mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pancreatita cronica
Index » Patologia chirurgicala a pancreasului » Pancreatita cronica
» Tratamentul complicatiilor - pseudochisturile

Tratamentul complicatiilor - pseudochisturile







Pseudochisturile
Ca o regula generala, pseudochisturile care depasesc 6 cm diametru si care au chime mai mare de 6 saptamani nu cunosc rezolvarea spontana si reprezinta o indicatie de tratament chirurgical. Complicatiile pseudochisturilor prin compresiunile organice pe care acesta le determina sunt: biliare, digesti sau portale, mai rar fistulizarea in peritoneu sau in pleura. Complicatiile infectioase, hemoragice si rupturile sunt cele mai gra, antrenand o mortalitate de 30%.
Pseudochisturile pancreatice trebuie tratate in regim de urgenta in cazul complicatiilor acute sau la rece pentru manifestari cronice. in general, pseudochisturile mai mici de 6 cm, putin simptomatice si necomplicate, vor fi numai supragheate medical. Pseudochisturile de 6 cm sau mai mult, simptomatice si complicate, necesita interntia terapeutica. Trebuie sa asteptam 4-6 saptamani pentru a pune indicatia operatorie cand nu exista accidente acute, pentru a lasa peretele chistului sa matureze si pentru a consuma sansele unei resorbtii totale. Tendinta actuala este de a diminua chirurgia in profitul metodelor interntionale non-chirurgicale (Schema 2).



1. Functia evacuatoare sub eco-sau CT permite confirmarea diagnosticului, analiza continutului (sange, puroi, amilaze) si aprecierea rolului pseu-dochistului in simptomatologie (disparitia durerii).
Procentul de recidiva dupa biopsie renale in cursul i.r.a." class="alin2">punctie variaza intre 50-80%, riscurile de esec fiind majore in cazul pseudochisturilor comunicante. Punctiile iterati sunt posibile.
2. Drenajul percutan sub CT, eco sau RMN se face sub anestezie locala pe cale posterioara sau laterala, entual transgastric, transhepatic sau transduodenal, cu un dren de 14-l7 Fr.; acest drenaj poate fi intovarasit de aspiratie si lavaj. Efectele lui sunt limitate cand continutul chistului nu e fluid, sfaceluri de 1 cm antrenand esecul drenajului. Existenta unei hemoragii intrachistice, a unei hipertensiuni portale segmentare constituie contraindicatii ale acestei metode de drenaj.
Van Sonnerberg considera ca drenajul percutan da bune rezultate in 85-95% din cazuri, cu o durata medie de drenaj la 20-30 zile.
3. Tratamentele endoscopice: Exista 2 posibilitati care pot fi entual asociate:
a. derivatia chisto-digestiva cu stomacul si duodenul, necesita pentru a fi realizabila o distanta < 1 cm intre lumenul digestiv si cavitatea chistului, de unde interesul ecoendoscopiei. Metoda are aceleasi contraindicatii ca si drenajul (hemoragia, hipertensiunea portala);
b. drenajul transpapilar care se adreseaza totdeauna pseudochisturilor cefalice comunicante. Proteza este introdusa pana in cavitatea chistica si ofera 80% succes, 20% recidi si 15% complicatii care necesita recurgerea la chirurgia traditionala.
4. Tratamentul chirurgical este justificat in cazul esecurilor sau imposibilitatii de aplicare a altor metode.
Indicatii formale: ruptura acuta cu pneumoperito-neu, hemoragii digesti ± hipertensiune portala segmentara, pseudochisturi rezistente sau recidi-vante dupa alte tratamente, pseudochisturi cu epan-sament seros rezistente la tratamentul medical.
Indicatii relati: stenoza biliara sau duodenala, pseudochisturile infectate, chisturile multiple cefalice dureroase.
Metodele tratamentului chirurgical sunt:
- drenajul extern responsabil de 20% din fistule este proscris;
- derivatiile chisto-digesti cu stomac, duoden sau pe o ansa enterala in Y dau rezultate foarte bune cu o morbiditate de 15% si recidi de 10%;
- exerezele, rar indicate sunt: spleno-pancreatec-tomia stanga pentru pseudochistul caudal cu hipertensiune segmentara si DPC pentru pseudochisturile cefalice hemoragice.


Deci, chisturile pancreasului pot fi realizate prin ablatie si prin drenaj extern sau intern. in orice interntie trebuie sa practicam o biopsie din peretele chistului deoarece exista si neoplasm pan-creatic cu evolutie chistica. .
Masurarea amilazelor in lichidul aspirat constituie un factor predictiv al succesului sau esecului aspiratiei percutane. Cand concentratia acestora este egala cu concentratia serica, atunci am de-a face cu un pseudochist necomunicant care se vindeca prin punctie-aspiratie. Cand amilazele din chist depasesc concentratia serica, chistul este comunicant si nu are sanse de vindecare prin aceasta metoda.
Deci, chisturile pancreasului pot fi rezolvate prin ablatie si prin drenaj intern sau extern. in orice interntie trebuie sa practicam o biopsie din peretele pseudochistului, deoarece exista forme de neoplasm pancreatic cu evolutie chistica. Daca colectia lichidiana din interior se dodeste a fi un abces, este de dorit practicarea unei drenaj extern.Inainte de orice solutie terapeutica, un chist trebuie punctionat pentru a afla daca continutul este suc pancreatic incolor sau usor tulbure sau are un aspect purulent, in care caz este vorba de un abces. Mai rar, continutul chistului poate fi hemo-
ragie datorita unor false anevrisme si mai ales datorate eroziunii unor vase majore. in cazul in care chistul pancreatic are continut hemoragie, cea mai buna solutie este ablatia impreuna cu portiunea pancreatica, pe care este inserat. Alteori, este suficienta deschiderea chistului, evacuarea continutului hemoragie si hemostaza endochistica a vaselor care sangereaza. Daca hemostaza este sigura, operatia poate fi terminata printr-un drenaj. Tratamentul primar preferat astazi este, fara indoiala, embolizarea angiografica a arterei sangerande sau a pseudoanevrismului. Am fost confruntat intr-un caz cu doua chisturi de pancreas, unul situat corporeo-caudal si celalalt cefalic; chistul corporeo-caudal, extrem de voluminos, ovoidal, cu dimensiuni de 20/15 cm desfiintase pur si simplu parenchimul pancreatic corporeo-caudal. Dupa ablatia acestei formatiuni, echivalente cu o pancreatectomie cor-poreo-caudala, punctia chistului cefalo-pancreatic a evidentiat sangerarea; in acest moment s-a deschis chistul, s-a evacuat continutul hemoragie si s-a realizat hemostaza prin sutura fistulelor vasculare in peretele chistului; ablatia si a acestei formatiuni ar fi insemnat o pancreatectomie totala cu toate consecintele ei negati. De aceea, am fost obligati la o chisto-jejunostomie pe ansa Roux. Evolutia postoperatorie a fost favorabila, desi ne-am temut ca actiunea coroziva a sucului pancreatic sa nu conduca la redeschiderea sursei de sangerare. Experienta noastra si a altora, mai ales in chisturile multiple, ne indeamna sa recomandam punctia acestora inainte de luarea deciziei terapeutice.
Datele furnizate de CT-scanner, ecografia endo-scopica si ERCP evidentiaza trei situatii diferite nu totdeauna usor de separat:
1) Pancreatita cefalica cu sau fara pseudochisturi la nilul capului pancreasului, este astazi considerata indicatie pentru rezectia capului pancreasului cu conservarea duodenului.
2) Pseudochistul mare la nilul corpului pancreasului se trateaza prin marsupializarea lui si a intregului duet pancreatic intr-o ansa de intestin subtire.
3) Pseudochistul la nilul cozii pancreasului se trateaza prin rezectia cozii pancreasului.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a pancreasului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai