mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipertensiunea portala
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Hipertensiunea portala
» Complicatiile - varicele esofagiene - hemoragia digestiva

Complicatiile - varicele esofagiene - hemoragia digestiva







Hemoragia digesti si decompensarea ascitica sunt complicatii direct dependente de intensitatea HTP.


Varicele esofagiene - hemoragia digesti

Calea coronaro-azygos constituie curentul principal prin care sunt alimentate ricele esofagiene. Unii autori contesta loarea deriti a ricelor esofagiene. Ei aduc ca argumente urmatoarele aspecte: portografia nu reuseste sa opacifieze ricele decat in 15% din cazuri, dupa deritia porto-ca ricele raman vizibile cu toata scaderea de presiune, iar ligatura ricelor esofagiene nu atrage o modificare a presiunii portale. S-a ajuns astfel la concluzia ca, in realitate, doar sistemul venos peri-esofagian, injectat din reteaua perisplenica, ar reprezenta curentul activ de decomprimare portala, in timp ce, ricele esofagiene submucoase, injectate prin reflux coronar, nu ar constitui decat zone fara loare decompresiv portala. Se pare ca ricele devin independente de cauza care Ie-a produs, fie ca HTP persista sau s-a remis dupa tratamentul chirurgical. Ar rezulta de aici ca sistemul venos cardio-esofagian nu are loare deriti. Altii se situeaza pe o pozitie diametral opusa. Ei remarca disparitia ricelor si a refluxului coronaro-esofagian dupa anastomoza porto-ca latero-laterala, combatand astfel "teoria apelor moarte\" mai anterior expusa.


Hassab interpreteaza aparitia ricelor esofa-giene ca o consecinta hemodinamica a inversarii curentului in venele periesofagiene. Drenajul sub-mucos si cel subepitelial esofagian nu se mai realizeaza spre plexul periesofagian. Staza si hipertensiunea periesofagiana directioneaza sangele ve-nos spre plexurile interne. Astfel, ricele esofa-giene din mucoasa primesc un exces din sangele portal, pe langa faptul ca sunt drenate defectuos. Rezulta o pletora venoasa cronica in urma conlucrarii a 4 factori: hipertensiune si hipervolemie portala, staza portala si staza in sistemul azygos. Studiind timpul de circulatie in sistemul azygos se inregistreaza lori duble ale acestuia la hipertensivi portali, refluxul venos esofagian fiind redus la 1/2 din normal.


Dagradi, (citat de 8) esofagoscopist, clasifica ricele esofagiene in 5 grade, in functie de diametrul lor transversal. in cadrul fiecarui grad se urmareste si extinderea cranio-caudala a ricelor:
- Gradul 1 - rice cu diametru pana la 2mm, care apar numai dupa comprimarea endoesofa-giana;
- Gradul 2 - rice pana la 2 mm, vizibile fara compresiune;


- Gradul 3 - diametru ricos 3-4 mm;

- Gradul 4 - diametru ricos 5 mm sau mai mult;
- Gradul 5 - similar cu gradul 4, dar apar in plus mici venectazii de culoare visinie situate pe lacurile ricoase submucoase
Varicele esofagiene apar initial pe peretele anterior al esofagului inferior, la jonctiunea eso-gastrica. Dezvoltarea lor se realizeaza pe 4 cordoane situate fiecare in alt cadran: coloana anterioara este cea mai voluminoasa, cu extensie verticala, mai rapida, fiind cunoscuta si sub numele de vena anterioara santinela. Cranial, ricele se intind pana la cea. 24 cm de arcada dentara, ceea ce corespunde nivelului de rsare a venei azygos in ca superioara.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai