mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Controlul greutatii corporale
Index » Dieta nutritie » Celulita » Controlul greutatii corporale
» Controversa greutatii optime - greutatea ideala

Controversa greutatii optime - greutatea ideala





Nu sunt obez\", obisnuia sa spuna un mare comic. Pur si simplu sunt prea scund pentru greutatea mea.\" Realitatea este insa ca, fie ca sunt scunzi sau inalti, foarte putini oameni sunt multumiti cu greutatea pe care o au.

Cum pot afla daca greutatea mea se incadreaza in limite normale?
Greutatea corporala este o caracteristica foarte individuala, insa exista anumite criterii pe baza carora se poate sili cu destula precizie greutatea ideala pe care ar trebui s-o aiba cineva. Prin definitie, a fi obez inseamna a depasi cu 20% greutatea ideala. Astfel, o persoana cu o greutate ideala de 70 kg va fi obeza din momentul in care atinge sau depaseste 84 kg. Pe de alta parte, a fi supraponderal inseamna a-ti depasi greutatea ideala cu 10-l9%. Persoana noastra ipotetica, cu o greutate ideala de 70 kg, va fi supraponderala la o greutate de 77-83 kg.
O alta modalitate simpla de apreciere a incadrarii in limitele greutatii ideale sau in obezitate este calcularea indicelui de masa corporala (IMC), dupa formula: IMC = G.A./F, unde G.A. = greutatea actuala in kg, iar I2 = patratul inaltimii in metri. Valorile normale ale IMC pentru femei sunt de maximum 24-25, iar pentru barbati, de maximum 25-27. Valori mai mari decat acestea, dar mai mici de 30 denota prezenta unui exces ponderal compatibil cu su-praponderalitatea, iar valori mai mari de 30 semnifica existenta obezitatii france.

Cum se determina greutatea ideala\"?
Greutatea ideaia poate fi evaluata pe mai multe cai. O modalitate ar fi aceea de a studia elele marilor companii de asigurari care sunt interesate in a descoperi factori predictivi ai longevitatii. Aceste companii au descoperit ca anumite legaturi - devenite astfel ideale\" - intre inaltime si greutate se coreleaza bine cu o speranta de viata optima. Impresionanta banca de date a Companiei de Asigurari Metropolitane, pe baza carora s-a alcatuit Tabelul greutatii recomandabile in functie de sex, inaltime si marimea oaselor, face ca valorile din acest el sa fie cele mai demne de incredere. ( elul de la sfarsitul acestui modul.)


Cum se calculeaza masura\" osoasa?

Desi majoritatea oamenilor au o idee destul de corecta cu privire la dimensiunile scheletului lor, masurarea circumferintei incheieturii pumnului si uneori a gleznei constituie o metoda mai obiectiva. In general, pentru femei, o circumferinta a articulatiei pumnului mai mica sau egala cu 13 cm este considerata a caracteriza o masura\" osoasa mica, intre 13 si 15 cm este vorba de o masura\" medie, iar peste 15 cm avem dc-a face cu o masura\" mare. Pentru barbati, sub 15 cm este vorba despre o masura\" mica, iar peste 18 cm, de o masura\" marc.

Nu exista si cai mai simple de a calcula greutatea ideala?


Ba da. Iata pe cea mai fidela dintre ele:

» Pentru barbati - socotiti 45 kg pentru 150 cm inaltime. Apoi, pentru fiecare cm de inaltime care trece de 150 cm, adaugati 1 kg la greutatea ideala. Astfe!, pentru un barbat cu o inaltime de 178 cm, greutatea ideala va fi de 45+28 = 73 kg.
» Pentru femei - socotiti tot 45 kg pentru 150 cm inaltime, la care adaugati tot 1 kg pentru fiecare cm peste 150 cm, insa pentru fiecare 5 cm peste 150 cm scadeti 1 kg din greutatea ideala. Astfel, pentru o femeie cu o inaltime de 165 cm, greutatea ideala va fi 45 + 15 = 60, din care scadem 1x3 = 3 si obtinem valoarea de 57 kg.
Persoanele cu masura\" osoasa mare trebuie sa adauge un procent de 5% la aceste cifre.

Cunosc unele persoane - in special sportivi - care, desi nu sunt supraponderale, nu se incadreaza in aceste limite.
Este adevarat, si tocmai de aceea toate formulele de calculare a greutatii ideale sunt doar orientative. Fotbalistii, de exemplu, au o masa musculara mai dezvoltata si mai densa decat oamenii obisnuiti. In acelasi timp, acesti sportivi poarta cu ei foarte putina grasime. Tocmai acesta este si motivul pentru care cea mai precisa modalitate de a masura cantitatea de grasime din organism este cantarirea hidrostatica (sub apa). Grasimea pluteste pe apa si de aceea cantareste mai putin sub apa. Se poate calcula astfel cu destula exactitate ce procent din greutatea corporala este reprezentat de grasime.
Un jucator de fotbal era nemultumit de faptul ca, in ciuda eforturilor sale de a se incadra in limitele greutatii ideale, cantarul se incapatana\" sa-i arate cifre care depaseau de fiecare data aceasta greutate. in cele din urma, cuiva i-a venit ideea de a-l cantari sub apa, descoperindu-se astfel ca procentul de grasime din corpul sau era de numai $%. (in mod normal, 10-l5% din greutatea unui barbat este reprezentata de grasime. Pentru femei, 15-20%.)

Unde ma pot cantari sub apa?
Din pacate, acest lucru necesita amenajari speciale, fiind deci
mai putin accesibil.
Exista insa un test mai simplu si mai practic: testul pliului cutanat. Cu ajutorul unui fel de compas, specialistii pot masura grosimea pliurilor cutanate in diferite zone ale corpului. Apoi, cu ajutorul unor ele speciale, se poate calcula cu destula exactitate cantitatea
de grasime din organism.
O varianta simplificata a acestui test poate fi executata de oricine. Se prinde intre degetul mare si cel aratator pielea si grasimea de sub ea din regiunea abdominala stanga, imediat sub ultima coasta, si se strange. Daca spatiul dintre cele doua degete depaseste 2 cm, este cazul sa luati lucrurile in serios.
Obezitatea este periculoasa. Urmand-o indeaproape, vin boala si neputinta. Dupa renuntarea la fumat, redobandirea si pastrarea greutatii ideale este cea mai mare favoare pe care o puteti face.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor