mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Hipertensiunea portala
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Hipertensiunea portala
» Hipertensiunea portala

Hipertensiunea portala


in 1826 R.T. Laennec publica primul studiu anatomo-patologic valoros asupra ficatului cirotic, descriind leziunile macroscopice caracteristice. La scurt timp, in 1840, Power descrie hemoragia digestiva prin varice esofagiene rupte. Nu se cunosteau inca modificarile din teritoriul port, nu se definise entitatea de hipertensiune portala (HTP) si nu se stabilise o legatura inteligibila intre sangerarea digestiva si decompensarea ascitica a ciroticului. in fine, imediat dupa 1900 este initiata, experimental, masurarea presiunii portale, documentand astfel notiunea de HTP. Anul 1949 consacra portografia, iar la scurt timp splenoportomanometria intra in uzanta. Astfel se deschide o poarta spre cunoasterea si obiectivarea modificarilor hemodinamice, care survin in evolutia HTP. Fiziopatologia sindromului si a complicatiilor sale pot fi acum abordate stiintific, iar interventia corectoare capata o justificare si o baza patogenica. Pana in jurul anului 1967, sunt puse la punct tehnicile de angiografie selectiva, cateterismele vasculare, oferind posibilitatea aprofundarii tulburarilor hemodinamice si a cauzelor care le produc. Concomitent se ajunge la o mai buna cunoastere a microstructurii vascularizatiei intra-hepatice.

Share
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai