mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ingrijiri post-operatorii generale si specifice
Index » Pregatirea preoperatorie a bolnavului » Ingrijiri post-operatorii generale si specifice
» Chirurgia pancreatica

Chirurgia pancreatica





Chirurgia pancreasului este cel putin tot atat de complexa ca si patologia si diagnosticul bolilor acestui organ. Interventiile pe pancreas se indica in: traumatisme, tumori, pancreatita cronica si acuta. Ea este supusa unor complicatii de o diversitate foarte mare, care prin tulburari profunde meolice si ale functiilor vitale de multe ori pun in pericol viata bolnavului. Tocmai de aceea, aceasta chirurgie trebuie practicata in unitati specializate, bine dotate din punct de vedere tehnic, de catre o echipa anestezico-chirurgicala bine instruita, capabila oricand sa faca fata multitudinii de incidente sau accidente care insotesc sau urmeaza acestei chirurgii. Interventiile chirurgicale pe pancreas constau in exereze mai mult sau mai putin intinse, derivatii bilio-digestive, drenaje. ingrijirile post-ope-ratorii in chirurgia pancreasului tin mai mult de anestezist-reanimator decat de chirurg (5, 11, 15).
Daca in afectiunile cronice, necomplicate (pancreatita cronica, chist, cancer de pancreas) evolutia postoperatorie este conditionata numai de amploarea interventiei si de o tehnica chirurgicala perfecta, altfel stau lucrurile in interventiile pentru pancreatita acuta sau complicatiile locale ale acesteia, unde dezechilibrele meolice sunt majore, iar evolutia postoperatorie este dictata de amploarea raspunsului sistemic. Corectarea acestor dezechilibre revine exclusimedicului reanimator.
In interventiile pentru afectiuni cronice, chirurgului ii revine sarcina de a supraveghea atent evolutia plagii operatorii, drenajul si starea abdomenului, pentru a surprinde la timp o complicatie hemoragica sau supurativa de etiologie fistuloasa, sau instalarea unei peritonite in caz de drenaj ineficient, pentru a le putea trata corespunzator.
Daca insa interventia chirurgicala s-a efectuat pentru o pancreatita acuta necrotico-hemoragica, in scopul necrectomiilor, pancreatectomiilor partiale sau evacuarii si drenajului unuia sau mai multor abcese, post-operator se va lasa abdomenul deschis sau semideschis, iar ingrijirea locala (lavaje cu solutii antiseptice sau ser fiziologic cald, toaleta pentru evacuarea tesuturilor necrozate sau abceselor nou constituite) revine exclusichirurgului.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Pregatirea preoperatorie a bolnavului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai