mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Anestezia
Index » Anestezia » Anestezia
» Anestezia peridurala

Anestezia peridurala







Anestezia peridurala reprezinta o anestezie de conducere produsa de actiunea unei solutii de AL introdusa in spatiul peridural (. 22).
Indicatiile, contraindicatiile, instrumentarul, reperele anatomice ca si pozitia bolnavului sunt identice cu cele ale rahiaiiesteziei.
Reperarea spatiului peridural se bazeaza pe existenta unei presiuni negati la anpot nil. Au fost multe incercari de explicare a presiunii negati in spatiul peridural, descoperindu-se ca presiunea la acest nil este influentata de tipul acului, nilul punctiei si pozitia bolnavului (11,15,18,26). Ceea ce trebuie sa retinem este ca presiunea negativa a spatiului peridural reprezinta elementul esential de reperare a lui, imaginandu-se o serie intreaga de tehnici (tehnica picaturii suspendate, tehnica pierderii rezistentei, tehnica balonasului etc).In esenta, odata cu depasirea ligamentului galben, in seringa plina cu AL si atasata la ac se simte o pierdere brusca de rezistenta (tehnica mandrenului lichid). Odata ce s-a perceput pierderea de rezistenta, acul se avanseaza cu inca 0,5-l mm, pentru ca bizoul lui sa fie in totalitate in spatiul peridural.


Corecta pozitionare a acului se face prin aspirare in toate cele 4 uri, acul rotindu-se de fiecare data cu 90°.


Doza test

Odata reperat spatiul peridural, se injecteaza o doza test de 2-5 ml din AL folosit, asteptandu-se 5-l0 min; scopul dozei test este de a detecta daca dura mater a fost perforata si de a evita o rahia-nestezie totala.
Dupa injectarea dozei test ne putem afla in fata a 3 situatii:
- aparitia fenomenelor clinice de reactie siste-mica toxica (injectarea intr-un vas sangvin). Acul se retrage si se trateaza reactia;
- instalrea rapida a unui bloc senzitiv si motor (acul a perforat dura mater). Acul se lasa pe loc si se practica o rahianestezie cu doza unica sau se introduce cateterul pentru rahianestezie continua;
- nu apare nici un semn de anestezie peridurala (AL a fost injectat in afara spatiului peridural).
Daca spatiul a fost corect reperat si nu au aparut reactiile amintite, se injecteaza intreaga doza de AL pentru anestezia peridurala in doza unica sau se introduce cateterul pentru anestezie peridurala continua.
Doze
Drogurile si dozele folosite uzual, ca si timpul de latenta si durata anesteziei obtinute sunt redate in elul Vii (19). Dozele pentru Ropivacaina au fost deja prezentate.
Injectarea AL se face lent (10 ml/min).

Fiziopatologia anesteziei periduraleIn afara factorilor prezentati la rahianestezie varsta joaca un rol important. Daca la varstele tinere capacitatea spatiului peridural este maxima, iar orificiile de conjugare sunt perfect permeabile, pe masura ce inainteaza in varsta spatiul se reduce, iar orificiile se obtureaza. Acest lucru determina o scadere a difuziunii substantei catre spatiul parartebral. in aceste conditii, pentru a obtine o anumita profunzime si intindere a blocului peridural, la un bolnav tanar se impune folosirea unui volum de substanta anestezica considerabil mai mare decat la un bolnav in varsta.


Sarcina realizeaza o reducere a capacitatii spatiului peridural, astfel ca pentru o gravida la termen este necesara reducerea la o treime a volumului de AL corespunzator varstei.
Actiunea anestezicului local in spatiul peridural


Sunt acceptate urmatoarele ipoteze:

- actiunea directa a solutiei de AL in interiorul spatiului peridural asupra radacinilor si trunchiurilor nervoase pe scurtul lor traiect de la locul unde se termina prelungirea durei mater pana la gaura de conjugare, realizandu-se o anestezie tronculara si a radacinilor nervoase, la caro AL ajunge trarsand dura mater si actionand prin intermediul LCR-ului (27);
- actiunea solutiei de AL in spatiul parartebral, prin migrarea ei in acest spatiul prin gaurile de conjugare, realizandu-se o anestezie tronculara (16);
- trarsarea de catre solutia de AL a structurilor ce inconjoara nervul, pana la nilul de vasa ner-vorum, de unde incepe difuziunea spre radacini sau spre trunchi (26).


Efectele fiziologice ale anesteziei peridurale

Ele sunt in general identice cu cele ale rahianes-teziei, cu urmatoarele particularitati:
- blocul getativ este primul care se manifesta si primul care dispare;
- dispare in ordine sensibilitatea termica, dureroasa, tactila si de presiune, reaparitia lor fiind in ordine inrsa;
- hipotonia musculara si paralizia motorie apar ultimele si dispar primele;
- intinderea blocului motor este mai limitata decat cea a blocului senzitiv si getativ;
- spre deosebire de rahianestezie, blocul simpatic depaseste cu unul sau doua segmente blocul senzitiv;
- blocul motor peridural este mai redus cu 2 segmente, ativ cu cel din rahianestezie (punctie la acelasi nil), blocurile senziti fiind identice la cele 2 tehnici.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Anestezia:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai