mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Insuficienta renala cronica
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Insuficienta renala cronica
» Tratament

Tratament


Share


Corectia hiperkalemiei induse de acidoza cu bicarbonat de sodiu este tratamentul de electie. Acest tratament este foarte frecvent combinat cu utilizarea diureticelor care determina nu numai cresterea pierderii de K+, ci si, compensator, cresterea incarcarii cu Na+. Insulina si glucoza administrate intravenos ca si administrarea de fludrocortizon si albuterol sub forma nebulizata sunt folositoare in scaderea rapida a potasiului seric, in timp ce rasina schimbatoare de ioni (sulfonat polistiren de sodiu = Kayexalate) este folosita in controlul pe termen lung al hiperkalemiei. Administrarea orala a acestor agenti poate fi acompaniata de administrarea de purgative cum ar fi sorbitolul, care inlesnesc indepartarea rasinilor. Oricum, sorbitolul nu va putea fi utilizat impreuna cu administrarea rectala a sulfonat polistirenului de sodiu din cauza disectiei si perforatiei intestinale. Cand hiperkalemia persista in absenta aportului excesiv de K+, oliguriei, sau acidozei acute, posibilitatea de hipoaldosteronism hiporeninemic ar trebui sa fie luata in considerare. Pacientii cu acest sindrom au deseori diabet zaharat si tipul 4 de acidoza tubulara renala ( modulul 49).Hipokalemia
Hipokalemia datorata diminuarii capacitatii rinichilor de a conserva K+ este neobisnuita in cele mai multe forme ale IRC. Cand hipokalemia apare la acesti pacienti, dieta saraca in K+, de obicei in asociere cu terapia diuretica excesiva sau pierderi gastrointestinale, este probabil cauza subiacenta. Cand hipokalemia apare ca rezultat al pierderii primare de K+ in urina, ea poate reprezenta un defect solitar renal al reabsorbtiei sau, mai obisnuit, poate fi asociata cu alte anomalii de transport ale soltilor ca in sindromul Fanconi, acidoza tubulara renala sau alte forme de boli tubulointerstitiale ereditare sau dobandite. Consecintele clinice si atitudinea in hipokalemie si hiperkalemie sunt discutate in modulul 49.


Acidoza meolica

Odata cu progresia insuficientei renale, excretia zilnica totala de acid si productia sistemelor-tampon scad sub nivelurile necesare pentru mentinerea echilibrului extern al ionilor de hidrogen. Acidoza meolica este rezultatul ineil si mecanismele implicate sunt analizate in modulul 50. La cei mai multi pacienti cu insuficienta renala sila administrarea de 20 pana la 30 mmol/zi bicarbonat de sodiu sau citrat de sodiu corecteaza acidoza. Ca raspuns la o incarcare acida brusca (dintr-o sursa endogena sau exogena) pacientii cu IRC sunt susceptibili totusi la acidoza si necesita cantitati substantiale de baze pentru corectie. Administrarea sodiului ar trebui sa fie dusa la bun sfarsit cu atentie crescuta la mentinerea echilibrului volemic si la nevoia potentiala de agenti diuretici. De asemenea, citratul determina cresterea absorbtiei de aluminiu la nivelul intestinului gros si antiacizii ce contin citrat ar trebui etati daca se administreaza si medicamente ce contin aluminiu.


Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai