mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Traumatismele abdominale
Index » Abdomenului acut chirurgical » Traumatismele abdominale
» Forme anatomo-clinice - traumatismele esofagului abdominal

Forme anatomo-clinice - traumatismele esofagului abdominal







A. Traumatismele esofagului abdominalIn producerea traumatismelor esofagului abdominal distingem doua tipuri de mecanisme: extern si intern.
- Mecanismul extern consta in leziuni produse de plagi toraco-abdominale cand se asociaza, de regula cu leziuni ale altor viscere toraco-abdominale si in efractii iatrogene ale esofagului abdominal din cursul unor interventii chirurgicale.
- Mecanismul intern, endolumenal, este cel mai frecvent intalnit: ingestia de corpi straini ascutiti si manevrele iatrogene exploratorii sau terapeutice. Manevrele exploratorii esofagiene brutale cu di-rectoscopul rigid si mai rar cu fibroscopul flexibil sunt cauza unor perforatii mai ales in conditiile unor leziuni preexistente: esofagita, stenoza tumo-rala, osteofite vertebrale compresive etc. Tentativele terapeutice de dilatare a unor stenoze esofagiene idiopatice (cardiospasm) sau post-caustice, ca si cele de oprire a unor hemoragii din varicele esofagiene pot proca uneori rupturi.


Diagnosticul preoperator al plagilor esofagiene prin mecanism extern este dificil de precizat datorita supraadaugarii semnelor legate de cointeresarea traumatica frecventa a organelor vecine (ficat, splina, plamani, pericard etc). Explorarea chirurgicala este de obicei cea care precizeaza diagnosticul de organ si pe cel topografic al leziunilor.In cazul leziunilor esofagiene prin mecanism endolumenal, diagnosticul se precizeaza cu mai multa usurinta, cunoscandu-se natura si momentul inghitirii unui corp strain, ca si dificultatile intampinate in timpul manevrelor exploratorii sau terapeutice.
Clinic, perforatia se tradeaza prin dureri vii retroxifoidiene sau retrosternale, disfagie si stare febrila persistenta. Palpator, bolnavul prezinta dureri epigastrice, aparare musculara ia acest nivel sau chiar contractura generalizata, daca secretiile esofagiene sau continutul gastric refluat in esofag
se varsa in peritoneul liber. Mai rar se constata o hipersonoritate prehepatica, rezultat al unui pneumo-peritoneu si mai rar un pneumotorax sau un pneumomediastin daca este interesata pleura. Sunt situatii cand vizualizarea efractiei necesita utilizarea substantelor de contrast iodate sau fibroscopia esofagiana.
Tratamentul leziunilor esofagiene pretinde o atitudine electiva determinata de natura agentului vul-nerant si de starea pretraumatica a esofagului.
- Tratamentul medical se adreseaza unor efractii mici, diagnosticate precoce, sub 6 ore de la debut urmarind: punerea esofagului in repaus prin alimentatie parenterala, inhibarea medicamentoasa a secretiei gastrice si salivare, antibioterapie cu spectru larg, combaterea socului etc.
- Tratamentul chirurgical se adreseaza plagilor prin taiere si efractiilor iatrogene survenite pe un esofag patologic, cat si tuturor perforatiilor prezentate tardiv, la peste 12 ore de la debut. Se utilizeaza: sutura simpla, excizie-sutura, esofagecto-mie (perforatie pe esofag neoplazic cu tumora extir-pabila) gastrostomia etc.

B. Traumatismele stomacului
Cele mai multe leziuni gastrice se datoreaza plagilor abdominale penetrante. Plagile stomacului se localizeaza de obicei pe fata anterioara, in dreptul plagii parietale si determina hematemeza sau, mai frecvent aparitia aspiratului gastric sanghi-nolent.


Clinic, de cele mai multe ori, o plaga gastrica determina o peritonita acuta generalizata cu tot cortegiul ei de semne clinice in care domina durerea de tip perforativ si care reclama interventia chirurgicala de urgenta. Plagile mici, aparute pe un stomac colabat, pot fi "blocate\" de ficat sau de marele epiploon, asemanator unui ulcer mic perforat, care se acopera, si ipotetic se poate cicatriza.
Administrarea orala a substantelor de contrast iodate evidentiaza fuga acestora in peritoneu. Ingestia unei solutii de albastru de metilen poate usura depistarea intraoperatorie a leziunilor.
Explorarea chirurgicala trebuie sa fie atenta si completa: decelarea de leziuni gastrice anterioare impune deschiderea larga a ligamentului gastro-colic si controlul fetei posterioare a stomacului unde se pot descoperi leziuni "in oglinda\".
Tratamentul chirurgical al plagilor gastrice consta in sutura simpla sau excizia-sutura in doua straturi; cu totul exceptional, in plagile delabrane, de mare intindere, se poate recurge la rezectie gastrica cu anastomoza gastroduodenala sau gastrojejunala.
Contuziile gastrice produc in mod exceptional rupturi complete, de cele mai multe ori fiind rba de un hematom intramural sau de o ruptura parietala incompleta, respectand integritatea mucoasei. Mecanismul este de obicei compresiunea stomacului pe ul dur al coloanei vertebrale; leziunile se localizeaza mai ales in regiunea antro-pilorica asociindu-se frecvent cu leziuni ale altor viscere: duoden, pancreas, ficat, splina etc.
loul clinic al contuziilor gastrice este dominat de durerea epigastrica si rar de o aparare musculara, atunci cand exista asociate rupturi ale fibrelor muschilor drepti abdominali sau hematoame gastrice intramurale intinse. Exceptional apare hema-temeza, in general redusa ca debit.
Tratamentul consta in decompresiunea stomacului cu sonda nazo-gastrica, antisecretorii, antal-gice si antispastice. Examenul clinic repetat, administrarea orala a substantelor de contrast iodate si eventual fibrogastroscopia precizeaza modul de elutie a contuziei si adapteaza conduita terapeutica conditiilor concrete ale cazurilor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Abdomenului acut chirurgical:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai