mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hipertensiunea portala
Index » Patologia chirurgicala a ficatului » Hipertensiunea portala
» Tensiunea arteriala - tratamentul

Tensiunea arteriala - tratamentul







i : Am hipertensiune arteriala si medicul a inceput sa ma trateze cu medicamente. Tensiunea arteriala mi-a scazut, dar nu stiu cum si de ce. Ce sunt aceste medicamente si cum actioneaza ele?
R : Este o intrebare importanta deoarece exista multe clase de medicamente antihipertensi si fiecare actioneaza intr-un mod diferit pentru a corecta functiile organismului, cu scopul de a stapani tensiunea arteriala. Dar sa le luam pe rand si sa explicam datele fundamentale.
Inainte de acestea este necesar sa reamintim ceva despre terapia cu medicamente antihipertensi: multe organizatii medicale recomanda si multi medici aplica o modalitate de tratament in etape. Aceasta inseamna ca medicul care recomanda medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale - dupa luarea in considerare a altor optiuni ca scaderea in greutate, eliminarea alcoolului si fumatului, precum si alte actiuni pe care le-am mentionat deja - va incepe cu cel mai bland medicament, la cele mai mici doze si va creste, numai in mod gradat, cantitatea de medicament, pana la maximum. Apoi se introduce, daca este necesar, un alt medicament cu actiune mai intensa, in doza cea mai mica (singur sau, de obicei, in combinatie cu medicamentul precedent).



Medicul va creste in mod gradat, acest al doilea medicament pana la maximum si poate continua cu un alt tip de medicament, marindu-i doza pana cand tensiunea arteriala este silizata la un nil connabil. Este ceva asemanator unei scari de bloc, fiecare etaj reprezentand un alt medicament. Odata ajuns in partea cea mai de sus a scarii unui etaj, incepe urcusul de la portiunea inferioara a scarii etajului urmator.
Cu un dram de noroc si in combinatie cu alte activitati favorabile, s-ar putea sa nu fie nevoie sa urcati decat putin, doar pe scara primului etaj.
Si un alt fapt de retinut: coborarea este o consecinta naturala a urcusului, deci reducerea dozelor de medicamente cu actiune intensa se face incet pana in momentul in care nilul tensiunii arteriale se mentine constanl si in limitele dorite.
I : Care este "primul" etaj ce trebuie "urcat"? Cu ce medicatie se incepe tratamentul?
R : In mod obisnuit si daca nu este cazul sa se reduca rapid tensiunea arteriala foarte ridicata, aceasta fiind o chestiune de viata sau moarte, primul tip de medicament, cel mai frecnt prescris de medici, este diureticul. Orice diuretic provoaca urinare frecnta - nu este, deci, nici un mister ca uncie persoane le numesc "pilule de apa" - prin care se intensifica eliminarea apei si sodiului din organism si se scade volumul sanguin, printre alle efecte. Diureticele prescrise adeseori sunt membre ale famliei tiazidclor , de exemplu: Diuril, Dyazide si Corzide.
Cel putin 40-50% dintre persoanele cu hipertensiune arteriala care au incepui un tratament cu medicamenie pot stapani boala numai cu diuretice si rezultatele se vor observa in 6-8 saptamani de la inceputul acestuia sau chiar mai curand.

Diureticele, ca toate medicamentele folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale, au efecte secundare. Cele mai frecnte efecte nedorite ale terapiei cu diuretice sunt deficientele de potasiu, aparitia gutei si cresterea nilului de colesterol seric. Problema potasiului poate fi depasita prin suplimentarea cu potasiu, administrat in dozele recomandate de medic, prin reducerea consumului de sodiu sau prin folosirea inlocuitorilor de sare care contin clorura de potasiu. Sucul de portocale sau una-doua banane pe zi, probabil nu sunt suficiente pentru rezolvarea deficientei de potasiu, asa cum cred multe persoane din America. Guta este tratata prin adaugarea unui alt medicament. Problema colesterolului este combatuta prin respectarea unui regim alimentar sarac in grasimi.I : Care este urmatoarea serie de medicamente?
R : intr-un sistem de crestere gradata a tratamentului, daca diureticele nu au fost eficiente, se recurge la medicamentele adrenoliticc (sau simpaticolitice). Acestea includ "medicamente ca propranololul (Inderal), nadalolul (Corgard), metroprololul (Lopressor), toate trei fiind cunoscute ca belocante; clonidina (Cataprean), metildopa (Aldomet, Dopegyt), prazosinul (Minipress) si medicamente continand reserpina.

Simpaticolilicele sunt diferite de diuretice dintr-un punct de dere major: in timp ce diureticele influenteaza tensiunea arteriala in mod indirect - prin reducerea sodiului, a -apei si a volumului de sange - supresorii adrenergici actioneaza direct asupra inimii, a vaselor de sange si a sistemului nervos simpatic.In general, adrenoliticele blocheaza secretia hormonului epinefrina (adrenalina), produs de glandele suprarenale. Adrenalina este eliberata in sange in timpul starilor de stres, producand cresterea numarului de batai (contractii) cardiace, a fortei de contractie a miocardului, a nilului tensiunii arteriale, precum si a catecolaminei numita norepinefrina (noradren alina).
Exista multe efecte secundare ale acestui grup de medicamente care trebuie cunoscute. Cele care apar mai frecnt sunt: depresia, oboseala si impotenta. Deoarece multe dintre efectele secundare sunt specifice fiecarui medicament, persoana careia i se prescrie oricare dintre ele trebuie sa ceara medicului sau farmacistului instructiunile cu privire la efectele secundare, pericolele ce pot aparea, precum si contraindicatiilc.

I : Mai exista o alta posibilitate de tratament?
R : Da. Al treilea nil al medicamentelor in sistemul de tratament in trepte este cel al vasodilatatoarelor periferice, cea mai utilizata fiind hidralazina (comercializata sub denumirea de Aprcsoline). Vasodilatatoarele determina vasele periferice de sange sa-si mareasca diametrul, diminuand astfel rezistenta de curgere a sangelui impins de contractia inimii. Reamintim celor care urmeaza un asemenea tratament sa consulte prospectele respecti.I : Aceasta este ultima treapta?
R : Nu. Cand am ajuns la acest "etaj", urcarea ne-a provocat taierea respiratiei, oboseala si ne plaseaza in grupul celor numai 5% dintre persoanele hipertensi a caror tensiune arteriala nu raspunde bine la tratament. Exista medicamente cu actiune mai puternica si care pot fi administrate singure sau in asociere cu alte tipuri de medicamente.

I : Din cele spuse, s-ar parea ca terapia medicamentoasa este elementul esential in controlul hipertensiunii arteriale si in salvarea vietilor acestor bolnavi. Este adevarat?
R : Noi spunem urmatoarele : fara indoiala, descoperirea si cresterea accesului la numeroasele medicamente antihipertensj explica faptul ca multi dintre noi sunt astazi valizi. Antihipertensile au jucat un rol de mare importanta, uneori de viata sau de moarte, in dramele umane ale multor persoane bolna. Dar ele nu trebuie asezate pe un piedestal si nici nu este necesar sa li se acorde puteri supranaturale. De fapt, un declin marcat al deceselor prin hipertensiune arteriala a inceput din 1940, mult timp inainte ca aceste medicamente sa fi denit disponibile. Acesta nu reprezinta raspunsul complet la marea problema a hipertensiunii arteriale, ci doar un raspuns partial si valabil, probabil, doar in prezent. in ultima vreme, medicii si oamenii de stiinta se gandesc de doua ori inainte de a folosi aceste instrumente terapeutice



.i : intr-adevar? De ce?
R : in afara de evidentele efecte secundare produse de folosirea multora dinire aceste medicamente - efecte secundare care pot depasi beneficiile tratamentului sau pol face in asa fel incat viata sa para mai putin demna de a fi traita - exista unele discutii despre ce sa folositi, cand si cat timp, precum si daca exista aspecte negati asociate cu tratamentul antihipertensilor.
I: De exemplu ?
R : De exemplu, ideea care a circulat mult timp printre medici ca, odata inceput tratamentul cu medicamente antihipertensi, trebuie sa continuati acest tratament tot restul vietii sau, daca nu, ti suferi consecinte mortale.
Mai recent, totusi, unii cercetalori au reconsiderat aceasta teorie - indeosebi in lumina porii financiare ce apasa pe umerii celor suferinzi de hipertensiune arteriala, prin costul mereu crescand al medicamentelor si datorita potentialului toxic al unora din acestea, ele aeumulandu-se in organism de-a lungul anilor.
Intr-un studiu important, teoria medicatiei antihipertensi administrate pe viata a fost analizata in profunzime.

Condus de-Unirsitatea de Nord-Vest si de Spitalul "Muntele Sinai" din Minneapolis, studiul a scos in evidenta faptul ca aproape doua treimi dintre cei 90 de pacienti care au redus cantitatea de medicamente - si care, in acelasi timp, au introdus unele modificari esentiale in modul lor de viata - aau o tensiune arteriala normala chiar dupa un an si jumatate de la instituirea acestor modificari. Aceste persoane aau o hipertensiune ..blanda\'", cu valori ale tensiunii arteriale diastolice cuprinse intre 90 si 104 mm Hg. Un clement interesant al studiului este acela ca pana si persoanelor carora nu li s-a putut mentine tensiunea aneriala la nil scazut decat cu reintoarcerea la medicamente, li s-a redus doza necesara de medicamente.
Un studiu al Centrului de detectare si urmarire a hipertensiunii arteriale de la Facultatea de Medicina a Unirsitatin din Mississippi a prezentat cam aceleasi rezultate si a ajuns la concluzia ca hipertensivii cu forme blande de boala, a caror tensiune arteriala este controlata cu un medicament si care sunt hotarati sa-si modifice regimul alimentar, sunt candidatii principali ai unui program care isi propune eliminarea acestui medicament.

Astfel, se pare ca este posibil sa se renunte, cu rezultate foarte bune, la medicatia hipotensiva. daca pacientii consimt sa slabeasca, sa nu mai fumeze, sa reduca din cantitatile de sodiu si alcool pe care le consuma si sa faca mai multa miscare.
Este inutil sa mai amintim ca ar fi lipsit de ratiune sa faceti din proprie initiativa, toate acestea fara a discuta argumentele pro si contra cu medicul dumneavoastra curant.I : Foarte interesant. Altceva?
R : "Altceva" este chiar mai interesant, de fapt, este de-a dreptul necesar.
Primul ..altceva" este reanalizarea utilizarii diureticelor ca tratament initial in sistemul gradat de tratament. Multi medici si oameni de stiinta interesati de aceasta problema cred ca diureticele sunt toxice pentru organism in cazul folosirii indelungate si produc mai multe efecte secundare decat oricare alte medicamente antihipertensi. Pe langa aceasta, riscul deficitului de potasiu este mai serios decat se considera a fi. Acesti profesionisti se gandesc ca un adrenolitic bland ar putea fi mai bun pentru prima etapa a tratamentului, mai eficient si mai putin toxic, chiar daca pacientul ar suporta un cost mai mare.

Pozitiv este, insa, faptul ca un numar crescand de cadre medicale (dar, inca. probabil o minoritate) se asociaza organizatiilor traditionale ca Asociatia Americana pentru Boli de Inima si Institutul National pentru Boli de Inima. Plaman si Sange in convingerea ca solutia tratamentului nu este eliminarea medicamentelor, in mod treptat, dupa inceperea administrarii lor: mai utila este abtinerea de la prescrierea lor, indeosebi la persoanele diagnosticate cu o forma blanda de hipertensiune (cei cu tensiunea diastolica cuprinsa intre 90 si 104. grup care reprezinta 75% din persoanele cu hipertensiune arteriala). Acesti medici si cercetatori sugereaza ca nici un studiu nu a cuprins indeajuns de multe cazuri de utilizare a medicamentelor in hipertensiunea arteriala blanda "necomplicata". Lucrurile sunt complicate de alti factori de risc cardiovascular care "tulbura apele" hipertensiunii asa cum sunt: fumatul, diabetul, nilele crescute de colesterol, antecedentele familiale, sexul (barbatii au un risc mai mare) si rasa (negrii sunt in pericol mai mare decat albii); acesti factori impun un anumit tip de tratament medicamentos. Dar, pentru cele mai multe cazuri de hipertensiune blanda, nu trebuie sa ne grabim cu medicamentele.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Patologia chirurgicala a ficatului:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai