mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Consultul prenatal

Consultul prenatal





Scopurile consultului prenatal sunt:
» Detectarea oricarei boli la mama » Ameliorarea disconforturilor asociate sarcinii » Monitorizeaza si promoveaza starea generala fetala buna »Pregatirea mamelor pentru nastere » Monitorizarea starilor ce predispun la complicatii pentru a preveni sau a detecta precoce orice complicatie a sarcinii: TA este parametrul riabil cel mai important (eclampsia, p.104). Ori de cate ori este luata in discutie utilitatea altor parametri riabili (greutate, inaltimea fundus-ului uterin, analiza urinei) acestia se dovedesc a avea sensibilitatea joasa si a nu intruni criteriile necesare pentru un test screening bun (p.492)1.
Primul consult antenatal este foarte amplu a-sgaseste un traducator (interpret) daca ea nu iti vorbeste limba. Fa o anamneza a sarcinii; ciclul menstrual obisnuit, contraceptia recenta; data si caracteristicile ultimei menstruatii (Data probabila a nasterii aprox. 1 an si 7 zile dupa UM minus 3 luni -pe acest mod de apreciere nu te poti baza daca ultima menstruatie a fost o sangerare de prire). intreab-o de medicamente, interventii chirurgicale la abdomen, pelvis, probleme de fertilitate, rezultatul si complicatiile sarcinilor anterioare. Exista antecedente familiale de diabet, TAt, anomalii fetale sau sarcini gemelare ? Exista saracie (de ex, gazul sau electricitatea taiate?) Dieta este adecta? Recomanda evitarea pate-urilor si branzeturilor moi (MMC, p.220) precum si supradozajul vit-aminic, de ex ficatul sau lete cu vitamine (p.lOO).
Examenul obiectiv: asculta inima si plamanii; examineaza sanii, areo-lele mamare, Ta si abdomenul. Considera un examen pelvian daca nu te poti baza pe datele pe care ti le furnizeaza (in caz ca aceste date nu vor fi confirmate ulterior ecografic) sau daca necesita realizarea unui frotiu cervical. Controleaza eventualele rice.
Sange pentru: Hb, grup sanguin (anticorpi daca Rh -ve, p.284) serolo-gie pentru rubeola si sifilis, testul de siclizare (pentru siclemie), daca este neagra, testul triplu pentru alfa-fetoproteina (p.270 , p.188); electroforeza Hb (p.171) si Ag HB5 (p. 109) daca acesta este relent. Recomanda testul HIV (MMC, p.214) MSU pentru proteine, glucoza, bacterii. Daca este straina sau contact TBC sau lucreaza in\' spital, considera RX toracica dupa 14 saptamani. in multe unitati este de rutina examenul ecografic (un eveniment pentru parinti), pentru confirmarea datelor anamnestice, cautarea anomaliilor fetale si excluderea chisturilor oriene.
Daca mama are peste 35 de ani considera amniocenteza la 16-l8 saptamani pentru a exclude sdr. Down (p.186).
Sugestii: Ore de educatie a parintilor/relaxare; vizite la stomatolog. Investigheaza problemele si anxietatile inerente. Considera necesitatile de fiersifolati (p.171, 100).
Recomandari asupra: consumului de alcool si tutun, asupra unei diete sanatoase (MMC, p.482) si repaus adect. Asigura cunoasterea beneficiilor securitatii sociale. Efortul fizic obisnuit si calatoriile (nu in zonele endemice pentru malarie p.176) sunt permise dupa 34 de saptamani pe majoritatea liniilor aeriene. Contactul sexual nu este interzis daca nu apar sangerari ginale.
Consulturile ulterioare. Controleaza greutatea, urina pentru albu-mina si glucoza, TA, inaltimea fundus-ului uterin, miscarile fetale (primi-parele le percep la aprox. 19 saptamani, multiparele mai precoce), bataile cordului fetal - pozitia si prezentarea incepand cu a 32 a saptamana. Recolteaza sange pentru Hb de exemplu la 28 & 36 saptamani, cauta anticorpii Rh. Consulturile sunt lunare de la 16 la 32 de saptamani la 2 saptamani pana la saptamana a 36 a, apoi saptamanal.
Exista do ca acest ritm este prea frecvent pentru majoritatea testelor, dar nu suficient de frecvent pentru TA si albuminurie2.
Capul este de obicei angajat (p.90) la 37 saptamani la primiparele caucaziene (daca nu, ia in considerare: cap mare (sau malpozitionat), pelvis mic sau obstructia lui, placenta praevia sau estimarea gresita a datelor anamnestice).
La 36 de saptamani unii medici controleaza clinic pelvisul la primi-pare. Pelvisul este favorabil traliului daca promontoriul sacral nu poate fi palpat, spinele ischiatice nu sunt proeminente, arcul suprapubian si baza ligamentelor supraspinoase accepta doua degete, iar diametrul inter-tuberozitar 4 incheieturi ale degetelor.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor