mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Mortalitatea materna

Mortalitatea materna







Mortalitatea materna este definita in UK ca decesul mamei ce s-a produs, in sarcina, sau in travaliu sau ca o consecinta a sarcinii in primul an dupa nastere sau art. Federatia Internationala de Ginecologie si Obstetrica exclude din aceasta definitie decesele survenite la mai mult de 42 de zile de la nastere sau art. Decesele materne sunt subimpartite in cele datorate unor \"cauze directe\" - acelea in care cauza decesului este direct atribuita sarcinii (de exemplu artul, eclampsia, hemoragia) - si decese datorate unor cauze asociate. Decesele asociate se subdivid in \"decese indirecte\" - care rezulta din afectiuni existente anterior sarcinii sau dezltate in cursul sarcinii, care nu se datoreaza direct unor cauze obstetricale, dar au fost agravate de catre sarcina (de ex. cardiopatiile). Celalalt subgrup - \"decesele fortuite\" - sunt acelea ce se produc in cursul sarcinii sau post-partum dar nu sunt corelate cu sarcina.


Din 1952 au existat anchete confidentiale asupra decesului matern. La fiecare 3 ani sunt comunicate rezultatele acestora. Din 1979 decesele tardive (la > 42 de zile de la nastere sau art) au fost incadrate intr-un grup separat. Anterior lui 1979, ca rezultat al acestor anchete epidemio-logice o anumita proportie de decese a fost considerata ca ar fi avut cauze eviile (acest termen a fost utilizat pentru a sublinia devierea de la standardele accepile de asistenta acordata populatiei inclusiv pacientilor) dar din 1979 termenul mai larg de \"ingrijiri sub standard\" a fost utilizat pentru a acoperi esecul asistentei clinice si alti factori, cum ar fi diminuarea resurselor alocate si a facilitatilor de intretinere.
Mortalitatea materna s-a redus la aproape jumatate in fiecare deceniu de la instituirea raporturilor (67,1 decese la 100.000 de sarcini in 1955 -7, 33,3 in 1964-6, 11 in 1973-5, si 7 in 1988-90)Ať. S-a estimat ca rata mortalitatii materne este de 640/100 000 de sarcini in Africa; 420 in Asia; 270 in America Latina; 30 in toate statele dezltate si < 10 in Europa de Nord si Centrala1.In 1988-90, au fost raportate 277 de decese materne excluzandu-le pe cele tardive. Din acestea 52% au fost decese de cauza obstetricala directa; 34% au fost decese de cauza obstetricala indirecta si 14% au fost decese fortuite. Ratele mortalitatii materne variaza considerabil in functie de regiune, rata mortalitatii obstefricale directe fiind intre 2,4/100 000 de nasteri in Irlanda de Nord in 1985-90 si 9,7 /100 000 nasteri in Districtul Sanitar Regional North West Thames.In 1988-90 boala hipertensiva a fost principala cauza directa de deces in UK (18,6% din decese), embolia pulmonara fiind cauza directa pentru 16,6% din decese. Alte cauze directe: hemoragia (15,2%); sarcina ectopica (10,3%); embolia cu lichid amniotic (7,6%); art (6,2%); infectie excluzand artul septic (4,8%); anestezia (2,8%) si uterul rupt (1,4%).


Rata deceselor datorate operatiei cezariene pentru perioada 1985-90 a fost 0,33/1000 operatii.
Rata mortalitatii materne a fost similara cu cea a perioadei statistice de 3 ani, anterioare celei actuale (pentru decesele de cauza directa), dar rata ingrijirilor considerabile standard a fost mai scazuta pentru perioada statistica actuala. Asistenta a fost considerata sub standard in 49% din decesele de cauza directa aratand ca inca exista loc pentru mai bine.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor