mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Carcinoidul bronsic
Index » Chirurgia toracica » Carcinoidul bronsic
» Prognostic

Prognostic


Share

Rata de supraetuire la 5 ani dupa rezectia chirurgicala depinde de agresitatea tumorii. Aproape toate carcinoidele tipice cu sau fara metastaze ganglionare se ndeca prin tratament chirurgical. Supraetuirea la 5 ani de la operatie este de peste 90%, asa cum au raportat Hurt si Bates (1984), Martesson (1987), Rea (1989), Harpole (1992). Spitalul Sloan Kettering confirma aceste rezultate excelente.
Dupa Griffith Pearson tumora carcinoida tip I reprezinta 90% din totalul tumorilor carcinoide, avand potential malign scazut si cu metastazare in ganglionii limfatici bronho-pulmonari in proportie de 5-6%, supraetuirea la 5 ani fiind de peste 80%.
Tumora carcinoida tip II este prezenta in proportie de doar 10%, cu metastazare ganglionara in 70 % din cazuri si supraetuire la 5 ani de 57%.
Odata cu aparitia metastazelor ganglionare in cadrul carcinoidelor tipice, excizia completa asociata cu edarea ganglionara asigura totusi un prognostic bun. intr-o serie raportata de Martini si colab. (1993), incluzand 12 pacienti cu carcinoid tipic si metastaze ganglionare (N1 sau N2), rata de supraetuire la 5 ani a fost de 100%. Un singur pacient a prezentat o recurenta dupa 8,5 ani.
Carcinoidele atipice asociate frecvent cu metastaze ganglionare locale si la distanta au o rata de supraetuire la 5 ani nu mai mare de 60%. Din 13 pacienti care prezentau carcinoid atipic cu intere-sare ganglionara, supraetuirea la 5 ani a fost de 57%, dar 73% din toti pacientii erau inca in ata dupa tratament chirurgical asociat cu radio-terapie postoperatorie (Shields) (10). Cei mai multi pacienti la care s-a produs recurenta tumorii aveau metastaze la distanta. in acest grup de tumori rolul chi-mioterapiei postoperatorii si al radioterapiei nu a putut fi apreciat, desi chimioterapia standard a realizat rate ale raspunsului mai mari de 50%. Un tratament mai agresiv ar putea duce la cresterea supraetuirii.Tipareste Trimite prin emailloading...
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Chirurgia toracica:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai