mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni determinate de micobacterii
Index » Boli infectioase » Afectiuni determinate de micobacterii
» Lepra lepromatoasa

Lepra lepromatoasa





Lepra lepromatoasa este cealalta forma extrema. Implicarea cutanata este extensiva si generala, bilaterala, simetrica, de-a lungul liniei mediane a corpului. Leziunile individuale ale pielii sunt foarte variabile, incluzand macule, noduli, placi sau papule. Marginile leziunilor sunt prost delimitate, iar centrele leziunilor reliefate sunt indurate si conxe (mai degraba decat conca, ca in boala tuberculoida). Exista o infiltratie difuza a dermului printre leziunile discrete, iar pielea aparent normala va contine de obicei bacili evidentiabili prin colorare. Zonele de predilectie sunt fata (obrajii, nasul, sprancenele), urechile, incheieturile, coatele, fesele si genunchii. Uneori, coexistenta infiltratiilor si a nodulilor mici poate progresa atat de subtil, incat boala trece neobservata. Pierderea portiunii laterale a sprancenei este frecnta. Mult mai tarziu pielea fetei si a fruntii devine mai subtire, zbarcita (facies leonin), iar lobii urechilor devin pendulari.
"infundarea\" nasului, epistaxisul si obstructia respiratorie sunt simptome timpurii frecnte. Obstructia nazala completa, laringita si raguseala apar si ele. Perforatia septala si colapsul nazal conduc la nasul in sa. Invazia zonei anterioare a ochiului poate determina keratite si iridociclite. Apar limfadenopatii nedureroase, inghinale si axilare. La barbatii adulti, infiltrarea si cicatrizarea testiculelor conduc la sterilitate. Ginecomastia este frecnta.

Implicarea trunchiurilor nervoase majore este mai putin importanta in forma lepromatoasa decat in cea tuberculoida, dar o hipoestezie difuza atingand zonele periferice ale extremitatilor este frecnta in boala avansata. Studii anatomopatologice arata ca, nervii periferici sunt intens infectati, dar adesea mai bine conservati decat in forma tuberculoida.

Histologic, exista o reactie granulomatoasa difuza cu macrofage, celule spumoase mari (Virchow sau leproase) si numerosi bacili intracelulari, frecnt in mase sferoidale (globi). Nu se gasesc celule epiteloide sau celule gigante.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai