mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
Index » Oncologie si hematologie » Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
» Talasemiile

Talasemiile





Talasemiile se impart in talasemii alfa, in care exista o deficienta de sinteza a globinei alfa, si talasemii beta, in care productia de globina beta este deficienta.
TALASEMIILE ALFA Fiziopatologie Talasemiile alfa au drept rezultat un exces de lanturi globinice beta la copil si la adult si un exces de lanturi globinice gama la nou-nascut. Lanturile beta care se acumuleaza formeaza tetrameri -hemoglobina Barts (gama4) la sugari si hemoglobina H (beta4) la adulti. Acesti tetrameri sunt hemoglobine anormale, cu o mare insilitate, o curba de disociere a oxigenului deviata la stanga, lipsita de aspectul sigmoid normal. Manifestarile hematologice ale talasemiilor alfa sunt in functie mai ales de gradul de acumulare al acestor tetrameri, iar aceasta depinde, la randul sau, de cat de multi din cei patru loci alfa au suferit deletii sau au fost inactiti prin mutatie, asa cum se arata mai jos.
Manifestari clinice ( elul 107-4) Deletia sau mutatia tuturor celor patru loci alfa Deletia tuturor genelor pentru globina alfa este cea mai catastrofala forma de talasemie, fiind incompatibila cu viata extrauterina, fetii decedand la nastere, prin hidrops fetalis, sau la scurt timp dupa nastere. Fetii sunt foarte edematiati si au foarte putina hemoglobina in circulatie, aceasta fiind aproape in totalitate hemoglobina Barts.
Deletia sau mutatia a trei din cei patru loci alfa Ca urmare a deletiei a trei din genele pentru globina alfa apare hemoglo-binopatia H, asemanatoare unei hemoglobinopatii insile, deoarece atat hemoglobina Barts, cat si hemoglobina H sunt, de fapt, hemoglobine insile. Pacientii prezinta anemie microcitara si hipocroma, cu celule "in tinta\" si corpi Heinz
pe frotiurile de sange. Debutul poate sa se manifeste in copilarie, dar in cazurile mai usoare primele manifestari apar adesea abia in viata adulta. Anemia hemolitica cu splenomegalie marcata este forma caracteristica de prezentare. Numarul reticulocitelor este crescut.
Deletia sau mutatia a doi din cei patru loci alfa Doi loci alfa sunt suficienti pentru o eritropoieza aproape normala. Aceasta forma se numeste talasemie alfa minora (trasatura talasemica), fiind caracterizata de anemie usoara, cu microcitoza si hipocromie moderate. Concentratia hemoglobinei este, de obicei, cu 10-20 g/L (1-2 g/dL) mai mica decat loarea normala si volumul mediu globular (mean corpuscular volume - MCV) se situeaza intre 70 si 80 fi. Din cauza prelentei foarte mari (aproximativ 30%) a deletiei a 1 sau 2 loci pentru globina alfa de pe cromozomii persoanelor de origine africana, mostenirea a doi astfel de cromozomi este foarte frecventa. Aceasta afectiune este foarte adesea confundata cu deficitul de fier si tratata impropriu cu fier.
Deletia sau mutatia unui singur locus din cei patru loci alfa Prezenta a trei loci pentru globina alfa este suficienta pentru o functie practic normala. La aceste persoane nu se descrie nici anemie si nici hipocromie. Astfel de pacienti sunt numiti purtatori sanatosi.
Diagnostic Diagnosticul formelor severe ale talasemiei alfa (cu trei sau patru deletii genice) se face cu usurinta prin punerea in evidenta, la copii, a hemoglobinei Barts cu migrare rapida si la adulti a hemoglobinei H. Eritrocitele prezinta incluziuni tipice dupa incubarea cu substante colorante oxidante, cum este albastrul de erezii. Diagnosticul formelor mai usoare este mult mai dificil, deoarece cantitatile de hemoglobina Barts si H sunt prea mici pentru a fi detectate cu precizie. Diagnosticul se sileste cel mai bine prin masurarea raportului dintre sinteza globinei alfa si cea a globinei beta din lanturile izolate ale reticulocitelor periferice, o metoda care, din pacate, nu este accesibila multor laboratoare. Deoarece majoritatea talasemiilor alfa se datoreaza deletiilor, metoda Southern Blot a ADN genomic digerat cu endonucleaza poate fi foarte utila, dar este dificil de interpretat la pacientii cu genotip alfa-alfa/- -, la care se obser un pattern normal.
TRATAMENTIn prezent, nu exista tratament pentru hidrops fetalis. Cu toate acestea, boala poate fi prevenita daca se silesc corect genotipurile parintilor. Doar in cazul in care ambii parinti au un cromozom cu doua deletii, de ex., alfa-alfa/ - -, sau alfa - / - -, este posibila conceperea unui fat care sa nu aiba deloc gene pentru globina alfa. Diagnosticul se poate sili prenatal prin examenul ADN din vilozitatile corionice sau din celulele izolate din lichidul amniotic.

Uneori, splenectomia este folositoare in tratamentul pacientilor cu boala hemoglobinei H (hemoglobinopatia H), fie in cazurile in care anemia este foarte severa, sau cand splenomegalia masi jeneaza pacientul.In cazul unor deletii care afecteaza doar unul sau doi loci pentru globina alfa, nu este necesar nici un fel de tratament.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor