este o afectiune caracterizata prin pliuri mari si sinuoase ale mucoasei gastrice care pot fi localizate sau difuze. Pliurile mucoasei sunt mai evidente la nilul corpului si fundului gastric. ingrosarea mucoasei gastrice se datoreaza hiperplaziei foolare masi, hiperplaziei celulelor mucoase de suprafata si celulelor glandulare, care inlocuiesc majoritatea celulelor principale si parietale. Foolele glandelor gastrice se alungesc si pot deni extrem de sinuoase. Lamina propria poate contine un usor infiltrat cronic inflamator; boala Menetrier nu este o forma de gastrita.

Simptomul cel mai frecnt este durerea epigastrica. Anorexia, greata, varsaturile si scaderea ponderala sunt mai putin obisnuite. Poate apare sangerarea oculta GI, dar sangerarea masiva este neobisnuita si, atunci cand apare, este determinata de eroziuni superficiale ale mucoasei. Rareori, se poate dezvolta ulcer gastric sau carcinom gastric. Acesti pacienti dezvolta deseori o gastropatie cu pierdere de proteine, hipoalbuminemie si edeme secundare. Secretia acida gastrica este de obicei redusa sau absenta. Examenul baritat al tactului gastrointestinal superior evidentiaza pliurile gastrice mari, care sunt confirmate rapid prin examen endoscopic. Diagnosticul este silit cel mai bine prin biopsie profunda a mucoasei (cu examen citologic). Datorita profunzimii acestor leziuni si pliurilor extrem de inalte, poate fi necesara o biopsie chirurgicala a intregului perete gastric, pentru excluderea unui limfom sau a unui carcinom infiltrativ.


S-a demonstrat ca administrarea de agenti anticolinergici si de antagonisti ai receptorilor H2 reduce pierderea de proteine la pacientii cu boala Menetrier. Atunci cand este necesara inlocuirea pierderilor proteice, tratamentul va cuprinde un regim alimentar hiperproteic. Daca sunt prezente, ulcerele trebuie tratate intocmai ca ulcerul gastric tipic. Boala sera, cu pierdere de proteine persistenta si substantiala, poate necesita gastrectomie totala.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor