mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
Index » Oncologie si hematologie » Anemia prin deficit de fier si alte anemii hipoproliferative
» Hemoglobinopatiile compuse

Hemoglobinopatiile compuse







HEMOGLOBINA E/TALASEMIE
Hemoglobina E, la care mutatia consta in inlocuirea acidului glutamic de la pozitia 26 a lantului beta cu lizina, ceea ce duce la o deficienta in procesarea ARNm si sinteza unei hemoglobine insile. Atat homo-, cat si heterozigotii prezinta microcitoza si hipocromie, dar heterozigotii nu au anemie. Aceasta forma de hemoglobina este frecventa in Cambogia si Thailanda (30-40%). Pacientii heterozigoti compusi pentru hemoglobina E si talasemie beta prezinta caracteristicile clinice ale talasemiei beta forma majora, inclusiv anemie hemolitica severa si splenomegalie. Ei au nevoie de administrarea cronica de transfuzii si au supraincarcare cu fier.


HEMOGLOBINA S/TALASEMIE

Heterozigotii compusi pentru hemoglobina S si talasemie se intalnesc cel mai frecvent in randul populatiilor africane si mediteraniene. Simptomele clinice pe care le prezinta acesti pacienti sunt cele ale siclemiei, cu exceptia prezentei splenomegaliei. Tratamentul consta in cresterea nivelului hemoglobinei F cu ajutorul hidroxiureei.

HEMOGLOBINA C/TALASEMIA
Aceasta tulburare se observa si ea la populatiile africane si mediteraneene.
Asocierea hemoglobinei C cu talasemia beta0 duce la anemie hemolitica de gratate moderata, splenomegalie, prezenta de celule "in tinta\" si prezenta microcitelor si hipocromiei pe frotiruile de sange periferic. La negri, hemoglobina C poate aparea in asociere cu talasemia beta\"1\", care produce o boala mai usoara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor