mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Carcinoidul bronsic
Index » Chirurgia toracica » Carcinoidul bronsic
» Etiopatogenie

Etiopatogenie







Tumorile carcinoide reprezinta un spectru de tumori neuro-endocrine cu potential malign riabil in
functie de diferentierea lor (tipice, atipice). Sunt neoplazii cu localizare riata, cel mai frecvent in-talnindu-se la nivelul tubului digestiv. Localizarea cea mai frecventa la nivelul tractului bronho-pulmonar este la nivelul marilor bronhii (primiti, lobara) 80-90% (Shields; Pearson) (10, 8) si mai ales in dreapta (Mangiulea) (7). Dupa Okike si colaboratorii, localizarea cea mai frecventa este in bronhiile lo-bare (70%), 10-l5% in bronhiile principale si 15-20% cu localizare periferica. Spre deosebire de autorii mai sus citati, Mc Cauglian si colaboratorii au gasit o incidenta mai mare a tumorilor carcinoide periferice 63%.


Aceste tumori sunt mult mai rar intalnite la nivelul traheei.
Varsta medie este cuprinsa intre 35-55 ani, dar sunt citate cazuri la copii sub 14 ani (Verska 21 cazuri sub 16 ani, cel mai mic fiind de 4 ani), iar frecventa pe sexe este relativ egala.
Dupa alti autori (Sabiston) (11) rsta medie e reprezentata de deceniile 5-6 si exista o usoara preponderenta la sexul feminin, iar alti autori (Mangiulea) sustin o usoara crestere a frecventei ia barbati.In ceea ce priveste etiologia carcinoidelor aceasta este neelucidata; ca factor predispozant este citata inflamatia cronica care ar produce migrarea celulelor argentafine, care sub actiunea GH-ului (STH) hipofizar se hiperplaziaza si prolifereaza, ceea ce ar favoriza aparitia carcinoidelor. Sabiston si colaboratorii considera ca dezvoltarea tumorii nu depinde de factorii externi, deoarece a fost descrisa si in interiorul unui chist bronhogenetic.



Majoritatea autorilor considera ca tumorile carci-noide sunt neoplazii endocrine ce apartin sistemului APUD care au o evolutie lenta, ce provin din celulele KLT de la nivelul arborelui traheo-bronsic.
Studiile raportate de Churg au sugerat ca aceste tumori isi au originea mai curand in celule stern ale epiteliului bronsic decat in celulele sistemului APUD, care au migrat din creasta neurala.
Pot fi identificati unii markeri tumorali, care includ hormonii polipeptidici ACTH, ADH, calcitonina, bombesina, enzimele neuron-specifice: enolaza si sinaptofizina; serotonina (amina biogena) etc. Toti acesti markeri pot fi identificati si in cancerul cu celule mici si deci prezenta lor nu are loare de diagnostic diferential.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor