mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Chistul hidatic pulmonar
Index » Chirurgia toracica » Chistul hidatic pulmonar
» Anatomie patologica

Anatomie patologica







Parazitul odata grefat in tesutul pulmonar produce leziuni anatomo-patologice multiple asupra gazdei, cunoasterea acestora ne ajuta sa intelegem: semiologia, elutia, complicatiile si terapeutica acestora.
Leziunile produse gazdei (plamanului) difera in functie de timpul scurs de la infestare astfel:
A. in faza initiala cuprinsa intre momentul infestarii si al posibilitatii diagnostice, este etapa cel mai putin cunoscuta clinic, dar a fost studiata expe-timental de Deve pe iepurele de casa sacrificat de la 2 ore - pana la 500 zile. Astfel dupa 6 ore de la infestare se constata o alveolita catarala; dupa 72 de ore un focar de compensare pulmonara, iar dupa 10 zile se constata prezenta unui nodul denumit pseudo-tubercul echinococic.
B. in faza chistului hidatic constituit. in aceasta faza chistul hidatic este decelabil radiologie. Datorita actiunii mecanice si a reactiei alergice o componenta importanta este prezenta perichistului cu mare valoare in tehnica chirurgicala.


Perichistul este format din 3 straturi:
a) Stratul intern din tesut hialin.
b) Stratul mijlociu conjuncti-vascular si cu eozinofilie (denumit si strat de eozinofilie).
c) Stratul extern mai luminos decat celelalte si este reprezentat de atelectazia alveolara.Intre chist si perichist exista un spatiu virtual care permite enucleerea hidatidei.

Perez-Fontana, Liaras etc. studiind perichistul pe piese de rezectie au ajuns la concluzia, gresita dupa parerea noastra, ca acesta ar fi format din 2 zone (10):
a) Zona exterioara de imtare parenchima-toasa cu o bronhie fistulizata si o retea bogata de capilare cu eozinofilie.
b) Un sac de expansiune de parenchim pulmonar usor clivabil si care reprezinta fundamentul stiintific al tehnicii chirurgicale Perez-Fontana, de extirpare a chistului cu perichist.
Chistul hidatic produce leziuni si asupra arborelui bronsic producand fistule bronsice, insa acestea sunt en bois veri produse prin diastazis.
C. in faza chistului complicat. Complicatia cea mai frecventa a chistului hidatic este ruptura acesteia si evacuarea completa sau partiala a continutului sau. Prof. Coman a emis ipoteza ca infectia chistului se produce din afara, din perichist, infectie care afecteaza gazda si parazitul. Infectia produce moartea hidatidei, membrana hidatica devine friabila si lichidul hidatic tulbure, apare mica, prin care se evacueaza lichidul hidatic in totalitate sau partial, si membrana hidatica este incarcerata pe fundul lojei chistice, o parte insa sau, in unele cazuri, in totalitate, este evacuata odata ca mica.In supuratia chistului hidatic, complicatia sa cea mai frecventa, se disting 4 stadii:


1. Stadiul preruptura: Radiologie se constata aparitia unei imagini aeriene la polul superior al marginii chistice, aspectul de semiluna. in acest stadiu chistul nu este supurat.
2. Stadiul de piopneumoochist este dominat de 2 elemente:
. Ruptura membranei chistice.
. Vomica si supuratia lojei chistice.
3. Stadiul de inchistare: fistulele bronsice se pot obstrua si lichidul nu a fost evacuat in totalitate complicandu-se cu supuratia lojei si a lichidului capatand aspectul unui abces pulmonar.
4. Stadiul de retentie a membranei. Clinic se poate prezenta sub 2 aspecte:
a) Persistenta lojei chistice cu membrana reten-tioaata pe fundul chistului - aspectul radiologie caracteristic a\\ semnului "membranei ondulante\" pe fundul lojei chistice.
b) Membrana hidatica incarcerata cu lichidul evacuat fara cavitatea aeriana; aici diagnosticul pozitiv este dificil, in absenta unei anamneze aprofundate din care sa reiasa mica in antecedente, chiar in prezenta unui examen computer-tomograf.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor