mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Counselling-ul pregravidic

Counselling-ul pregravidic





Scopul consultului pregravidic este de a oferi parintilor posibilitatea de a decide asupra oportunitatii unei sarcini care sa evolueze in conditiile cele mai bune si pentru a asigura starea generala optima pentru fat. Pe scurt, aceasta impune ca femeia sa fie imunizata fata de rubeola inainte de sarcina, dar trebuie avute in dere si alte aspecte:
» Controlul optim al afectiunilor cronice (de ex. diabetul) inainte de conceptie
AŤ intreruperea medicamentelor teratogene inaintea conceptiei (p.176)
» Administrare de medicatie ce protejeaza fatul fata de malformatii (de ex suplimente de folat pentru prenirea defectelor de tub neural, p. 270, si mai jos).
» Asigurarea informatiilor specializate pentru cei cunoscuti a prezentat risc malformativ, astfel incat sarcina sau evitarea ei sa fie o alegere in cunostinta de cauza si in ificarea supragherii sarcinii sa se tina seama de orice test ce poate fi dorit (de ex, recoltarea vilozitatilor cori-ale). Serviciile genetice regionale asigura counselling-ul pregravidic pentru o multitudine de afectiuni genetice, (p. 248-252).
Pentru toate femeile pot fi demne de retinut recomandarile privind urmatoarele:
Dieta. Pentru a preni defectele de tub neural dieta trebuie sa includa alimente bogate in folati si acid folie 0,4 mg zilnic (de ex Preconceii) in lunile ce preceda conceptia pina la a 13 a saptamana de gestatie1 (5mg/zi daca exista antecedente de defect de tub neural). Evita ficatul si vitamina A (risc de embriopatie datorata vitaminei A)2. Alte vitamine administrate la momentul conceptiei pot facilita prenirea malformatiilor3.
Fumatul poate descreste rata ovulatiei, determina accentuarea sper-matogenezei anormale, reduce capacitatea de penetrare a spermatozoizilor, creste rata avorturilor spontane (de 2 ori), si este asociat cu nasteri de copii prematuri si dismaturi (media greutatii - la nefumatoare: 3376 g, fumatoare: 32OOg). Capacitatea redusa de a citi a copiilor de peste 11 ani ai mamelor fumatoare arata ca efectele pe. termen mai lung pot fi importante. Aproximativ 17% din mamele fumatoare opresc fumatul inainte sau in cursul sarcinii.
Consumul de alcool. Nilele ridicate ale consumului de alcool sunt cunoscute a cauza sindromul alcool-fetal (p. 268). Consumul moderat de alcool nu a fost dodit a influenta negativ fatul dar alcoolul poate trarsa placenta si poate afecta creierul fetal. Ratele avorturilor spontane sunt mai ridicate in randul consumatoarelor de alcool. Cum sa opresti consumul de alcool: p.518.
Avortul spontan (AS) aproximativ 12% din primele sarcini se termina prin avort spontan. Dupa primul AS rata creste la aprox. 24%; dupa al doilea AS aprox. 36%; dupa 3 la aprox. 32% si dupa 4 ]a 25% - astfel ca probabilitatile (sansele) unei viitoare sarcini de a fi duse la termen sunt aprox. doua din trei. Succesiunea AS/sarcini viabile este de asemenea relevanta: cu cat mai recenta este o sarcina viabila cu atat mai mare este sansa unui rezultat favorabil al sarcinii urmatoare.
Avortul spontan recurent. Este definit ca >3 avorturi spontane recurente. Cauzele includ malformatiile anatomice materne, infectiile materne, anomaliile genetice, afectiuni materne (boli debilitante, diabet si probleme tiroidiene, lupus anticoagulant prezent) deficienta Iuteala (pentru avorturile ce apar in primele 8 saptamani de gestatie). in aprox. 50% din cazuri poate fi gasita cauza potentiala a acestora, iar multe din aceste cauze sunt traile.
Counselling-ul pregravidic este preferabil a fi realizat de catre cei ce vor supraghea femeia pe parcursul potentialei sarcini; deci si cele cu afectiuni medicale cronice pot necesita o colaborare directa intre obste-trician si medicul generalist.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor