mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ingrijiri post-operatorii generale si specifice
Index » Pregatirea preoperatorie a bolnavului » Ingrijiri post-operatorii generale si specifice
» Terapia sedativa

Terapia sedativaAdministrarea in perioada post-operatorie a opia-ceelor asigura pe langa analgezie si o sedare a bolnavului. Pentru persoanele agitate, nelinistite, cu sistem nervos labil, trecerea la analgeticele minore nu mai asigura o analgezie satisfacatoare, lipsind elementul de sedare asigurat de opiacee (11). in aceste cazuri se va introduce in medicatie si o substanta sedativ-hipnotica, ce asigura o sedare de fond si un somn de noapte cu durata suficienta. Cel mai frecnt analgeticele minore se asociaza cu hipnotice barbiturice (Fenobarbital) si derivati benzodiazepinici (Diazepam, Oxazepam). Dozele vor fi adaptate fiecarui caz in parte, iar ritmul de administrare silit astfel incat sa asigure somnul si starea de confort a pacientului (10, 12).
Combaterea varsaturilor si parezei intestinale

La nilul tubului digestiv se gasesc receptori alfa si beta-adrenergici distribuiti neuniform. Aceasta face ca el sa fie influentat de reactiile getati, care se desfasoara in perioada post-operatorie. Expresia clinica a acestor reactii consta in instalarea unei pareze gastro-intestinale, cu aparitia varsaturilor si oprirea tranzitului intestinal. La bolnavii operati extra-abdominal aceste fenomene pot lipsi sau pot aa o amploare mica si pot dispare repede. in schimb interntiile pe abdomen pot sa duca la instalarea unei pareze digesti accentuate si prelungite in timp. Acest lucru este datorat in mare masura tractiunilor pe mezouri si zone reflexogene, mai ales in cazul in care anestezia este nesatisfacatoare (11, 14). in primele ore post-operator, pareza cuprinde toate segmentele tubului digestiv. Prima functie care se reia este functia de resorbtie a intestinului subtire, urmata de aparitia motilitatii acestuia. Raman paretice insa stomacul, care in plus prezinta spasm piloric si hipersecretie acida si colonul care se destinde prin acumularea de gaze. Aceasta duce la aparitia greturilor, varsaturilor si balonarii (16). Plasarea unei sonde de aspiratie gastrica inca din timpul interntiei poate preni aparitia varsaturilor. Se poate asocia lavajul gastric cu solutii bicarbonatate si administrarea de blocante de H2 si anticolinergice (16).Aceasta pe langa faptul ca reduc riscul de aparitie a varsaturilor, fac continutul gastric hipoacid protejand mucoasa gastrica de efectele corozi acide. Avand in dere ca in primele zile post-operator predomina reactia hipersimpaticotona, pentru diminuarea efectelor acesteia, se va administra de rutina un amestec alfa-beta-blocant (Hydergin si Clorpromazina plus Propranolol) la interval de 2-4 ore (16). Daca varsaturile persista si nu exista o cauza organica pentru a le explica (gura de anastomoza prost plasata sau prost calibrata, colectii intraperitoneale etc.) se pot asocia si antiemetice tip Torecan, Metoclopramid, Zofran etc. (11). De obicei terapia alfa-beta-blocanta reduce pareza si favorizeaza reluarea tranzitului intestinal. Daca bolnavul are toleranta gastrica, dar pareza intestinala se prelungeste, in afara unui obstacol confirmat la nilul tubului digestiv, se poate interni pentru stimularea motilitatii digesti farmacodinamic (Miostin, Prostigmina, solutii de NaCI hipertone) (11, 16). Reluarea peristalticii poate fi stimulata si de administrarea de ulei de ricin (20-30 ml) in ziua a doua post-operator sau administrarea unei clisme sarate a treia zi post-operator (11). Se va evita administrarea de purgati in apedicectomiile dificile, cu infundarea precara a bontului apendicular, pentru ca acestea atrag lichidele in lumenul intestinal si staza mare pe un cec paretic poate provoca aparitia unei fistule la nilul bontului apendicular.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Pregatirea preoperatorie a bolnavului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai