mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Litiaza urinara
Index » Patologia chirurgicala urologica » Litiaza urinara
» Formele clinice

Formele clinice







Formele clinice sunt dictate de sediul calculului, prezenta/amploarea si vechimea obstructiei si/sau a infectiei urinare inalte, statusul functional renal controlateral. Fara a deveni exhaustivi in prezentarea formelor anatomo-clinice de litiaza urinara, vom rezuma ca:
- litiaza aparatului urinar superior (caliciala, pie-lica, ureterala) se manifesta prin durerea de tip renal (colica sau nefralgie) la care pot fi asociate semne de infectie urinara inalta (pielonefrita acuta) sau de insuficienta renala;


- litiaza aparatului urinar inferior (ca urinara, uretra) se manifesta prin dureri la nivel hipogastric sau pelviperineal asociind tulburari mictionale mergand pana la retentia de urina; de regula nu asociaza semne de infectie urinara de tip parenchi-matos.
Litiaza reno-ureterala la gravida prezinta un interes particular datorita riscului obstetrical. And o incidenta de 1/3000 de internari obstetricale si de 1/1500 de nasteri, ea se caracterizeaza prin episoade frecvente de pielonefrita acuta pe fondul unor infectii urinare persistente, refractare terapeutic. Violenta colicilor si/sau episoadele repetate de pielonefrita acuta impun masuri terapeutice (medi-catie sau chirurgia litiazei) ce pot periclita calitatea sarcinii sau sarcina in sine. in astfel de cazuri se impune drenajul de urgenta, minim inziv al caii urinare superioare prin endoprotezare cu cateter ureteral autostatic dublu J sau prin nefrostomie percutanata a minima. Amendarea prompta a fenomenelor obstructiv-septice permite finalizarea normala a sarcinii si rezolrea ulterioara a litiazei.


Anuria litiazica reprezinta o urgenta medico-chi-rurgicala de diagnostic si tratament. Riscul vital al hiperpotasemiei prin insuficienta renala acuta impune un diagnostic prompt si o rezolre rapida. Accidentul tradeaza existenta unui singur rinichi functional sau anatomic (congenital sau chirurgical) Suprimarea diurezei (ca urinara goala, "uscata\" la cateterism uretrocal) survine de regula la un pacient litiazic urinar cunoscut, fiind precedata si insotita de colici renale. Nu rara este insa ipostaza "fulgerului pe cer senin\", anuria fiind prima manifestare de boala litiazica. Instituirea de urgenta a unui drenaj intern sau extern al caii urinare superioare permite reechilibrarea biologica a pacientului, completarea setului de investigatii paraclinice si adoptarea formulei terapeutice adecte.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor