mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cateterismul cardiac
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Cateterismul cardiac
» Masurarea fluxului

Masurarea fluxului







Fluxul sanguin sistemic si pulmonar poate fi masurat fie prin metoda Fick, fie prin metoda termodilutiei. in cazul unui cord normal, aceste debite sunt egale si sunt denumite debit cardiac. Tehnici specializate au facut posibila masurarea fluxului sanguin coronarian (cu cateter sau ghid metalic cu senzor Pentru a se a indivizi cu greutate si suprafata corporala diferite, consumul de O2 si debitul cardiac (Q) se impart la suprafata corporala. Valorile normale ale consumului de O2 si ale debitului cardiac sunt date in elul 229-3. Debitul cardiac se calculeaza impartind consumul de O2 la gradientul arteriovenos de O2 de la nivel pulmonar (continutul de O2 estimativ la nivelul venelor pulmonare fata de arterele pulmonare); aceasta realizeaza o masurare afluxului sanguin pulmonar (Qp)- in cazul pacientilor cu sunturi stanga-dreapta la nivel atrial, ventricular sau al arterei pulmonare, debitul sanguin pulmonar il depaseste pe cel sistemic. in aceste cazuri, debitul sistemic (Qs) se calculeaza impartind consumul de O2 la gradientul arteriovenos sistemic de O2. Cel din urma se calculeaza din continutul in O2 al sangelui arterial sistemic minus continutul in O2 al sangelui amestecat venos, folosind sange din cavitatea imediat proximala nivelului suntului. Metoda Fick este si mai utila cand debitul cardiac este scazut si gradientul arteriovenos de O2 este mare.


Pentru masurarea debitului cardiac prin metoda termodilutiei se foloseste un cateter cu balon care are plasata la rf o rezistenta termoriabila. Cateterul este plasat cu rful in artera pulmonara. Se injecteaza solutie rece de glucoza sau ser fiziologic prin cateterul plasat in vena ca sau in atriul drept, iar schimbarea de temperatura este monitorizata si integrata matematic de rezistenta termoreglabila. Aceasta integrala este invers proportionala cu viteza fluxului sanguin prin rezistenta termoreglabila, si daca se masoara temperatura solutiei injectate si a sangelui arterial pulmonar, se poate calcula debitul cardiac (de fapt debitul pulmonar). Spre deosebire de metoda Fick, metoda termodilutiei este mai putin sigura cand debitul cardiac este scazut.
Ariile lvulare si rezistentele Folosind masuratori simultane de presiune si flux, se pot estima rezistentele la trecerea fluxului sanguin prin lvele cardiace, ca si prin patul scular pulmonar si sistemic. Aria lvulara se calculeaza folosind formula lui Gorlin:


A = debitIn care A = aria orificiului lvular (cm2), debit este debitul sanguin (ml/s) prin lvele stenotice, AP = gradientul mediu de presiune (minHg), in perioada debitului sanguin, iar K este o constanta (44,3 pentru l aortica si 37,7 pentru l mitrala).
Rezistenta la flux a patului scular sistemic se calculeaza din:
RVS = 80(PMA-PAD)IDSIn care RVS-rezistenta sculara sistemica [(dyn«s)/cm5], PMA si PAD reprezinta presiunea medie aortica si din atriul drept, 80 este o constanta de transformare in unitati metrice si DS este debitul sistemic (l/min).
Rezistenta la flux a patului scular pulmonar se calculeaza din:
RVP = 80(AP-CPB sau AS)IDPIn care RVP este rezistenta sculara pulmonara [(dyn«s)/ cm5]; AP, CPB si AS sunt presiunile medii (minHg) in artera pulmonara, capilara pulmonara blocata si atriul stang; DP este debitul pulmonar (l/min). Valorile normale ale rezistentelor sculare pulmonare si sistemice sunt date in elul 229-3.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor