mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Patologia chirurgicala a diafragmului
Index » Chirurgia toracica » Patologia chirurgicala a diafragmului
» Tumorile diafragmului

Tumorile diafragmului





Tumorile diafragmului sunt benigne si maligne.
Tumorile benigne
Tumorile benigne sunt foarte rare si reprezentate de fibroame, lipoame, neurofibroame, fibromioame, angiofibroame, hemangioendotelioame, rabdomioame.
Anatomopatologie. Tumora are dimensiuni reduse si consistenta diferita in functie de tesutul ce intra in structura sa.
loul clinic este asimptomatic, in afara tumorilor voluminoase ce evolueaza cu o simptomatologie de granita toraco-abdominala cu jena sau dureri la baza hemitoracelui, cu iradieri in abdomenul superior, sughit, dureri in punctele frenice, revarsate pleurale.
Explorari paraclinice. Pentru precizarea topografiei tumorii sunt utilizate explorarile radiologice (radiografia, tomografia standard si computerizata), pneumoperitoneul diagnostic, ecografia, scintigrafia hepatica.
Diagnosticul diferential se face cu chisturile si tumorile pleuro-pulmonare si mediastinale de la baza toracelui, chisturile si tumorile domului hepatic.
Tratamentul chirurgical consta in extirparea tumorii impreuna cu o portiune din diafragm, urmata de sutura acestuia sau utilizarea unor metode de frenoplastie cand defectul este mare.

Tumorile maligne primiti
Tumorile maligne primiti sunt rare.
Anatomopatologie. Sunt tumori voluminoase ce ocupa o parte a hemitoracelui inferior, boselate, cu crestere rapida. Histopatologic se descriu mio-sarcomul, fibrosarcomul, rabdomiosarcomul.
lou clinic se manifesta prin dureri la baza toracelui, sughit intermitent sau permanent, stari febrile, revarsate pleurale si alterarea rapida a starii generale.
Explorari paraclinice. Sunt utilizate aceleasi explorari ca in cazul tumorilor benigne ale diafrag-mului, in plus facandu-se esofagografia.
Diagnosticul pozitiv este dificil de pus pre-operator.
Diagnosticul diferential se face cu aceleasi afectiuni descrise in cazul tumorilor benigne ale diafragmului.
Tratamentul este chirurgical si consta in re-zectia in bloc a tumorii cu portiunea din diafragm corespunzator, urmata de repararea diafragmului prin plastii diafragmatice cu material sintetic, fascia lata, grefon de piele etc.

Tumorile maligne metastatice
Tumorile maligne metastatice sunt frecnt consecinta invaziei secundare a unui proces neoplazic de cinatate.
loul clinic se caracterizeaza prin simptomatologia bolii de baza la care se adauga suferinta de granita toraco-abdominala expusa la tumorile maligne.
Tratamentul chirurgical este complex si consta in ablatia tumorii primiti si a tumorii metastatice diafragmatice care ridica frecnt probleme complexe de refacere a diafragmului (plastii cu material sintetic, fascia lata, reinsertie inalta a diafragmului etc).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor