mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezia
Index » Anestezia » Anestezia
» Reactiile alergice

Reactiile alergice





Reactia alergica este o reactie particulara, exagerata si specifica, a unui organism fata de o substanta care in conditii abile este inofensiva pentru subiectii normali. Ea este o forma de manifestare a reactiilor imunologice, fiind dependenta de existenta antigenelor si a anticorpilor.


Tipurile esentiale de reactii la AL sunt:

- reactii alergice, sistemice, generalizate, care sunt reactii de tip imediat, ce au la baza un mecanism umoral, tulburarile instalandu-se in secunde sau minute dupa contactul bolnavului cu AL;
- dermatita, reactie de tip intarziat, bazata pe mecanism imunologic celular, in care tulburarile apar dupa ore sau zile de la contact.
Simptomatologia reactiilor alergice generalizate
Cele mai frecvente tulburari sunt: edemul angio-neurotic generalizat, urticaria, pruritul, hipotensiunea, durerile articulare, respiratia astmatiforma, greturile, varsaturile (18). Uneori, simpul contact al bolnavului cu AL declanseaza socul anafilactic, caracterizat prin colaps cardio-circulator si respirator, ca rezultat al reactiei antigen-anticorp.
Clinic apar edeme generalizate, care intereseaza rapid caile respiratorii (glota, bronhiile), inducand o insuficienta respiratorie severa, ce agraveaza tulburarile hemodinamice.


Dermatita

Reprezinta o reactie antigen-anticorp de tip celular. Simptomatologia se caracterizeaza prin edem, eruptie urticariana, pruriginoasa, ce cuprinde fata dorsala a mainilor, insotite de tulburari trofice ale fa-nerelor.
Se intalneste cu precadere la personalul ce intra in contact cu AL fara a avea echipament de protectie (manusi).
Terapia tulburarilor alergice
Este o terapie complexa, medicatia simptomatica si patogenica reprezentand doar o parte a ei.
Principalele clase de droguri ce se folosesc sunt:


- simpaticomimeticele;

- antihistaminicele;


- cortizonice.

Simpaticomimetice: epinefrina (adrenalina) solutie 1/1000, doze de 0,5-l ml, administrate i.v.; in mod practic se folosesc dilutii de 1/10-l/20 (intr-o seringa de 10 ml se incarca o fiola de adrenalina si se completeaza cu 9 ml ser fiziologic sau glucoza 5%). Se injecteaza lent cate un ml, urmarin-du-se efectul.
Efedrina este drogul de preferat pentru corectia simptomatica a hipotensiunii. Administrata i.v. in doza de 10-l5 mg, in ritm rapid (30-60 sec) creste presiunea arteriala si alura ventriculara, efectul durand 15-30 min; pentru marirea duratei de actiune se injecteaza (50 mg-l fiola).
Methoxamina (Vasoxine) creste presiunea arteriala dar scade alura ventriculara si consecutiv debitul cardiac. Aceasta combinatie de efecte o face de preferat (teoretic) in cazul bolnavilor cu insuficienta coronariana (creste debitul coronarian prin resilirea presiunii diastolice). Doza este de 10-30 mg administrata i.m. sau i.v.
Antihistaminice: drogul de electie este prome-tazina (Romergan). Pentru corectarea urticariei, edemului angioneurotic si a pruritului se administreaza 50 mg (1 fiola) i.v. lent, doza putand fi repetata la 3-4 ore interval.
Cortizonice: hemisuccinatul de hidrocortizon trebuie administrat in orice reactie alergica grava (soc anafilactic, edem angioneurotic, crize astmatifor-me), doza obisnuita fiind 200 mg i.v., repetata la neie.In completarea acestui trepied terapeutic esential se mai pot folosi calciul si aminofilina, in formele alergice cu componenta astmatiforma.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai