mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni virale
Index » Boli infectioase » Afectiuni virale
» Diagnosticul virusologic

Diagnosticul virusologic







Actualmente, este folosita o rietate larga de metode pentru a diagnostica infectia virala, dar serologia si izolarea virusului in cultura celulara continua sa asigure coloana vertebrala a diagnosticului virusologie. Serul din faza acuta de boala si din conlescenta, cu titruri crescute de anticorpi fata de antigenele specific virale si transferul anticorpilor IgM in anticorpi IgG sunt in general acceptate ca semne de diagnostic al infectiei acute virale. in mod traditional, anticorpii specifici virali au fost detectati prin hemadsorbtie, hemaglutinare sau prin imunofluo-rescenta indirecta. Testele de imunofluorescenta folosesc celule fixe, infectate cu virus, cu tinta pentru anticorpii serici. Testele de hemadsorbtie si de hemaglutinare masoara capacitatea anticorpilor serici fata de proteinele hemaglutininice ale virusurilor ARN de a inhiba adsorbtia sau aglutinarea hematiilor, induse de virus. Diagnosticul serologic se bazeaza pe cresterea de patru ori a concentratiei de anticorpi IgG, cand serurile de faza acuta si cel de conlescenta sunt analizate ativ. O scadere simultana a anticorpilor IgM confirma infectia virala primiti recenta.


Testele de imunofluorescenta, hemadsorbtie si hemaglutinare sunt greu de realizat si au fost inlocuite de testul ELISA (enzyme-linked immunoassays). ELISA foloseste de obicei proteine virale specifice, purificate, din celulele infectate viral sau produse printr-o tehnologie de recombinare a ADN-ului. Aceste antigene virale sunt atasate unei faze solide in care pot fi incubate cu ser, spalate pentru a elimina anticorpii nespecifici si care le permite sa reactioneze cu un reactiv legat enzimatic pentru detectarea anticorpilor umani IgG sau IgM, legati specific de antigenul viral din faza solida. Cantitatea de anticorpi este apoi cuantificata prin intensitatea reactiei de culoare, mediata de enzima legata. ELISA poate fi automatizata si poate fi mai sensibila decat testele de imunofluorescenta, hemaglutinare sau hemadsorbtie.
Western blot masoara anticorpii fata de multiple proteine virale, in mod simultan. Proteinele sunt separate dupa dimensiune si transferate catre o membrana inerta, unde sunt incubate cu anticorpi serici. Western blot are o specificitate interna de control, care consta din faptul ca nivelul reactivitatii pentru proteinele virale poate fi at cu cel pentru proteinele celulare ale aceleiasi probe. Desi Western blot este util pentru testarea de confirmare, el necesita eluare individuala si este dificil pentru cuantificare.
Izolarea virusului in cultura tisulara depinde de infectia celulelor susceptibile si de amplificarea prin replicare virala in celulele infectate. Virusurile care cresc in cultura tisulara sunt identificate frecvent prin efectul asupra culturii tisulare, evidentiat la microscopul optic. De exemplu, HSV produce un efect citopatic tipic in celulele renale de iepure in 3 zile. Alte efecte citopatice virale pot sa nu fie definitorii pentru diagnostic si pot necesita confirmare prin colorarea cu anticorpi monoclonali specifici, virali. Virusii care cresc in cultura tisulara pot fi, de asemenea, identificati prin hemadsorbtie, prin interferenta (de ex., celulele infectate cu virusul rubeolei rezista la liza indusa de infectia echovirala) sau prin microscopie electronica (presupunand ca specimenul a modificat morfologia celulara, detecila la microscopul optic obisnuit).
Eficienta si viteza cu care virusurile sunt identificate pot fi imbunatatite daca cultura pe termen scurt este combinata cu detectia imuna.Dupa obtinerea de culturi din celule tisulare, Infectia virala poate fi detectata prin colorarea cu un anticorp monoclonal anti-proteina specifica virala, exprimata timpuriu in replicarea virala. Astfel, celulele infectate viral pol fi detectate dupa ore sau zile de la inoculare - respectiv, inainte de cate cicluri de replicare, care ar fi necesare pentru a produce un efect citopatic vizibil.
Sensibilitatea izolarii virusului este dependenta in mare masura de recoltarea de probe dintr-un focar adect si de transportul lor rapid intr-un mediu adect, catre laboratorul de virusologie. Transportul rapid asigura viabilitatea virala si limiteaza contaminarea bacteriana si fungica. Virusurile cu anvelopa lipidica sunt in general mult mai sensibile la efectele refrigerarii si decongelarii decat virusurile fara anvelopa.
Cel mai adect sediu pentru cultirea ulterioara depinde
de patogeneza virusului in cauza. Aspiratele nazofaringiene,
traheale sau endobronsice sunt cele mai adecte pentraIdentificarea virusurilor respiratorii; culturile de sputa nu sunt


adecte deoarece contaminarea bactevi&na si scoiitatei

ameninta viabilitatea culturii tisulare. Aspiratele de fluid


cular sunt utile pentru izolarea HSV si VZV. Aspiratele

nazofaringiene si probele de materii fecale pot fi utile in
situatiile cu febra si eruptie, in care se suspecteaza infectia
enterovirala. Adenovirusurile pot fi cultite din urina pacientilor


cu cistita hemoragica. CMV poate fi frecvent izolat din culturile
de urina sau din frotiul de sange periferic centrifugat. Materialul
obtinut prin biopsie poate fi cultit eficient cand virusurileInfecteaza organe majore - de ex., in encefalita herpetica
sau pneumonia adenovirala. Spre deosebire de testarea serolo-
gica, izolarea virusului nu sileste momentul infectiei primare.
Multe virusuri colonizeaza persistent sau intermitent suprafetele


mucoase ale persoanelor normale. Sali este adesea poziti

pentru herpesvirusuri si 1% din probele de urina sunt pozitive


pentru CMV. Izolatele din sange, lichid cefalorahidian sau

probele de biopsie au probabilitate diagnostica mai mare pentru


o infectie virala semnificati.

O alta metoda destinata cresterii vitezei diagnosticului viral este testarea directa a antigenului. Celulele infectate cu virus, obtinute direct de la pacient, sunt detectate prin colorarea cu anticorpi monoclonali specifici virali; de exemplu, celulele epiteliale obtinute prin aspirare nazofaringiana pot fi colorate cu o rietate de anticorpi monoclonali fata de virusurile respiratorii. Preparatul Tzanck, folosit pentru a detecta celulele gigante multinucleate in leziunile induse de HSV sau VZV, a fost predecesorul acestor testari directe a antigenului, care pot fi ameliorate prin folosirea anticorpilor monoclonali specifici fata de HSV sau VZV. in mod similar, anticorpii monoclonali pot fi aplicati pe specimenele histopa-tologice pentru a identifica celulele infectate viral.
Progresele in tehnologia acidului nucleic pot revolutiona diagnosticul virusologie. Datorita vitezei si sensibilitatii teslelor care amplifica direct cantitati minime de acid nucleic viral, prezent in probele clinice, detectia nu mai depinde de viabilitatea virusului si de replicarea virala. De exemplu, amplificarea si detectia acizilor nucleici ai HSV, care se gasesc in lichidul cefalorahidian la pacientii cu encefalita cu HSV, pot sa fie mai sensibile decat cultura HSV din lichidul cefalorahidian. Sensibilitatea extrema a acestor teste poate fi, de asemenea, problematica: cantitati neinsemnate de contaminare pot conduce la rezultate fals pozitive. Datorita aplicabilitatii lor in practica diagnostica clinica, aceste metode trebuie sa fie standardizate, iar utilitatea lor clinica sa fie eluata sistematic.
Studii recente sugereaza ca progresia SIDA si aparitia de riante rezistente la medicamente, cu consecinte clinice semnificative, pot fi detectate prin masuratori cantitative ale incarcaturii virale bazate pe reactia de polimerizare in la De aceea, Administratia pentru Alimente si Medicamente a\' aprobat testarile acizilor nucleici pentru a cuantifica incarcatura cu HIV. Utilitatea acestor teste in abordarea cost-eficientai pacientilor ramane sa fie imbunatatita.

IMUNIZAREA
Dezvoltarea ccM nurilor virale este printre cele mai mari realizari a stiintei secolului XX. Flagelul riolei a fost eradicat si infectia poliovirala ii urma in curand. Mortalitatea excesi datorata epidemiilor gripale poate fi eliminata si amenintarea cu pandemii gripale este acum minima. Folosirea pe scara larga a ccinarii cu virus hepatitic B a scazut dramatic frecventa hepatitelor acute si cronice si se asteapta sa conduca la scaderea dramatica a incidentei carcinomului hepatocelular. Usurinta cu care unele virusuri sunt atenuate in cultura tisulara a facilitat imunizarea pe scara larga impotri rubeolei, rujeolei, oreionului si ricelei si reducerea morbiditatii lor asociate. Strategiile bazate pe recombinarea ADN vor face posibila prevenirea infectiilor severe cu multe alte virusuri, prin utilizarea ccinurilor proteice purificate sau a celor cu virus viu, obtinut prin inginerie genetica. Din pacate, exista limite ale acestor perspective. Variatia evoluti a HIV si a virusului hepatitic C pare sa impiedice dezvoltarea unor imunogene eficiente pentru prevenirea infectiei cu acesti agenti. Totusi, imunogeni cu eficienta medie se potdovedi utili impotri expunerii la doze foarte mici, chiar si din acesti patogeni.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai