mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sfaturi pentru o viata sanatoasa
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa
» Activitatea fizica,

Activitatea fizica,





Activitatea fizica nu trebuie sa lipseasca din viata nici unei persoane. Ea intretine o conditie satisfacatoare a parametrilor functionali cardiovasculari si ai sistemului o steoarticular, creeaza un anumit echilibru psihic, genereaza sentimentul tonic de independenta si utilitate. Hipocrate (460-377 i.e.n.), considerat parintele medicinii, spunea: Pentru prelungirea vietii, omul are neie de gimnastica echilibrata, aer proaspat si plimbari\". Miscarea este pentru tineret o premisa esentiala pentru o dezltare sanatoasa. Adultul necesita miscare pentru a-si mentine sanatatea si deci capacitatea de munca. Pentru varstnici miscarea duce la cresterea rezistentei organismului, intretine starea de sanatate si intarzie instalarea batranetii.In zilele noastre, progresul tehnic, automatizarea si robotizarea cunosc o dezltare nemaiintalnita pana in prezent. Ca urmare a acestor factori de progres, mase de oameni isi petrec cea mai mare parte din timp imobilizati in fata masinilor automatizate, calculatoarelor, televizoarelor din uzine, laboratoare, birouri si locuinte. Desigur exista si meserii care solicita eforturi fizice si despre care nu se poate spune ca sunt legate de lipsa de miscare. in general insa, ele solicita organismul in mod unilateral. Orice solicitare unilaterala are ca urmare o suprasolicitare a partilor interesate si o functionare insuficienta a partilor nesolicitate, ceea ce duce la o tulburare a organismului in ansamblul sau. Sedentarismul, nemiscarea, inseamna scaderea rezistentei oaselor, pierderea mobilitatii articulatiilor, slabirea tonicitatii muschilor si atrofierea acestora. Paralel cu diminuarea masei musculare se accentueaza si depunerile de grasime. Abdomenul iese in afara, soldurile se rotunjesc, umerii coboara si isi pierd simetria, coloana vertebrala capata curburi nedorite si totul impreuna creeaza acea infatisare dupa care sedentarul poate fi recunoscut cu usurinta. Lipsa de miscare duce la aparitia unor boli ale sistemului cardiovascular ca hipotensiunea arteriala, ateroscleroza, infarctul de miocard, maladia coronariana, accidentul vascular cerebral; plamanii pierd din capacitate si elasticitate, digestia devine mai greoaie si evacuarea se face cu intarziere. Reducerea cheltuielilor energetice duce la depunerea grasimilor si la aparitia obezitatii.
Trebuie, deci, sa combatem atat sedentarismul, cat si unilateralitatea miscarilor, la care ne obliga actuala viata civilizata, printr-o activitate fizica, prin sport.
Activitatea fizica, miscarea in general, prezinta urmatoarele avantaje:
- Miscarea fortifica si amelioreaza functionalitatea inimii.
- Miscarea sporeste elasticitatea toracelui, fortifica muschii inspiratori si expiratori, dilata bine alveolele pulmonare, de unde o ameliorare neta a respiratiei.
- Miscarea amelioreaza in mod evident circulatia sanguina, cu tot ce decurge pentru organism din aceasta realitate, farizand schimburile celulare, pe calea unei mai bune oxigenari a celulelor si a debarasarii produsilor nocivi ce rezulta din degradarea substantelor ce iau parte la desfasurarea proceselor de meolism.
- Miscarea intensifica arderile celulare, motiv pentru care contribuie la mentinerea echilibrului ponderal. Intensificand arderile, miscarea accentueaza capacitatea organismului de a consuma lipidele, deci grasimile, contribuind pe aceasta cale la profilaxia acestei boli a secolului\" care este ateromatoza (depunea unei rugini biologice pe peretii arterelor).
- Miscarea prin comutarea atentiei spre natura, reprezinta un excelent factor de deconectare si de relaxare, motiv pentru care este indicat de a o practica metodic si perseverent.
- Miscarea stimuleaza functionalitatea intestinului, a rinichilor si a ficatului.
- Miscati-va chiar si pe frig. Sezonul rece nu trebuie sa duca la abandonarea miscarii fizice. O ora de plimbare cotidiana in aer rece si proaspat va imunizeaza contra racelii si dinamizeaza circulatia sangelui.
Este important ca organismul sa nu fie supus la solicitari mari dintr-o data, ci in mod progresiv. Este recomandabil sa nu ne impunem un efort neobisnuit. Pentru combaterea sedentarismului trebuie sa avem fiecare dintre noi un program de miscare zilnica.
Pentru copii si tineret cele mai eficiente forme de miscare sunt urmatoarele: mersul si alergarea cu insusirea corecta a respiratiei, inotul, patinajul, schiul si jocuri sportive ca baschetul, handbalul, fotbalul, leiul.
Pentru maturi (varsta a Ii-a) cele mai recomandabile activitati fizice sunt: gimnastica de inviorare la domiciliu si la serviciu, mersul pe jos si pe bicicleta, alergarea, inotul, turismul, patinajul, schiul, jocul de tenis.
Pentru varstnici se recomanda exercitii zilnice de inviorare si respiratie, plimbari zilnice, mersul pe bicicleta, inotul.
Desigur ca nu toti oamenii pot sau au timpul necesar sa faca sport Dar orice om, barbat sau femeie, tanar sau batran, care tine la sanatatea proprie si doreste o viata indelungata si sanatoasa trebuie in mod obligatoriu sa practice in fiecare zi exercitii de gimnastica de inviorare si respiratorie.In fiecare dimineata, dupa sculare, in aer liber sau cel putin in fata ferestrei deschise, trebuie sa executam aceste exercitii. Gimnastica de inviorare are meritul, intre altele, de a inlesni trecerea de la starea de repaus profund -somnul - la un nou echilibru al functiilor vitale, corespunzator necesitatii de a face fata obligatiilor obisnuite ale zilei. La inceput gimnastica de inviorare se face cu oarecare greutate, dar dupa cateva zile ne dam seama de binefacerile ei si nu o mai putem parasi. 10-20 minute cheltuite pentru gimnastica incarca organismul cu energie pentru toata ziua de munca. Exercitiile de gimnastica efectuate la domiciliu sau la serviciu sunt menite sa asigure prospetime si putere si sa slujeasca conformatiei corpului. Exercitiile de gimnastica, care pot fi efectuate de oricine, prezinta urmatoarele avantaje pentru organism:
- Sporesc capacitatea pulmonara si cantitatea de oxigen din sange, asigurand o mai buna oxigenare a tesuturilor.
- Determina modificari farabile in structura si functionarea inimii.
- Determina modificari farabile in functionarea sistemului locomotor.
- Asociate cu o alimentatie corecta, franeaza cresterea greutatii corporale.


- Franeaza cresterea concentratiei de colesterol in sange.

- Se rasfrang farabil asupra sistemului ners, reprezentand unul din mijloacele de lupta impotriva nevrozelor.
- Asigura solicitarea echilibrata a tuturor muschilor corpului.
- Asigura o buna stare fiziologica si deci o buna stare de spirit si de buna dispozitie.
- Se adapteaza mai usor, mai repede si mai bine tuturor necesitatilor si particularitatilor determinate de sex, varsta sau profesiune.
Pentru bolnavii de hipertensiune arteriala, artrita, diabet zaharat, cardiopatie ischemica, obezitate, pentru persoanele cu o varsta inaintata, inainte de a incepe un program de exercitii fizice este necesar sa consulte un medic. Numai medicul poate aviza sau recomanda un anumit tip de exercitii fizice.
Jocurile sunt activitati organizate, in care miscarile corpului se impletesc cu diverse manifestari psihice, cu un accentuat caracter emotional. Jocurile pentru maturi se desfasoara dupa anumite reguli. Ele constituie un mijloc natural de exercitare si perfectionare a aptitudinilor fizice si psihice, fara sa dea senzatia de un efort prea mare. Practicate sub forma lor cea mai simpla, jocurile proaca nu numai o inviorare a tuturor functiilor motoare si organice, ci si o serie de emotii pozitive, care le schimba, celor care le practica, dispozitia psihica si ii distrag de la preocuparile curente. Jocurile care folosesc mingea ca obiect de joc sunt cele mai agreate: tenis de masa, tenis de camp, baschet, lei, handbal, fotbal etc.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai