mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni determinate de micobacterii
Index » Boli infectioase » Afectiuni determinate de micobacterii
» Lepra borderline

Lepra borderline







Zona borderline a spectrului bolii se afla intre polii tuberculoida si lepromatoasa si se subdivide de obicei in clasele borderline tuberculoida, borderline (sau dimorfica) si borderline lepromatoasa. Clasificarea in regiunea borderline a spectrului este mai putin precisa decat la poli. Leziunile tind sa creasca ca numar si heterogenitate, dar scad in dimensiunile individuale pe masura ce se apropie de polul lepromatos. Leziunile pielii in lepra tuberculoida borderline seamana in general cu cele ale bolii tuberculoide, dar sunt in numar mai mare si au margini mai putin bine definite. Implicarea unor trunchiuri nerase periferice multiple este mai frecventa decat in boala tuberculoida polara.
Variabilitatea crescanda in aspectul leziunilor pielii este o caracteristica a leprei borderline. Papule si placi pot coexista cu leziuni maculare. Anestezia este mai putin importanta decat in boala tuberculoida. Lobii urechilor pot fi usor subtiati, dar sprancenele si zonele nazale sunt crutate. Leziunile pielii devin chiar mai numeroase in boala borderline lepromatoasa, dar distributiei ii lipseste simetria bilaterala, tipica pentru boala lepromatoasa polara (ura 172-2).



Histopatologia granuloamelor in lepra borderline se schimba de la o predominanta a celulelor epiteloide in boala tuberculoida catre o predominanta a macrofagelor pe masura ce se apropie de polul lepromatos. Prezenta si numarul limfocitelor sunt variabile si se coreleaza slab cu clasa de boala. Bacilii sunt prezenti in numar mare in granuloamele pielii pacientilor cu borderline si borderline lepromatoasa. Din acest motiv, aceste grupe, impreuna cu lepra lepromatoasa polara, sunt cunoscute ca lepra multibacilara. Tuberculoida borderline, tuberculoida polara si clasa nedeterminata sunt grupate impreuna ca lepra paucibacilara.
Starile de boala borderline sunt insile si pot vira spre forma lepromatoasa la pacientii netratati sau spre polul tuber-culoid in cursul tratamentului. Modificarea unui tip polar in altul este extrem de rara.



In toate formele de lepra, implicarea nervilor periferici este o trasatura constanta. In orice sectiune histologica, implicarea nervilor tinde sa fie mai severa decat implicarea altor tesuturi. Majoritatea distructiei nervilor pare sa rezulte din reactia granulomatoasa a gazdei, mai degraba decat dintr-o proprietate intrinseca neurotoxica a bacililor. Desi neobisnuita, implicarea nervilor poate aparea in absenta leziunilor cutanate (lepra nerasa pura).


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai