mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli infiltrative si metabolice cu afectare hepatica
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Boli infiltrative si metabolice cu afectare hepatica
» Amiloidoza

Amiloidoza







Amiloidoza sistemica, primitiva sau idiopatica, familiala, sau secundara unor afectiuni inflamatorii cronice sau neoplazice, afecteaza in mod frecvent ficatul. Macroscopic, ficatul infiltrat cu amiloid este marit de volum, palid, si are o consistenta asemanatoare cauciucului. Microscopic, depozitele de amiloid birefringent apar ca un material omogen, ceros, in interiorul spatiului Disse, fiind adesea concentrat in spatiile periportale si asociat cu atrofia ariilor celulare adiacente. Afectarea selectiva a peretilor vaselor sanguine, in special a arteriolelor hepatice, poate reprezenta un caracter specific al amiloidozei primitive. Cu aceasta posibila exceptie, leziunile hepatice sunt totusi la fel in toate formele de amiloidoza si sunt prezente in 60-90% din cazuri.

Aproximativ 60% dintre pacienti prezinta un ficat marit de volum, de consistenta ferma, iar ascita apare in stadiile avansate ale bolii, la aproximativ 20%. Icterul, hipertensiunea portala si alte semne de afectare hepatica cronica sunt de obicei absente. Modificarile de functie hepatica, desi frecvente, sunt slab corelate cu extinderea infiltratului hepatic. Hipoalbu-minemia si cresterea fosfatazei alcaline serice sunt frecvente. Totusi, hipoalbuminemia poate fi in raport cu prezenta nefrozei; timpul de protrombina este de obicei normal. Diagnosticul se sileste prin biopsia rectului, pielii, ficatului sau a altor organe implicate si prin edentierea la microscopia cu lumina polarizata a depozitelor caracteristice, care se coloreaza cu rosu de Congo.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor